PANDEMIJA

KORONAVIRUS STIGAO I NA BANOVINU Prisutnost Covida-19 potvrđena kod 23-godišnjaka iz okolice Petrinje, nedavno se vratio iz Italije

 Mate Piškor / CROPIX

U četvrtak 12. ožujka zabilježen je prvi slučaj zaraze koronavirusom na području Sisačko-moslavačke županije, potvrdio nam je dr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. Ukupan broj zaraženih u Hrvatskoj time se popeo na 25.

Riječ je o mladiću iz petrinjskog prigradskog naselja Mošćenica, starom 23 godine, koji se vratio iz Italije gdje je radio kao pomoćni kuhar. Kako doznajemo od dr. Brkića, mladi je Petrinjac sam došao vozilom iz Italije, nije imao drugih kontakata i smješten je u izolacijsku jedinicu bolnice u Sisku. Njegovo stanje je dobro. Prema informacijama dr. Inoslava Brkića, ravnatelja Zavoda, trenutno je 75 osoba pod zdravstvenim nadzorom zbog potencijalne opasnosti od koronavirusa, od toga su 63 vozača kamiona koji rade na ruti Italija-Sisačko-moslavačka županija.

Stožer civilne zaštite grada Siska koji se u četvrtak sastao u gradskoj vijećnici, preporučio je, a na temelju preporuka Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, da se do daljnjega odgode manifestacije i okupljanja. Sportska natjecanja i utakmice mogu se održati, ali bez gledatelja, s tim da svi igrači i suci moraju biti urednog zdravstvenog stanja, a uvjeti odigravanja u skladu s napucima za osiguravanjem higijenskih mjera i uvjeta koje je propisao ZZJZ SMŽ.

Što znači otkazivanje svih javnih skupova u zatvorenom i otvorenom prostoru dr. Brkić slikovito je pojasnio za petrinjski portal53: „Primjerice, kulturno-umjetničko društvo bira novog predsjednika, ima skupštinu. Neka ga bira za mjesec dana“, rekao je dr. Brkić.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović pozvao je svoje sugrađane da slijede upute krizmnih stožera s razine države i županije, a grad Petrinja će učiniti sve što je potrebno da se zaustavi širenje korona virusa. - Nema mjesta panici, ali nužno nam je odgovorno ponašanje svih i svi moramo shvatiti ozbiljnost situacije, rekao je Dumbović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:27