PREDSJEDNIČKI IZBORI

KOLINDA I ŠKORO KRIJU KOLIKO SU SKUPILI POTPISA: Prag od 10.000 potpisa prešao je i Dario Juričan, a tome se nada još jedna kandidatkinja

 Matija Djanješić / CROPIX

Samo dan prije isteka krajnjeg roka za predaju potpisa, jučer poslijepodne u izbornim stožerima Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore nisu nam, barem ne službeno, htjeli otkriti broj prikupljenih potpisa. Danas točno u ponoć istječe rok za predaju potpisnih lista za predsjedničke izbore.

Nakon isteka tog roka Državno izborno povjerenstvo (DIP) ima 48 sati za objavu liste kandidata koji su prikupili više od 10.000 pravovaljanih potpisa i stekli pravo natjecanja na sedmim predsjedničkim izborima zaredom. Objavom liste kandidata i službeno počinje predsjednička kampanja.

Gužva na sceni

Već je jasno da će se za predsjednika države natjecati više kandidata nego na posljednjim izborima, 2014., kada je potpise prikupilo samo njih četvero. Liste kojima dokazuju da su prikupili više od 10.000 potpisa do jučer popodne već je predalo petero kandidata: SDP-ov Zoran Milanović, nezavisni Mislav Kolakušić, kandidat Hrvatske stranke svih kajkavaca, čakavaca i štokavaca Nedjeljko Babić, nestranački kandidat s podrškom HSLS-a Dejan Kovač i nezavisni Anto Đapić. Milanović je predao 78.000 potpisa, a ostala četvorica između 12.000 i 16.000 potpisa.

Kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović predat će DIP-u potpise, kako doznajemo u njezinu izbornom stožeru, danas točno u podne. - Potpisi nam još stižu iz županija, ali se ne opterećujemo brojkama koje posljednjih dana plasiraju mediji - rekli su nam službeno u njezinu izbornom stožeru. Međutim, neslužbeni izvor blizak Kolindi Grabar-Kitarović rekao nam je da su ih prikupili više od 200.000.

Prije pet godina Kolinda Grabar-Kitarović je u pratnji tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka DIP-u predala liste sa 328.683 potpisa. Međutim, DIP ionako ne provjerava sve potpise koje kandidati predaju, nego samo utvrđuje imaju li 10.000 pravovaljanih.

Glasnogovornik kampanje Miroslava Škore Mate Mijić nam je odgovorio da Škoro predaje liste u 10 sati, ali da do trenutka predaje neće iznositi podatke od broju prikupljenih potpisa. - U ovom trenutku još brojimo potpise i ne znamo konačan broj - rekao je.

Posebno će biti zanimljivo vidjeti tko će od ostalih potencijalnih kandidata uspjeti prikupiti dovoljan broj potpisa.

- Još čekam da nam neke od kutija s potpisima stignu s terena. Trebalo bi biti dovoljno glasova, ali dok sve ne bude u mojim rukama, neću ništa spektakularno najavljivati. Drago mi je da su mi podršku u prikupljanju dali ljudi iz različitih dijelova Hrvatske, među njima ima i članova drugih stranaka, od čega su me neki podržali i otvoreno - izjavila nam je jučer Dalija Orešković, koja DIP- u još nije najavila termin predaje potpisnih lista.

- Prešli smo 10.000 potpisa i sada ganjamo do 12.000 - rekao nam je redatelj Dario Juričan. - Ljiljana Maravić Pirš i ja donosimo potpise u DIP u 14 sati - dodao je.

I kandidatkinja Radničke fronte i skupne lijevih stranaka, Katarina Peović jučer nam je popodne dala izjavu. - Prema svemu sudeći, imamo dovoljno potpisa, a predaju DIP-u smo najavili za 18 sati - rekla nam je Peović. U prikupljanju su joj, tvrdi, pomogli članovi Radničke fronte, SRP-a i Nove ljevice, ali i nestranački volonteri.

Bez odgovora

Nezavisni kandidat Vlaho Orepić nije odgovarao na naše pozive i poruke u kojima smo ga molili da nam kaže je li uspio prikupiti potpise i kada ih namjerava predati DIP-u.

Službeni dio predsjedničke kampanje do prvog izbornog kruga je kratak - trajat će samo dva tjedna. Promidžbene aktivnosti, naime, moraju stati već 20. prosinca u ponoć, kad počinje izborna šutnja.

Na prošlim predsjedničkim izvorima uz kandidate SDP-a i HDZ-a Ivu Josipovića i Kolindu Grabar-Kitarović više od 10.000 potpisa uspjeli su prikupiti još samo Ivan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić. Na predsjedničke izbore 2009., na kojima je pobijedio Ivo Josipović, izašlo je ukupno devetero kandidata, na one 2004., na kojima je drugi mandat osvojio Stjepan Mesić, rekordnih 13 kandidata, a 2000. godine 12 kandidata.

I Franjo Tuđman je na prvim predsjedničkim izborima, održanim 1992., imao protukandidate, njih sedam, a na onima 1997. samo dva - Vladu Gotovca i Zdravka Tomca. Oba puta pobijedio je već u prvom krugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:50