VELIKA AKCIJA U RIJECI

KORUMPIRANI CARINICI PRIVEDENI ISTRAŽNOM SUCU Otkrivamo kako su varali i primali mito od Kineza!

U USKOK-ovom nalogu navodi se ukupna cifra za koliko je država oštećena, oko 8 milijuna kuna
 Tea Cimaš/CROPIX

Nakon saslušanja pred USKOK-ovim istražiteljima i noći provedene u policiji, grupa od 15 carinika, špeditera i trgovaca upletenih u korupcijsku mrežu privedena je u srijedu poslijepodne pred istražnog suca Županijskog suda u Rijeci Duška Tišmu koji im je odredio mjeru zadržavanja u pritvoru.

FOTO: VELIKA AKCIJA USKOKA U RIJECI Uhićeno 17 ljudi, pala i žena bivšeg doministra i šefa carinske uprave

Sud je time prihvatio zahtjev USKOK-ovih istražitelja koji su tražili pritvor za osumnjičenike zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke, a u slučaju dvoje Kineza od kojih je jedan hrvatski državljanin i bijega iz Hrvatske.

Dvojica od ukupno 17 privedenih branit će se sa slobode jer USKOK nije za njih tražio pritvor. Radi se o Damiru Novincu i Davoru Toriću koji su uhićeni za druga djela davanja mita carinicima - prvi za umanjivanje cijene pri uvozu automobila, a drugi za zadržavanje zaplijenjene robe koja je trebala biti uništena.

Oni su pali kao neka vrsta kolateralnih žrtava mjera nadzora, s obzirom da su USKOK-ovi agenti u stvari ganjali trokut carinici-špediteri-uvoznici. Ostala petnaestorica, među kojima su deset carinika, dva špeditera i tri trgovca, osumnjičeni su da su zajedno surađivali na umanjenju vrijednosti i količine robe uvezene iz NR Kine i Italije kako bi se izbjegla porezna i carinska davanja.

U kratkim crtama, trgovci su plaćali mito špediterima da izrade lažnu dokumentaciju s umanjenom vrijednošću i količinama, a carinici su, pak, primali mito da takvu dokumentaciju ovjere.

Redom, osumnjičenici su službenici Carinske ispostave Luke Rijeka Boris Orešković (51), Katica Uljar (37), Željko Kamenar (66) i Nenad Ribić (42) te službenici Carinske ispostave na Škrljevu u industrijskoj zoni Zdravko Širola (59), Slavko Santini (46), Silvijo Herljević (46), Nikola Kovačević (63), Srećko Miculinić (51) i Andy John Buneta.

Od špeditera, tu su direktor otpremničkog trgovačkog društva Aurel Trade Zlatko Perić (61) i direktor špediterske tvrtke Ilirijašped Matko Sladić (42), a privedeni zagrebački trgovci su Smiljan Jozić te Kinezi Yang Zhihana i Gua Xiaochun.

U svojem nalogu za provođenje istrage USKOK navodi da su oštetili proračun Republike Hrvatske u iznosu od najmanje 308.212 kuna u vidu neocarinjene robe te u iznosu od najmanje 7.736,185 kuna robe ocarinjene u umanjenim iznosima, a period na koji se kaznena djela odnose je od kolovoza 2012. godine do 8. veljače ove godine.

Najzvučnije među privedenim imenima je Katica Uljar jer se radi o supruzi bivšeg ravnatelja Ureda Carinske uprave Antona Uljara koji je trenutno šef carinske ispostave Pasjak na hrvatsko-slovenskoj granici. Uljar je početkom devedesetih bio jedan od osnivača i prvi predsjednik riječkog HDZ-a, no kasnije je napustio stranku.

Zanimljivo je da je ravnateljem Carinske uprave Ministarstva financija imenovan 2002., za vrijeme Račanove Vlade, a na tom mjestu naslijedio ga je Mladen Barišić kojeg je 2004. postavio Sanader. Međutim, Anton Uljar ostao je na čelnim funkcijama u carini, a neki od kolega iz te institucije svojevremeno su ga optuživali za nepotizam, odnosno da je na raznim funkcijama u carini pozapošljavao svoje rođake.

Njegova supruga Katica radi u Carinskoj ispostavi Luke Rijeka kao inspektor prve vrste te kao kontrolor nadgleda ostale carinike. Iako je to jedna od važnijih funkcija u carini, Uljar nije bila najvažnija karika u korupcijskom lancu već je drugoosumnjičena. Po neslužbenim informacijama, u gotovo svim operacijama spominje se carinski službenik ispostave u riječkoj luci Boris Orešković, prvoosumnjičeni u ovom slučaju koji je bio zadužen za nadzor nad većinom lažno prikazane robe dok se Uljar otprilike spominje u svakoj drugoj.

Modus operandi zločinačke skupine bio je vrlo jednostavan. Špediteri Sladić i Perić od uvoznika su zaprimali dokumentaciju o količini i cijeni robe te izrađivali carinske deklaracije i nove račune u kojima su navodili minimalne cijene i umanjivali količine.

Prepravljene dokumente dostavljali su carinicima koji su ovjeravali neistinitu dokumentaciju, a mijenjali su carinske vrijednosti samo dijela uvezene robe da bi prikrili nezakonitosti.

Katica Uljar bila je kontrolor na carini u luci, a Srećko Miculinić taj je posao obavljao u ispostavi u Škrljevu. Oni su odobravali prepravljenu dokumentaciju i prosljeđivali ju ostalim osumnjičenim carinicima koji su bili zaduženi za neposredno provođenje mjera carinskog nadzora te su je ovjeravali svojim potpisima i službenim pečatima. U svemu tome, državu se potkradalo kroz manja porezna i carinska davanja uvoznika.

Navodno su za te usluge carinici dobivali mito od špeditera koji su, pak, dobivali mito od Kineza i Jozića, no u ovoj fazi nije poznato u kojim se omjerima „dijelila torta“. U USKOK-ovom nalogu navodi se samo ukupna cifra za koliko je država oštećena, dakle oko 8 milijuna kuna, a pojedinačne svote koji su kao mito dobivali osumnjičenici za sada se vode kao neutvrđene.

USKOK-ove mjere nadzora trajale su šest mjeseci, ali postoji sumnja da se ilegalna rabota riječkih carinika i špeditera protezala kroz duži vremenski period.

Predsjednik Nezavosnog sindikata carinika: 'Uljar i Barišić pogrebnici su carinske službe, riječki slučaj samo je kap u moru'

- Uljar i Barišić pogrebnici su carinske službe u Hrvatskoj - kazao nam je Željko Popović, predsjednik Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske i osoba koja je u više navrata upozoravala na nepotizam i nepravilnosti u carinskoj službi.

- Ovo što se sada događa posljedica je onoga o čemu mi govorimo već 12-13 godina. Za šefove su dovođeni ljudi s ceste, napredovalo se bez ikakvih kriterija, bez tečajeva, i škola zapošljavali su se rođaci i podobnici. Imali smo situacije da čovjek dođe na vrata i kaže "Ja sam vaš novi šef. Što trebam raditi?". Carina je u Hrvatskoj, na žalost, bila servis tajkunima za pljačku - rekao nam je Popović, dodajući da je riječku slučaj samo kap u moru svih nepravilnosti koje su se događale u toj službi.

Popović je do sada u nekoliko navrata prozivao Antona Uljara, supruga drugoosumnjičene Katice Uljar, za nepotizam.

- Pozapošljavao je svoje rođake, napravio je čitav rođački klan u carini. To je model koji je postojao u njegovom mandatu, a nastavio se u Barišićevom. Rezultati se vide, ne samo u carini, već i šire, na drugim nivoima. U carini smo tek sada u suradnji s novim ravnateljem krenuli raditi sustav kakav je trebalo napraviti1991. godine - ispričao nam je Željko Popović. ( Luka Benčić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:34