FIKCIJSKA PROZA

KOLUMNIST JUTARNJEG LISTA JURICA PAVIČIĆ DOBITNIK NAGRADE FRIC Nagrađen je za roman 'Crvena voda': 'Ovo je psihološki triler svjetskoga kalibra'

 
 Ivana Nobilo / CROPIX

Književna nagrada Fric za najbolju knjigu fikcijske proze koju dodjeljuje tjednik Express uručena je u nedjelju u Zagrebu Jurici Pavičiću za roman "Crvena voda", "složen, promišljen i zreo triler psihološki minuciozno razrađenih likova" koji je prosudbeni žiri ocijenio kao društveno važan roman koji je istodobno i kratka povijest burnoga razdoblja ovih krajeva i psihološki triler svjetskoga kalibra.

Nagradu je Pavičiću na posebnoj svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu uručila direktorica korporativnih komunikacija sponzora nagrade Atlanic grupe Gabrijela Kasapović. Obrazloženje odluke o dobitničkom naslovu pročitala je predsjednica prosudbenog žirija Biljana Romić.

Žiri je knjigu posebno pohvalio kao dramaturški čvrsto strukturiranu priču na tragu psiholoških trilera Ruth Rendell i Patricije Highsmith, koja nije samo dobro ispričana kriminalistička priča već i saga o jednoj obitelji, te svojevrsna analitička studija jednog prostora, vremena i društva.

"Autor je mnoštvo naratorskih glasova psihološki oslikao do tančina i vjerno, razgranatu strukturu romana održao je iznimno prohodnom, samu radnju majstorski upotpunio i podstavio detaljno seciranom slikom urušenoga društva kao pozadine za dramu tektonskog raslojavanja obitelji", mišljenje je žirija pročitano na dodjeli.

"Širokopotezni zahvat u društveni kontekst izbjegava svaku plakatnost i klišeiziranost, čitalačka suživljenost s likovima visokog je tembra. Roman je i kratka povijest burnoga razdoblja ovih krajeva. Ima tu i elemenata melodrame, ne i patetike, ima i prizivanja antičke ideje krivnje", rekla je Romić.

"Složen, promišljen i zreo triler sustavno uronjen u traumatičan društveni kontekst koji preispituje do krajnjih granica njegove rastezljive mrakove. Pred nama su psihodrame ispripovijedane iz perspektive velikog broja vrlo opipljivih i uvjerljivih likova. To nije društveno angažiran roman, nego društveno važan roman, važan zato da ne bismo u ovom svojem malom trenutku velike povijesti zaboravili što smo, kakvi smo, kakvi možemo biti i zašto nikad nismo nevini", dodala je.

Primajući nagradu, koja je ime dobila po nadimku Miroslava Krleže, Pavičić je zahvalio organizatorima, listu Express, kao i prosudbenom povjerenstvu koje mu je nagradu dodijelilo.

Istaknuo je kako mu je kao piscu čiji je posao po definiciji samotan i bez izravne brze povratne informacije svaka nagrada važna, a ova mu je posebno draga iz tri razloga: zbog izrazito visoke kvalitete knjiga koje su bile u konkurenciji, jer mu je je dodijelio žiri koji ne čine književni profesionalci već ljudi koji predstavljaju implicitnu publiku kojoj teže svi koji pišu - obrazovani profesionalci različitih područja stručnosti, te zato što nosi ime hrvatskoga književnoga velikana.

Jurica Pavičić (1965.) pisac je, novinski kolumnist i filmski kritičar. Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Kao književnik debitirao je 1997. socijalnim trilerom "Ovce od gipsa", po kojem je snimljen film Vinka Brešana "Svjedoci", uvršten u konkurenciju Berlinskog filmskog festivala gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom. Pavičić je za scenarij nagrađen Velikom zlatnom arenom festivala u Puli. Napisao je još romane, "Nedjeljni prijatelj", "Minuta 88", "Kuća njene majke", "Crvenkapica", "Žena s drugog kata", te zbirke priča "Patrola na cesti" i "Brod u dvorištu". Živi u Splitu.

Njegov roman "Crvena voda", objavljen u izdanju nakladnika Profil (2017.), govori o nestanku 17-godišnje djevojke iz malog mjesta u Dalmaciji 1989. godine te o posljedicama koje taj događaj ostavlja na živote niza osoba tijekom sljedećih 27 godina.

Koordinator nagrade Kruno Lokotar istaknuo je kako se ona dodjeljuje za najbolju neprevedenu knjigu fikcijske proze premijerno objavljenu u Hrvatskoj u razdoblju između 1. srpnja 2017. i 30. lipnja 2018. godine.

Ove se godine dodjeljuje "tek" drugi puta, napomenuo je, ali već se profilirala u ozbiljnu nagradu koju čeka duga tradicija. U prvoj godini dodjele, 2018. dobio ju je Damir Karakaš za svoj roman "Sjećanje šume", istaknuo je Lokotar, a ideja je, kao što sugerira i samo njezino ime, "slijediti svijetlu tradiciju naše književnosti".

Glavni urednik tjednika Express Alen Galović istaknuo je kako druga godina održavanja dokazuje kako je riječ o nagradi koja je došla kako bi ostala: "Danas definitivno možemo reći kako hrvatska književnost, hrvatski nakladnici i hrvatska kultura imaju novu veliku i važnu književnu nagradu", rekao je Galović. Zahvalio je svima koji svojim angažmanom pomažu tjedniku Express i listu 24sata u širenju prostora kulture u medijima, a tako i prostora slobode, "što je ono najvažnije u našim životima".

U žiriju za dodjelu nagrade ove su godine bili novinarka i urednica Biljana Romić kao predsjednica, te kao članovi, Hana Jušić kao umjetnica općeg spektra, povjesničar Hrvoje Klasić kao predstavnik humanističkih znanosti, ginekolog Dubravko Lepušić kao predstavnik egzaktnih znanosti, novinar Boris Rašeta kao publicist, te urednik kulture Igor Vikić kao predstavnik tjednika Express.

Pobjednički je naslov izabran između više od 70 razmatranih naslova, od kojih ih se ukupno 14 našlo u širem a šest u užem krugu izbora za nagradu. Uz "Crvenu vodu", to su "Kap veselja" Selvedina Avdića, "Ukazanje" Ivice Đikića, "Naša žena" Tanje Mravak, "Poderana koljena" Dine Pešuta i "E baš vam hvala" Marka Vidojkovića.

Dobitniku je uručen novčani iznos od 75 tisuća kuna (bruto), te, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, skulptura savršeno balansiranoga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek, a čiji dizajn potpisuje kolektiv Đ 24 (Bojan Krištofić, Sven Sorić i Hrvoje Spudić). Nagradu sponzorira Barcaffe.

Dodjeli je nazočila i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Pohvalila je inicijativu koja ne dolazi iz javnoga sektora a, kako je rekla, odlično se uklapa u javne politike kojima je cilj približiti široj javnosti kulturu "i to u aktualnom trenutku". Ta nagrada pridonosi izlučivanju najboljega od hrvatske recentne književnosti, te promovira književnost i književnike, ocijenila je Pavičič Vukičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:57