Prazni restorani tema su razgovora u svakoj ulici na obali, a ta se rasprava polako širi i na društvene mreže, prenosi Dubrovački vjesnik.
Krivac se uglavnom traži u visokim cijenama, dok ih ugostitelji pravdaju velikim ulaznim troškovima. Razlika u cijenama iz godine u godinu sve više raste. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš istražio je cijene u jelovnicima istih restorana sada i prijašnjih godina, a kako kaže, razlika je - velika. U odnosu na lani cijene se uglavnom nisu puno mijenjale, ali od uvođenja eura jesu znatno.
Tako je vegetarijanska pizza u Dubrovniku 2021. godine bila 95 kuna. U istom restoranu sada je 19 eura.
Pizza dalmatina s 98 kuna ili 13 eura, skočila je na 20 eura. To je 7 eura ili 52 kune više. Doslovno pola tadašnje pizze ili čak 53 posto skuplje.
Ugostitelji se s razlogom žale na skupe namirnice i radnu snagu. No, prosječna plaća 2019. godine bila je nešto manja od 9 tisuća kuna ili 1186 eura. Pritom i danas mnogi takvu plaću nemaju. Sada je ta prosječna plaća 1451 euro.
To je u 6 godina porast od 23 i pol posto. Dakle, plaće su rasle upola manje od cijena polovice svih navedenih jela, a samo tri možemo si, s prosječnom povišicom, priuštiti bez minusa, donosi Dnevnik.hr.
Kakva je situacija u Zadru, Splitu, Istri i koliko su skuplja druga jela nego 2021. godine možete pogledati OVDJE.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....