OSTANITE RELAKSIRANI

Kosor: Građani mogu biti mirni, cijene hrane neće divljati!

 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Građani mogu biti mirni, sigurno je da nekakvog divljanja i enormnog rasta cijena osnovnih prehrambenih artikala neće biti - poručila je premijerka Jadranka Kosor sa sastanka u Banskim dvorima.

Na sastanku su se okupili predstavnici Vlade, sindikata i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), kao i najznačajnijih tvrtki iz domaće prehrambene industrije, poput Agrokora, Dukata, Vindije i Kraša.

Tema sastanka bilo je povećanje cijena hrane, što prijeti novim urušavanjem dodatnim ionako slabog životnog standarda u Hrvatskoj.

No, nakon sastanka premijerka je bila optimistična i poručila kako osnovne životne namirnice - kruh, mlijeko i meso - neće poskupjeti. Nije, međutim, precizirala koje će mjere Banski dvori povući, osim što je najavila da će Vlada tjedno razmatrati kretanje cijena hrane i donositi odluke, među kojima je i mogućnost intervencije iz državnih robnih zaliha.

U sličnom su tonu govorili i proizvođači i trgovci, koji su upozorili da se u Hrvatskoj ne može govoriti o valu poskupljenja hrane, iako cijene sirovina na svjetskom tržištu divljaju, već samo o stanovitim korekcijama.

Naime, cijene hrane u Hrvatskoj su u siječnju u prosjeku porasle 2,5 posto, a u kategoriju korekcija, po njima, ulazi i rast cijena kruha u veljači za jedan posto, te mlijeka i jaja za 2,4 posto, dok su cijene mesa istodobno pale za 3,6 posto, a cijene pića još se nisu vratile na razinu otprije krize. Unatoč tome, tvrde, svjesni su da prostora za neka veća poskupljenja nema jer je potražnja u krizom izmučenoj Hrvatskoj ionako slaba.

Da prosječno hrvatsko kućanstvo ne bi izdržalo još jedan cjenovni udar na standard, upozorio je i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, koji je istakao da se u kućnom budžetu u Hrvatskoj za hranu izdvaja dvostruko više nego u EU.

Na današnjem sastanku, istaknuo je, nije se govorilo o nekim bitnim problemima, poput predstojećeg ukidanja nulte stope PDV-a na kruh i mlijeko i učincima koje će to imati na cijene hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:18