PRESUDA SANADERU

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ 'Povijesni presedan nakon kojeg mnogo što neće biti isto. Pravna država i vox populi konačno su se poklopili'

Zagreb, 201112.Zupanijski sud.Izricanje prvostupanjske presude bivsem premijeru Ivi Sanaderu u slucaju Hypo i INA-Mol. Bivsi premijer proglasen je krivim i osudjen na 10 godina zatvora.Na slici: Ivo Sanader u sudnici, izricanje presude.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX / BORIS KOVACEV

Izricanje visoke zatvorske kazne Ivi Sanaderu ima za Hrvatsku ulogu povijesnog presedana nakon kojeg mnogo što u državi više neće biti isto. Pravna država i vox populi konačno su se poklopili: sudskom je odlukom sada potvrđeno ono što je običan svijet i dosad smatrao notornim - da je Hrvatska imala užasno, bolesno korumpiranog premijera i vlast koja je bila spremna da vitalne interese države proda za hrpicu milijuna u đepovima pojedinaca.

Sanader je ponovno u Remetincu! Za Hypo 3 godine i 6 mjeseci, a za INA-MOL 7 godina i 6 mjeseci! U roku od 15 dana mora vratiti 3,6 milijuna kuna!

Osudu za ratno profiterstvo i primanje mita u prvom od niza procesa koji se protiv Sanadera vode, javnost će – pokazuju istraživanja – smatrati ispunjenjem pravde, međunarodna zajednica dokazom sazrijevanja hrvatske države.

Presuda Ivi Sanaderu dobra je vijest za ugled Hrvatske u svijetu. Jer, razmjeri korupcije u vrhu države godinama već nisu nikakva tajna, nepoznanica je bilo samo to ima li Hrvatska volje i sposobnosti da joj dođe glave. Otvaranje obračuna s visokorangiranom korupcijom zapravo je iznuđeno.

Europa ga je postavila kao jedan od svojih najvažnijih uvjeta u pristupnom procesu. U protekle su dvije godine otvorene brojne istrage, ali sve dosad bez završnog udarca. Hrvatska je sada pokazala da ipak ima hrabrosti i snage za ono što bi mnoge zemlje na njenom mjestu eskivirale.

Procesuiranjem i sankcioniranjem svog bivšeg premijera pokazuje da je kadra ići dio kraja. Slanjem Ive Sanadera u zatvor definitivno priznaje da je zaista imala problem s lopovskom družbom u vrhu države, ali istodobno demonstrira da će taj problem znati riješiti. Što Hrvatskoj sigurno pojačava ugled na međunarodnoj sceni.

Presuda je dobra vijest i na unutarnjem planu. Javnost u Hrvatskoj bivšeg premijera već odavno smatra najvećim zloduhom, kriminalcem koji je pokrao vlastiti narod. Zato dobro obrazložena presuda suca Turudića može djelovati ljekovito. Narod će se doživjeti kao vršenje pravde, što raznim nepravdama pritisnutoj većini može funkcionirati kao svojevrsna satisfakcija.

Pospremanje Sanadera na višegodišnju kaznu zatvora moglo bi pomoći vraćanju povjerenja u već ugledom jako srozane državne institucije i cjelokupan sustav. Jer upućuje da zaista više nema nedodirljivih. Da je pravosuđu svatko dostupan.

Presuda možda može utjecati na ukupnu klimu u hrvatskom društvu: ako je javnost akceptira kao živi dokaz da Hrvatska ipak može postati zemlja prava i morala. Dosad je generalno važilo suprotno.

Slanje Ive Sanadera u Remetinec trebalo bi predstavljati definitivan kraj razbojničkog modela vladanja državom. Bivši premijer ide na višegodišnju robiju, ali poruka je upućena i kompletnoj političkoj klasi.

Nikad više kleptokracije, koja je državom raspolagala kao svojim vlasništvom. Koja je funkcionirala izvan zakona i gotovo bez ikakve demokratske kontrole. Koja je korumpirala kompletno društvo. Ali, za pretvaranje Hrvatske u uređenu zemlju u kojoj kriminal i korupcija mogu biti incident, ali nikada više sustav, trebat će ipak mnogo više od jedne sudske presude. Sankcioniranje bivšeg premijera bilo je uvjet svih uvjeta. Ali sada je potrebno provesti promjene na svim onim točkama koje su Ivi Sanaderu omogućile da postane ono što je bio – glava multi metastazirane hobotnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:10