ZAPLIJENJENA ROBA

FOTO: CARINARNICA ZARADILA 1,2 MILIJUNA KUNA NA AUKCIJI Prodano srebro i nakit, nitko ne želi skupocjene satove

U prostorima Carinarnice Varaždin održana je aukcija nakita i satova zapljenjenih na području Carinarnice Varaždin
Varazdin, 240613.U prostorima Carinarnice Varazdin odrzana je aukcija nakita i satova zapljenjenih na podrucju Carinarnice Varazdin. Radi se o 212,45 kg srebrnog nakita vrijednog gotovo 500 000 kuna, nakit od celika 5953 komada vrijednog 21 000 kuna, zlatni nakit 76,76 grama cijena 11 130 kuna, i ostalog srebrnog nakita 1360, 73 grama vrijednog 3129 kuna, bisernog nakita s isklicnom cijenom 143 000 kuna. Dok su satovi Rolex vrijedni 184 696 kuna, i jedan po cijeni 94 180 kuna, Breitlig 46 856, i dva Tag Heuer sata po cijenama 12 695 i drugi 11 000 kuna i rucni sat D&G po cijeni 1500 kuna.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / Cropix

VARAŽDIN - U Carinarnici Varaždin održana je javna prodaja zaplijenjenih ručnih satova te srebrnog, zlatnog i bisernog nakita. Od predmeta koji su bili ponuđeni za prodaju, među kojima i skupocjeni Rolex, Breitling i Tag Heuer ručni satovi, prodana je 212,45 kilograma srebrnog nakita i to po cijeni od oko 1,2 milijuna kuna. U Carini sigurno imaju razloga za zadovoljstvo takvim raspletom budući da je isklična cijena spomenutog nakita bila oko 488 tisuća kuna. U četvrtak će biti održan i drugi krug javne prodaje na kojem se očekuje više zainteresiranih, a ako ni tada sva ponuđena roba ne bude prodana, Carina ju može prodati i izravnom pogodbom sa zainteresiranim kupcima.

Na prvoj javnoj prodaju Carinarnice Varaždin našlo se 13 eksponata. Bilo je tu srebrnog, zlatnog i bisernog nakita te nakita od čelika, platnenih torbica za nakit, ali i skupocjenih ručnih satova. Među njima najvrijedniji je muški ručni sat marke Rolex sa karikom od zlata čija isklična cijena je bila čak oko 185 tisuća kuna. Još jedan sat marke Rolex prodavao se po cijeni od oko 94 tisuće kuna, muški ručni sat marke Breitling prodavao se po cijeni od oko 47 tisuća kuna, a u ponudi su bila dva ručna sata marke Tag Heuer, jedan po cijeni od oko 13 tisuća i jedan po cijeni od oko 11 tisuća kuna te ručni sat marke D&G po cijeni od oko 1500 kuna. Kako smo neslužbeno doznali, svi su ti predmeti oduzeti od švercera na graničnim prijelazima na području Carinarnice Varaždin.

Nakon što je proveden prekršajni postupak te je doneseno rješenje o oduzimanju robe te je to rješenje postalo pravomoćno, Carina je odlučila spomenute predmete prodati. Objavljena je tako javna prodaja tih predmeta, a svi zainteresirani kupci trebali su se javiti Carinarnici Varaždin i platiti jamčevinu u iznosu od 10 posto od isklične cijene predmeta za koji su bili zainteresirani ili položiti odgovarajući instrument za namirenje jamčevine. Dakle, zainteresirani kupac za muški ručni sat marke Rolex sa zlatnom karikom, Carini je prije prodaje trebao uplatiti jamčevinu u iznosu od najmanje 18 500 kuna, a zainteresirani kupci za najskuplju stavku u ponudi, 212 kilograma srebrnog nakita, najmanje 49 tisuća kuna. Kako smo neslužbeno doznali, za kupnju satova bilo je zainteresiranih, ali ni jedan od njih nije odlučio pristupiti prodaji u prvom krugu, odnosno odlučili su pričekati i vidjeti hoće li cijena tih eksponata «pastiČ u drugom krugu ili se pak pokušati izravno dogovoriti o otkupu s Carinom ako ne budu prodani ni u drugom krugu.

Puno više zainteresiranih bilo je za otkup nakita, a riječ je uglavnom o tvrtkama koje se bave prodajom i otkupom nakita i to s područja Varaždina, Zagreba i Koprivnice. Na kraju, uspješno je prodan samo srebrni nakit i to 212,45 kilogama istog po cijeni od oko 1,2 milijuna kuna. Jedan zainteresirani kupac dao je ponudu i za kupnju 5953 komada nakita od čelika po cijeni od oko 21 tisuću kuna te za 387 platnenih torbica za nakit po cijeni od 547 kuna no ti predmeti nisu prodani jer je propisano da za svaku stavku ponude moraju podnijeti barem dva ponuđača. U četvrtak će biti održan drugi krug javne prodaje za 12 stavki koje nisu bile prodane u prvom krugu. Cijena tih stavki u drugom krugu još nije određena, no vrlo vjerovatno će ona biti nešto niža od cijene koja je bila istaknuta u prvom krugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:36