VUKOVARSKA TVORNICA

Kooperanti Benettona 'nestali', ostavili dugove i 38 radnica bez plaća

Talijanski vlasnici tvrtke, koja je šest godina radila kao kooperant Benettona, su koncem siječnja 'nestali' iz Vukovara. Radnice su na posao morale dolaziti u 5, pa i u 4 sata ujutro, raditi do 13 ili 14 sati, a nerijetko doći i u drugu smjenu od 16 do 20 sati. Sve za minimalac od 2.200 kuna
 Damir Glibušić/CROPIX

VUKOVAR - Četiri neisplaćene plaće za 38 radnica, 116.000 kuna duga za uslužni prijevoz i 107.000 kuna za najam hale – takvo stanje ostavili su iza sebe talijanski vlasnici tvrtke Jedro nakon što su koncem siječnja „nestali“ iz Vukovara.

Očajne radnice tvrtke, koja je šest godina u Vukovaru radila kao kooperant Benettona, ne mogu ni do svojih radnih knjižnica, za koje se pretpostavlja da su zaključane u prostoru Jedra, pa tako ne mogu ni na burzi rada tražiti novi posao. Gdje su vlasnici Jedra, talijanski bračni par Aldo i Pina Maria Amadio, nitko ne zna.

- To je katastrofa, ostavljene smo u bezizlaznoj situaciji, a godinama smo šutjele i radile za minimalac, podnosile poniženja, prekovremene sate, rad u hali na 5 stupnjeva ispod ništice. U kreditima smo i minusima, a ne znamo kako dalje - požalila se jedna od radnica, Nataša Bečvardi, kada ih je u srijedu primio gradonačelnik Vukovara, Željko Sabo.

Radnice su se gradonačelniku obratile nakon što su, kako su rekle, „ljubazno otpravljene“ s vrata nadležnih inspekcija koje su obilazile otkako su shvatile što se dogodilo.

- Još 21. siječnja normalno smo radile, a iste večeri nazvao nas je prevoditelj i rekao da smo od sutradan na godišnjem odmoru jer je tvrtka zapala u dugove i vlasnici su otišli u Italiju namaknuti novac. U lažnoj nadi smo čekali, a onda smo saznali da su Talijani krišom došli po svoje stvari, ostavili dugove i strojeve i „nestali“ - kaže Nataša Bečvardi.

Radnice tvrde da su inspekcije i ranije dolazile u pogon Jedra, no ništa se nije mijenjalo. Gradonačelnik Sabo radnicama je besplatno osigurao odvjetnika koji će ih zastupati u pravnom postupku, a najprije treba istražiti mogućnosti kako im isplatiti zaostale plaće i doći do radnih knjižnica. Bez otkaza, naime, nemaju šansu za novo radno mjesto, s obzirom da se otvorila mogućnost da vlasnik hale, koju je Jedru iznajmila vukovarska tvrtka Laba u vlasništvu Dušana Kolarića, pokuša do kraja tjedna dogovoriti s Benettonom nastavak posla u Vukovaru.





- O ovom slučaju pismeno ću se obratiti višim instancama u Zagrebu, državnim institucijama, ali i talijanskom Veleposlanstvu. Očekujem da se promptno reagira - rekao je Sabo, istaknuvši kako je očito potrebna kontrola onih „poduzetnika“ koji dođu u Vukovar, iskoriste pogodnosti za ulaganja po Zakonu o Vukovaru i Zakonu o područjima od posebne državne skrbi, a onda zbog velike nezaposlenosti bijedno plaćaju radnike.

Naveo je i da su spomenuti Talijani svojedobno u roku 48 sati otpustili dvije radnice koje su u Jedru pokušale osnovati sindikat koji bi štitio prava radnica. Opisujući u kakvim su okolnostima radile za minimalac od oko 2.200 kuna na mjesec, radnice su ispričale da su na posao morale dolaziti u 5, pa i u 4 sata ujutro, raditi do 13 ili 14 sati, a nerijetko doći i u drugu smjenu od 16 do 20 sati.

Nisu imale ni praznike, ni vikende, hala je i prokišnjavala, talijanska vlasnica vikala je u pogonu da rade brže, bilo im je zabranjeno razgovarati dok rade, kontrolirao se odlazak na toalet, a svaka primjerice, puknuta igla na stroju odbijala im se od plaće. S 50 prekovremenih sati mogle su zaraditi najviše 2.600 kuna, a zbog straha od otkaza trpjele su poniženja i eksploataciju.

Radnica Jelica Stojanov osjeća se izvaranom, a nakon 30 godina staža mora, kaže, biti sretna što živi kod roditelja koji joj pomažu preživjeti. - Nakon svega, još imamo nade da ćemo nešto uspjeti riješiti, borit ćemo se svim snagama za naša prava - zaključila je ogorčena radnica Dragana Tadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:03