ISTRAŽIVANJE NOVE TV

KOLIKO BI ŠANSE NA IZBORIMA IMALA NOVA LICA? Evo koliko bi ljudi zaokružilo Bojana Glavaševića, Daliju Orešković, Borisa Jokića, Dragana Markovinu...

Anto Đapić, Bojan Glavašević, Boris Jokić, Dalija Orešković, Vlaho Orepić, Mirando Mrsić.
 Emica Elvedji, Goran Mehkek, Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatska ima 143 političke stranke, ali ima još političara ili javnih osoba koji misle da ima još prostora i da će ih birači nagraditi. Dnevnik Nove TV testirao je kod građana pojedine političare koji su najavili nove stranke, neke javne osobe koje također imaju političke ambicije i one koji politici nikad nisu rekli ne. Istraživanje je provedeno od 27. do 30. rujna na uzorku od 597 građana Republike Hrvatske.

Na desnici, Anto Đapić sa strankom DESNO želi preoteti desno krilo HDZ- u i objediniti desnicu. Za njega je dobar signal da samo 9 posto ispitanika nikad za njega nije čulo. Javnosti je dakle poznat, no u slučaju da se njegovo ime pojavi negdje na izborima, za njega ne bi glasovalo 77 posto ispitanika, njih 10 posto bi, dok 4 posto ne zna. Zanimljivo, Đapiću bi glas dalo i 21 posto birača koji su na posljednjim izborima glasovali za HDZ.

I to je sve od desnice, a na ljevici i u centru prava je gužva. Mirando Mrsić pokreće novu stranku. I on je javnosti dobro poznat, za njega nije čulo 11 posto građana. Da se njegovo ime pojavi na nekom listiću, glas mu ne bi dalo 61 posto građana, a bi njih 20 posto dok 8 posto ne zna. Za njega bi tako glasovalo i 37 posto birača koji su na posljednjih izborima glasovali za njegovu bivšu stranku, SDP.

Vlaho Orepić nakon odlaska iz Mosta uskoro osniva novu stranku Nova politika. I on, kao i Đapić i Mrsić, javnosti je većinom poznat jer samo 16 posto ispitanika nikad nije čulo za njega. Da se njegovo ime pojavi na nekom listiću, Orepiću glas ne bi dalo 50 posto ispitanika, njih 24 posto bi, a ne zna 9 posto građana. Orepiću bi glas dalo 42 posto birača Mosta, ali i svaki treći birač SDP-a. Bojan Glavašević nakon SDP-a kreće u neki novi politički projekt. No, za njega ne zna 24 posto ispitanika, a da se njegovo ime nađe na listiću, glas mu ne bi dalo 46 posto ispitanika. Njih 23 posto bi, dok ne zna njih 8 posto. Glavašević dominanto može računati na birače SDP-a, ali i Mosta. Iz bivše stranke glas bi mu dalo 41 posto ispitanika te 34 posto birača Mosta. Dalija Orešković nakon Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa kreće u politiku. I nakon 5 godina u kontroliranju političara i dalje 29 posto ispitanika ne zna za nju. Da se njezino ime nađe na listiću, za nju ne bi glasovalo 37 posto birača, a bi njih 25 posto dok ne zna njih 10 posto. I Dalija Orešković hit je kod birača Mosta i SDP-a. Tako bi za nju glas dalo 45 posto birača Mosta i 39 posto birača SDP-a.

Boris Jokić svojedobno je pristao biti ministar u tehničkoj vladi predsjednice, a od tada nikada nije jasno rekao kako ga politika ne zanima. No, ima mali problem, za njega 48 posto građana ne zna. Za njega ne bi glasovalo 26 posto građana, njih 20 posto bi dok 7 posto ne zna. I Jokić, ako se odluči na ulazak u politiku, može računati na potporu birača Mosta i SDP-a. Tako bi njemu glas dalo 35 posto birača Mosta i 32 posto birača SDP-a.

Dragan Markovina želi okupiti ljevicu, ali za početak, za njega ne zna svaki drugi ispitanik. A ako bi se onda i njegovo ime našlo na nekom listiću, glas mu ne bi dalo njih 33 posto, bi njih 6 posto dok ne zna njih 11 posto. Mislava Kolakušića javnost je upoznala tijekom donošenja i primjene lex Agrokora. No, i dalje ga ne zna 52 posto ispitanika. A da se njegovo ime nađe na nekom listiću, glas mu ne bi dalo 24 posto ispitanika, bi njih 16 posto dok ne zna 9 posto ispitanika. Zanimljivo. On ako uđe u politiku, što nije odbacio, može računati na 37 posto glasova birača Živog zida na posljednjih izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:26