ROĐACI PREKO OČEVA

Kosor & Kosor: Bratić bio na sastanku u Vladi

Premijerki je veza s Darinkom Kosorom postala prva poveznica s očevom obitelji
 Bruno Konjević

ZAGREB - “Dobar dan, gospođo Kosor. Ja sam Kosor. Kako ste? Kako obitelj”, pitao bi gost, na što bi mu ona mogla reći: “Znam da znaš, bolje od mene. Uostalom, ti si taj koji se s njima više družiš.”

Ovako bi nekako u - na brzinu sročenom gegu - bio napisan tekst koji bi izgovorili dvoje Kosora pri susretu u Vladi. Možda bi se tu našla i priča vozača koji bi na parkiralištu pred Vladom procjenjivali čiji je Kosor dalje otišao u životu.

Imala glavnu ulogu

Jadranka i Darinko Kosor su sestrična i bratić, rođaci preko očeva, dvojice braće koji su iz okolice Drniša.

Našli su se u vladi u kojoj je glavnu ulogu ipak imala ona, Jadranka Kosor, iako je do svoje pozicije došla drukčije od njega, Darinka Kosora. On se borio na stranačkim izborima da bi došao do toga da ga prime u vladi a ona je bila određena odlukom prethodnog premijera.

Jadranka Kosor je dijete odraslo bez oca. Njen otac Mirko napustio je obitelj koju je imao s njezinom majkom kada je premijerka bila mlađa od dvije godine i odrasla je bez njega.

Gradili karijere

Zbog svega toga su se Jadranka Kosor i njezin bratić Darinko upoznali tek kao odrasli ljudi, u doba kada su radili svoje političke karijere. Upoznali su se u “Odgojniku”, radijskoj emisiji koja je i služila tome da pronalazi i spaja rođake, i to nakon što je Darinko voditelju i autoru te emisije, novinaru Robertu Zuberu, rekao da mu je Jadranka Kosor rođakinja koju ne poznaje. Zuber ih je spojio i tako su se upoznali, a činjenicu da su bliski rođaci koji nemaju puno veze odmah i podijelili s javnosti.

- To je bilo odlično, predložio sam Jadranki, koja tada nije bila premijerka, da se nađe s Darinkom i odmah je pristala. Našli smo se na kavi i bilo je odlično - sjeća se Zuber. Od tada, posljednjih nekoliko godina, Jadranka i Darinko su u dobrim obiteljskim odnosima.

Otkriva sličnosti

Jednom je prilikom premijerka rekla da joj je “zanimljivo u ovom godinama otkrivati sličnosti između njih dvoje”, misleći pritom na bratića Darinka, “među našom djecom vidjeti da je curica koju je dobio ista ja kada sam imala šest mjeseci”.

Premijerki je veza s Darinkom Kosorom, rekla je, postala prva poveznica s očevom obitelji i premijerka je rekla da je to baš veseli. Sada će, kao ljudi koji definiraju koalicijske veze u Vladi, vjerojatno češće kontaktirati i možda će činjenica da su rođaci ponekad biti i zabavna.

‘Budiša se možda vraća’

Neće biti nikakvih promjena, svi HSLS-ovi dužnosnici ostaju u vlasti, pa tako i Đurđa Adlešić na mjestu potpredsjednice Vlade. To je dogovoreno - rekao je novi predsjednik HSLS-a Darinko Kosor nakon današnjeg sastanka u Vladi s premijerkom Jadrankom Kosor.

Novi prvi čovjek HSLS-a rekao je kako je kod premijerke danas inzistirao da se ubuduće više poštuje princip dogovaranja u koaliciji na nivou predsjednika stranaka, posebno prije nego neka tema dođe pred Vladu i Sabor.

- Manje ćemo se baviti kritikama jer to nema smisla kad smo dio vladajuće koalicije, ali ćemo imati puno svojih inicijativa - rekao je Kosor. Obećao je da HSLS neće odustati od izmjena Zakona o medicinskoj oplodnji, da će ići s novim prijedlogom, a njegovu će izradu koordinirati potpredsjednica Vlade Adlešić. Što se tiče mogućeg vraćanja Dražena Budiše u stranku, Kosor je rekao da mu je “Budiša u kampanji dao naznake da bi se vratio”. - To želi 80 posto članova HSLS-a - zaključio je Kosor. ( V. Rešković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:08