ULAGANJE OD 24,5 MIL. KUNA

KONAČNO POTPISAN UGOVOR KOJI ĆE GRAĐANIMA SLAVONSKOG BRODA OMOGUĆITI ČISTI ZRAK Potpisivanju nazočila i predsjednica

 CROPIX

Građani Slavonskog Broda trebali bi biti korak bliže čistom zraku i rješavanju problema onečišćenja čiji je izvor rafinerija nafte u susjednom Bosanskom Brodu (BiH) nakon što je u subotu između Rafinerije nafte Brod, Crodux plina i ruskog Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije te Plinacroa potpisan ugovor o opskrbi plinom Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Potpisivanju ugovora, održanom u zgradi Županije brodsko-posavske u Slavonskom Brodu, nazočila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

U sklopu ugovora potpisani su dokumenti vezani uz projekt „Opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod“ i to Sporazum o izgradnji, operativnom korištenju i održavanju izravnog plinovoda, između Rafinerije nafte Brod, Zarubežnjefta i Crodux plina d.o.o., glavni ugovor o opskrbi prirodni plinom između Rafinerije nafte Brod i Crodux plina d.o.o. te Predugovor o priključenju na transportni sustav između Plinacro d.o.o. i Crodux plina d.o.o. Za godinu dana predviđa se puštanje plinovoda u rad.

"Riječ je o vrlo složenom i zahtjevnom projektu i zato su pregovori svih dionika trajali nešto duže, ali došli smo do rješenja i potpisali smo niz dokumenata među kojima i onaj kojim se Crodux plin obvezuje opskrbljivati plinom rafineriju nafte u Brodu u sljedećih deset godina", rekao je direktor Crodux energetike Branko Radošević te najavio da će Crodux uložiti 24,5 milijuna kuna u izgradnju izravnog plinovoda i to kao investitor njegove gradnje.

Opskrba prirodnim plinom Rafinerija nafte Brod od strane opskrbljivača Crodux plin obavit će se izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Hrvatske prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica - Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom rafinerije Brod.

Radošević je također naveo kako će Rafinerija nafte Brod kroz vrijeme trajanja ugovora platiti Crodux plinu troškove kapitalnih ulaganja u izravni plinovod kojim će se rafinerija spojiti na plinski sustav Republike Hrvatske.

"Što se tiče rokova, prema sadašnjem planu predviđeno je da negdje u ovo vrijeme na godinu puštanje plinovoda u rad, za što je ključno da Plinacro što prije izgradi mjerno-redukcijsku stanicu i otkloni administrativne prepreke kako bi Crodux plin mogao pristupiti rekonstrukciji i prenamjeni produktovoda", kazao je Radošević.

Generalni direktor Zarubežnjefta Sergey I. Kudryashov priznao je kako prije dvije godine nije vjerovao da će doći do realizacije ovoga projekta.

"Ali pokazali smo da možemo raditi skupa, raditi brzo, iznalaziti kompromise", poručio je Kudryashov rekavši kako će realizacija projekta omogući pospješivanje postojeće ekološke situacije u području oko rafinerije Brod.

Rekao je i kako se rafinerija u Bosanskom Brodu od kraja ožujka nalazi u remontu i nije u funkciji, a nastavak proizvodnje planiran je u 2020. godini, nakon priključenja na plin.

Grabar-Kitarović: Predsjednik Putin prepoznao vrijednost projekta i čvrsto stao iza njega

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon potpisivanja ugovora, govorila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekavši kako rafinerija u Bosanskom Brodu nije jedini problem, ali je najveći zagađivač zraka na području Posavine.

Podsjetila je kako je oko iznalaženja rješenja problema sa zagađenjem zraka u Slavonskom Brodu u više navrata razgovarala s dužnosnicima Ruske federacije i unutar Hrvatske s onima koji su bili zainteresirani, posebice izrazivši zahvalu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji je, kako je kazala, prepoznao vrijednost projekta i čvrsto stao iza njega.

"Zahvalila bih i svima vama na ovome slavonskobrodskom području jer vi ste ti koji ste pitanje zraka učinili primarnim pitanjem i borili se da imate kvalitetu života dostojnu života čovjeka u Hrvatskoj", poručila je Grabar Kitarović.

Odgovarajući na pitanje novinara što je dodatno potrebno učiniti kako bi se još više utjecalo na poboljšanje zraka u Slavonskom Brodu, kazala je kako bi se trebalo razmišljati o smanjenju brzine vozila koja prolaze autocestom pored Slavonskog Broda te izmještanju graničnog prijelaza, što je, kako je kazala, stvar dogovora s BiH.

Rafinerija Brod bit će usklađena s propisima EU

Na pitanje novinara koliko će se, nakon što rafinerija u Bosanskom Brodu započne raditi na plin, smanjiti zagađenje zraka u Slavonskom Brodu, generalni direktor Zarubežnjefta Sergey I. Kudryashov odgovorio je kako će, što se tiče toga pitanja, rafinerija Brod biti u potpunosti usklađena s propisima Europske unije.

Novinare je zanimalo i koja je korist Hrvatske od toga da bi, sukladno ugovoru, Rafinerija nafte Brod imala pravo otkupa izravnog plinovoda, direktor Crodux energetike Branko Radošević kazao je kako je investitor i vlasnik plinovoda na hrvatskoj strani Crodux plin.

"Dopustite mi da pojasnim. U dokumentima koje smo danas potpisali predviđena su dva naša plaćanja. Jedno je tarifa koja će omogućiti povrat investicija uloženih u same plinovode, a drugo je tarifa koja se plaća za količine plina koji će biti transportiran.

Radi se o tome da će se prva vrsta tarife prestati plaćati nakon isteka roka od 10 godina i ostaje plaćanje po drugoj tarifi", rekao je Kurdyashov dodavši kako vjeruje da će prelazak rafinerije Brod na plin utjecati pozitivno i na poslovanje rafinerije Brod, koja sada posluje uz gubitke.

Sukladno potpisnim ugovorima transport plina u Rafineriju nafte Brod će biti ostvaren putem izravnog plinovoda dužine 5,5 kilometara, koji je priključen na magistralni plinovod u mjestu Slobodnica na području Republike Hrvatske.

Crodux plin d.o.o.će otkupiti od operatera plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske Plinacro d.o.o. postojeću dionicu produktovoda te financirati i osigurati ispitivanje, projektiranje, dobivanje dozvola u Republici Hrvatskoj i Republici Srpskoj, priključivanje na plinski transportni sustav RH i izgradnju mjerne reducir-stanice (MRS) u mjestu Slobodnica, prenamjenu dijela produktovoda dužine 5,5 kilometara u plinovod i njegovo uvođenje u upotrebu.

Crodux plin d.o.o. preuzima na sebe obveze tehničkog održavanja i uporabe izravnog plinovoda dužine 5,5 kilometara u razdoblju od 10 godina, a nakon isteka roka Ugovora, Rafinerija nafte Brod će imati pravo otkupiti izravni plinovod prema preostaloj amortizacijskoj vrijednosti iz poslovnih knjiga Crodux plina d.o.o.

Potpisivanje ugovora između Rafinerije nafte Brod, Crodux plina, Zarubežnjefta i Plinacroa rezultat je razgovora započetih u Slavonskom Brodu nakon eksplozije koja se u listopadu prošle godine dogodila u Rafineriji Brod.

Sastanak jeinicirala predsjednica Grabar-Kitarović koja se tada u Slavonskom Brodu sastala s predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike i tvrtke Zarubežnjeft, a razgovorima je nazočan bio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te predstavnici Plinacroa i Croduxa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:38