ZAGREB, 3. SRPNJA

Konferencija Jutarnjeg lista 'Parkovi Hrvatske i turizam' okuplja vodeće hrvatske stručnjake

 

U organizaciji Jutarnjeg lista i uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike u utorak, 3. srpnja u Muzeju suvremene umjetnosti održat će se konferencija “Parkovi Hrvatske i turizam”.

Biološka i krajobrazna raznolikost je temelj turističke atraktivnosti Hrvatske i komparativne prednosti na globalnom tržištu. Manji broj zemalja u Europi ima više od dvije biogeografske regije, dok ih Hrvatska ima tri.

Ekološki pristup razvoju turizma i poštivanje načela održivog razvoja prepoznati su u svjetskim razmjerima kao društveno poželjni i profitabilni, zbog čega trebajačati svijest o potrebi implementacije ovakvog pristupa, posebice u području s vrijednom prirodnom i kulturnom baštinom.

Zaštićena područja prirode zauzimaju gotovo 8,55 posto ukupne površine Hrvatske (12,22% i 1,94% teritorijalnog mora), dok ekološka mreža EU Natura 2000 obuhvaća 36,73% kopna i 15,42 teriotrijalnog mora, što je otprilike dvostruko više od EU prosjeka.

Cilj konferencije je senzibilizirati javnost kako sačuvati jedinstvenu prirodu 19 hrvatskih parkova, a istovremeno iskoristiti ih za održiv turizam te koji su Vladini prioriteti u području razvoja ekološkog pristupa turizmu. Na konferenciji ćemo predstaviti 20 projekata koji će parkovima omogućiti bolju komunikaciju s turistima i dati im kompletnu informaciju.

Konferencija će okupiti vodeće hrvatske stručnjake, kao i sudionike iz gospodarskih i političkih institucija.

Uz ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, neki od govornika na konferenciji su pomoćnik ministra Ministarstva zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra turizma Robert Pende, direktor Fonda za zaštitu okolilša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš,stručnjak zagrebačkog Instituta za turizam Hrvoje Carić, ravnatelj NP-a Plitvička jezera Tomislav Kovačević, ravnatelj NP-a Brijuni Marno Milotić, ravnatelj PP-a Lanjsko polje Ivor Stanivuković i načelnica Odjela za zaštićena područja Hrvatske agencije za okoliš i prirodu mr. sc. Irina Zupan. U okviru konferencije održat će se i panel-rasprava.

Konferencija počinje u 10.00 sati u Muzeju suvremen umjetnosti (dvorana Gorgona), Avenija Dubrovnik 17 Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:46