RESTRIKCIJE

Kontrole zabrane napuštanja prebivališta izazvale velike gužve na prilazima gradova, za put bez dozvole kazna 30.000 kuna

 
Prizori iz vožnje od Zagreba do Zaprešića
 Krešimir Žabec

Nakon što je donijeta odluka o zabrani napuštanja prebivališta, odnosno mjesta u kojem stanujemo, odlučili smo utvrditi da li se mogu zaobići policijski punktovi i neopazice izaći iz Zagreb.

Odlučili smo krenuti prema Ivancu Bistranskom. Lutali smo i motali se cesticama po zagrebačkom naselju Podsused i svugdje nailazili na slijepe točke. Nakon podužeg vremena odustali smo od te avanture i odlučili legalno preko policijske nadzorne točke izaći iz grada. Kod dvorane „Sutinska vrela“ u Podsusedu izašli smo na Aleju Bologne i krenuli prema tunelu Podsused.

Očekivali smo kolonu i policijsku kontrolu, a dočekao nas je slobodan prolaz bez nadzora. S druge strane, vidimo kolonu automobila i policijski punkt na ulazu u grad Zagreb. Vozimo se prema Ivancu, a policije nigdje. Kad smo prošli tablu s prekriženim natpisom Zagreb bili smo totalno zbunjeni. Ubrzo smo ušli u Ivanec koji je na području grada Zaprešića. Ni tu nema policije.

Vozimo dalje preko Jablanovca te preko Bistre i Pojatnog krećemo prema Zaprešiću. Očekujemo nadzornu točku na ulazu u grad, ali nje nema. I eto nas u Zaprešiću. U nekih dvadesetak minuta kroz lokalna sela bez ikakvih kontrola otišli smo iz jednog grada u drugi. Ni na rotoru na izlasku iz Zaprešića nema kontrole. Policija na toj lokaciji kontrolira one koji žele u Zaprešić. Nas pak kontrola dočekuje kod podsusedskog mosta na ulazu u grad. „Dobar dan, imate li propusnicu“, pita nas policajka nakon 3,4 minute čekanja u koloni. Pogledala ju je i mahnula da možemo dalje. Put u Zagreb nam je bio otvoren.

Nakon toga krenuli smo prema naplatnoj postaji Lučko. Očekivali smo policijske aute, a dočekao nas je samo jedan neobilježeni policijski auto pod rotirkama. Vjerojatno od mobilnog tima „Kobre“. Prometa nema i polukružno se okrećemo i odlazimo prema Zagrebu, u smjeru rotora. Prvi policijski punkt kod „Arene „na Laništu. Promet je kanaliziran u jednu traku. Policija nikog ne zaustavlja te ih prolazimo u sporijoj vožnji. Uskoro smo u centru grada.

Ovo naše iskustvo totalno je oprečno onome što javljaju kolege iz Splita. Tamo se sva vozila i vozači provjeravaju i na ulazu i na izlazu iz grada. Vozači moraju izaći iz vozila i dati na uvid osobne dokumente. A mi smo bez kontrole izašli iz jednog i ušli u drugi grad. Prema nekim pojašnjenjima policija u skladu s procjenama i brojem kadra organizira nadzor migracija ljudi. Negdje se provjeravaju ulazi i izlazi, a negdje samo ulaz. No, ne isplati vam se riskirati i oglušiti o zabranu napuštanja mjesta prebivališta. I to nemojte činiti. Jer ako ste bez propusnice neometano izašli iz mjesta prebivališta riskirate da vas policija bilo gdje zaustavi i kazni s 30.000 kuna. Također, teško ćete se bez tog vrijednog papira ponovo vratiti u Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:00