PRIVREMENI URED

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ U POSJETU SISKU 'Pozdravljam donošenje zakona o besplatnim udžbenicima, to je prava demografska mjera'

 
 CROPIX

SISAK – Ova županija je jedna od najteže stradalih u Domovinskom ratu, a i gospodarska devastacija nakon rata bila je vrlo izražena. Kada nestane jedan gigant poput Željezare Sisak, kada je u problemima Rafinerija nafte, tada je jasno da su u problemima građani i cijeli grad. Uz to, iz ove županije je gotovo najveći egzodus građana posljednjih godina. Imamo sjajne ljude, ali se moramo se upitati zašto nam ljudi odlaze. Rješenje je u sferi političke volje. Treba žurno sačiniti ambiciozni zakonski okvir regionalnog razvoja cijele Hrvatske, jasno je da nije jednako živjeti u Glini, Hrvatskoj Kostajnici, Dvoru ili u Zagrebu. Država kroz politiku plaća i nekih drugih benefita mora reagirati. Rekla je ovo između ostalog predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, na početku svojeg trodnevnog posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji. Naime, predsjednica je na slijedeća tri dana, od srijede do petka, svoj ured izmjestila u Sisak.

Obraćajući se Siščanima koji su je došli dočekati u velikom broju ispred zgrade Županije, gdje je predsjedničin privremeni ured, predsjednica je naglasila da se posebno veseli susretu s učenicima i studentima, jer su oni budućnost Hrvatske, naglasila je kako pozdravlja donošenje zakona o besplatnim udžbenicima, jer je to prava, konkretna demografska mjera, založila se za završetak autoceste do Siska, jer on sada ne vodi nikuda. Od brojnih Siščana koji su zadužili Hrvatsku kroz povijest, istaknula je ime generala Janka Bobetka, načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske u bitci za Hrvatsku.

- Na području ove županije počinjeno je mnogo ratnih zločina protiv hrvatskih branitelja i civila tijekom srpske agresije. Sve zločince treba identificirati i suditi im, rekla je predsjednica obraćajući se Siščanima pred zgradom županije.

Dodala je kako se „prvo moramo razgovarati o budućnosti pa u ova tri dana želi čuti vaše probleme i prijedloge, kako bi mogla dati doprinos rješenju životnih pitanja i novim razvojnim iskoracima".

- Veselim se brojnim susretima koji me očekuju, posebno sa studentima i učenicima, koji će biti naša zajednička poruka kako je važno stalnu unapređivati školstvo. Posebno je važno mlade koji odlaze na studije u Zagreb i druga mjesta motivirati za povratak i zapošljavanje u županiji“.

- Unatoč uspjesima na makroekonomskoj razini na mikro razinama sve su veće demografsko-gospodarske pukotine, koje prijete stabilnosti cijele društvene zgrade. Mnoge gospodarske strategije ne ostvarujemo, a građani odlaze u svijet. Za zaustavljanje iseljavanja su nužne nove investicije i veće plaće“, rekla je.

Stimulacija i pomoć države, po mišljenju predsjednice RH, pri tome ne smiju izostati.

Dobrodošlicu su predsjednici zaželjeli dogradonačelnik Siska Ivica Rendulić i župan Ivo Žinić. On je istaknu o kako je doklazak predsjednice veliko ohrabrenje Siščanima i stanovnicima Županije.

– Ovo je zadnje izmještanje vašeg ureda po županijama, ja se nadam da nismo zadnji u vašim planovima i mislima. Ovdje skromno žive pošteni i vrijedni ljudi, koji vole svoj kraj i Hrvatsku. Ova županija treba i zaslužuje veću pozornost središnje države, zaključio je Žinić.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, tijekom prijepodneva susrela se s biskupom Košićem, predstavnicima nacionalnih manjina, s udrugama branitelja, sa rafinerijskim sindikatima. Nakon posjete Sisačkoj bolnici i Metalurškom fakultetu, predsjednica će obići Sunju, a tijekom četvrtka i petka, planira obići Kutinu, Petrinju, Novsku, Glinu, Baćin, Topusko i druga mjesta i krajeve u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:16