AKCENT

Komentar Slavice Lukić: "Reforma" zakona korak je natrag u izborni inženjering

Opozicija je ovu retrogradnu operaciju Plenkovićeve Vlade već nazvala "lex Vanđelić".
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Zbilja, zašto Plenkovićeva Vlada u zadnji čas i "iz čista mira" iz zakona o lokalnim izborima izbacuje odredbu da kandidat za općinskog načelnika, ili gradonačelnika, ili župana mora imati prijavljeno prebivalište najmanje šest mjeseci prije odluke o raspisivanju izbora u sredini u kojoj se kandidira? Ta odredba primjenjuje se već 11 godina, od 2009., kad su prvi put uvedeni neposredni izbori za načelnike, gradonačelnike i župane.

Njome se nastojalo obuzdati barem jedan od oblika stranačkog izbornog inženjeringa na lokalnim izborima. Nastojalo se zaustaviti praksu da stranke za najviše lokalne dužnosti u nekom gradu na izborima kandidiraju ljude koji u njemu nikada nisu živjeli, a možda ni kavu popili i koji ne poznaju ni lokalne probleme, ni njegove prioritete.

Sve do lokalnih izbora 2009. vrijedilo je pravilo da stranka na lokalnim izborima za neku općinu, grad može kandidirati svoga člana koji živi na drugom kraju Hrvatske. Dovoljno je bilo da u zadnji čas, samo dan prije raspisivanja izbora, prijavi prebivalište u tome gradu ili općini.

U proljeće 2006. tako je u javnosti postao poznat slučaj tadašnje predsjednice DC-a Vesne Škare Ožbolt koja se nakon odlaska s dužnosti ministrice pravosuđa u Sanaderovoj Vladi odlučila kandidirati na izvanrednim izborima za Gradsko vijeće Velike Gorice, iako je s obitelji godinama živjela u središtu Zagreba. Neposredno prije raspisivanja izbora postala je podstanarka kod samohranog oca petoro djece u tome turopoljskom gradiću samo da bi dobila prebivalište i mogla se kandidirati.

Plenkovićeva je Vlada predloženim izmjenama upućenim ovog tjedna u hitnu saborsku proceduru odlučila iz izbornog zakona izvaditi osigurač ugrađen u njega prije više od desetljeća i stvari vratiti unatrag. Time su širom otvorena vrata da se figure slobodno pomiču na političko-teritorijalnoj šahovskoj ploči gore-dolje, lijevo-desno. Da se kandidati za lokalne čelnike pet minuta prije izbora uvoze iz susjednih i udaljenih županija i gradova u one u kojima je lokalna stranačka baza toliko devastirana ili kompromitirana da nemaju iole pristojnijeg kandidata.

Opozicija je ovu retrogradnu operaciju Plenkovićeve Vlade već nazvala "lex Vanđelić". Iako je Damir Vanđelić zadnjih dana više puta novinarima izjavio da je u listopadu ove godine prebivalište iz Rovinja prebacio u Zagreb, novoimenovani šef Fonda za obnovu Zagreba i dalje izbjegava precizno odgovoriti kojeg je točno datuma to učinio. Jer ako je to učinio nakon 16. listopada, po sadašnjem zakonu više se ne bi mogao kandidirati.

Međutim, nakon što saborska većina promijeni izborni zakon, formalnih zapreka za njegovu kandidaturu više nema pa može i dalje držati odškrinuta vrata za tu mogućnost. A Vanđelić s tom mogućnošću itekako koketira. Na nedavno izravno pitanje novinara Telegrama hoće li biti kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika odgovorio je "ne", ali odmah u istom dahu dodao: "Ali, moram biti svjestan činjenice da se ljudi i okolnosti u današnje vrijeme mijenjaju".

Dakle, gospodo iz HDZ-a, nemojte retrogradnu promjenu izbornog zakona predstavljati kao "reformu" i "usklađivanje"… To je naprosto korak natrag u prevladani i davno odbačeni izborni inženjering.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:12