ČEKA NAS LOŠA SEZONA

KORONAVIRUS BIT ĆE POGUBAN ZA HRVATSKI TURIZAM Šef HTZ-a uzda se u domaće i turiste iz susjedstva, Cappelli: 'Očekujemo pad između 60 i 75 posto'

Ministar turizma Gari Capelli
 Marko Todorov / CROPIX

U HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno' ministar turizma Gari Cappelli, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja regije Dalmacija-Dubrovnik Nino Dubretić i Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima - charter, govorili su o utjecaju pandemije koronavirusa na turističku sezonu u Hrvatskoj.

Capelli je kazao da bi pad prihoda trebao biti između 60 i 75 posto.

- Kvartal koji se odnosi na sedmi, osmi i deveti mjesec je najbitniji, on ostvaruje 64 posto prihoda, to je oko 6,5 milijardi eura, po ovome što smo imali prošle godine, ako to uspoređujemo.

Taj je najbitniji, ako to uspijemo uloviti, osmi, deveti mjesec, on bi već neke rezultate dao da bismo mogli ostvariti oko 25 do 30 posto prihoda u odnosu na prošlu godinu - kazao je Cappelli te je najavio i nove Vladine mjere pomoći za treću fazu.

Dodao je da je Hrvatska kao autodestinacija u određenoj prednosti pred zemljama koje su aviodestinacije.

Staničić je kazao da je najvažniji treći kvartal.

- Već sada je izvjesno da će drugi kvartal biti praktički na nuli ili možda s nekim blagim turističkim prometom - kazao je Staničić, dodajući da moramo biti i malo optimisti te gledati da uhvatimo barem dio turističke sezone.

Smatra da je hrvatska prednost blizina naših ključnih emitivnih tržišta, a istaknuo je i važnost domaćih turista.

Ostojić je kazao da nedavno donesene mjere Vlade pomažu da turizam duže preživi te da su puno konkretnije od prvog paketa, ali i da očekuju i daljnje mjere.

- Nemamo realne osnove, pa ni pravo očekivati neku bajnu sezonu, moramo biti realni i spremni da počnemo raditi čim nam se ukaže prilika - kazao je Ostojić.

Dubretić je kazao da privatni iznajmljivači imaju 90 posto rezervacija manje nego u ovo vrijeme lani te da očekuju 70 posto lošiju sezonu.

Smatra da su trenutne mjere kozmetičke te da je prioritetan moratorij za na 12 mjeseci.

- Tri ili šest bi značilo da je samo pitanje u kojem mjesecu će iznajmljivač prestati plaćati kredite. Ispod 12 mjeseci se nema što govoriti - kazao je Dubretić.

Cappelli je rekao da nije točno da su zanemarili obiteljski smještaj te dodao da je Ministarstvo turizma odmah otpisalo paušal turističke pristojbe prvih šest mjeseci za svih 108.000.

- 164 milijuna kuna je otpisano, brisano, dakle za prvih šest mjeseci - kazao je Cappelli, dodajući da je njihova parola "nula ostvareno - nula će platiti".

O moratoriju se razgovara, rekao je. Naglasio je da će se iznajmljivači koji su fizičke osobe razmatrati za moratorij kao i druge fizičke osobe.

Klisović je pak kazao da njihovi gosti troše više nego dvostruko više od prosječnih gostiju u turizmu.

- Nautika je preskočena u par bitnih segmenata. Brodovi koji stoje u marinama leže, nisu u pogonu, a trošak, najbitniji i najveći u strukturi svih troškova, je trošak veza u marini.

Na razini cijele flote u Hrvatskoj pričamo o 30-35 milijuna eura obveza koje su dospjele ili dospijevaju u sljedećih par dana na nivou godine za sve charter tvrtke i njihova plovila - kazao je Klisović, upozorivši da charterašima treba hitna reakcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:58