TRESE MU SE FOTELJA

Kosor i premijerka dogovorili smjenu Vojkovića iz CO-a?

Kada bi Kosor maknuo Vojkovića, to bi izazvalo ozbiljnu podjelu u stranci. Vojković ima velik broj pristaša i bio je osvojio najviše glasova kada se birao potpredsjednik stranke, rekao nam je jedan visoki član HSLS-a
 Srđan Vrančić/CROPIX

ZAGREB - HSLS-ovcu Hrvoju Vojkoviću udobna fotelja predsjednika Uprave Croatia osiguranja ipak nije tako sigurna. Naši izvori iz vrha HDZ-a otkivaju nam, naime, kako je je Vojkovićev stranački šef Darinko Kosor o njegovoj smjeni razgovarao s premijerkom Jadrankom Kosor.

Iznenadna informacija

- Nikakvih rasprava s koalicijskim partnerom o smjeni Hrvoja Vojkovića s mjesta predsjednika Uprave Croatia osiguranja nije bilo - izjavio je novinarima predsjednik HSLS-a Darinko Kosor u četvrtak navečer, samo sat vremena nakon što se potpuno iznenada u novinarskim krugovima proširila informacija kako će Vojković biti smijenjen s mjesta čelnog čovjeka državne osiguravajuće tvrtke.

Međutim, neki suradnici premijerke i predsjednice HDZ-a kažu nam kako je istina suprotna od onoga što predsjednik HSLS-a tvrdi, odnosno da je Darinko Kosor taj koji inzistira na Vojkovićevoj smjeni.

Jedan od članova Predsjedništva HSLS-a uvjerava nas kako nikad niti jedno stranačko tijelo, pa tako niti u četvrtak navečer Predsjedništvo stranke, nije raspravljao o Vojkovićevoj smjeni.

- Kada bi Kosor maknuo Vojkovića iz Croatia osiguranja uvjeren sam da bi to izazvalo ozbiljnu podjelu u stranci jer Vojković ima veliku podršku stranke. Pa on je na stranačkim izborima osvojio najviše glasova. Za njega je kao potpredsjednika glasalo više članova nego za Kosora kao predsjednika - podsjeća visoki izvor iz HSLS-a. Sam Darinko Kosor je, podsjetimo, nakon što je postao čelnik HSLS-a nekoliko puta javno ponovio kako neće biti sječe glava i kako će svi HSLS-ovi dužnosnici ostati na istim funkcijama do kraja mandata Vlade.

‘Neosnovane spekulacije’

Zanimljivo je kako se posljednja informacija o Vojkovićoj smjeni pojavila neposredno pred Predsjedništvo HSLS-a koje je trebalo raspravljati o stanju u koaliciji.

Ovaj put se Vojkovićeva fotelja zatresla jer je, procjenjuje jedan član Predsjedništva stranke, šef HSLS-a zaključio kako se upravo Vojković skriva iza anonimnog HSLS-ovca koji je u Jutarnjem listu izjavio kako Kosor ne razumije visoku politiku te kako se zaletio s kritikama na račun premijerke.

Budući da je Kosor, kada su ga novinari nazvali da bi opovrgnuo ili potvrdio informaciju o Vojkovićevoj smjeni na sve odgovarao s “nemam komentara”, samo je pojačao sumnju da u svemu ipak ima istine.

Tek sat vremena kasnije, nakon sjednice Predsjedništva stranke, na kojoj se, kako doznajemo, Vojkovićeva smjena nije spomenula niti jednom riječju, Kosor je pred novinarima rekao da se o tome s koalicijskim partnerima nije razgovaralo.

Sam Vojković je još i prije sjednice Predsjedništva informacije o svojoj smjeni odlučno otklonio. Na pitanje je li to točno, kratko je odgovorio:

- To su neosnovane spekulacije.

Sat vremena kasnije pred novinarima je ustvrdio kako je Croatia osiguranje stabilna tvrtka koja odlično posluje pa “ne vidi razloga zašto bi netko tražio njegovu smjenu”.

- O mojoj smjeni se tračevi u medijima šire kvartalno - podsjetio je Vojković.

Mjesto su mu mnogi željeli preuzeti

Otkada je zasjeo u atraktivnu i donedavno jako dobro plaćenu fotelju šefa CO-a, Vojković je na meti ne samo nekih svojih stranačkih kolega, već i HDZ-ovaca. Njegovu je smjenu javno tražila i bivša predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič nakon što je na Hvaru njegov prijatelj s kojim je bio u društvu napao fotoreportera. I neki članovi Nadzornog odbora CO-a iz HDZ-a često su znali govoriti kako nisu zadovoljni s Vojkovićevim radom jer stalno pada udio tvrtke u ukupnom tržištu osiguranja, no kako ga ne mogu smijeniti jer je iz HSLS-ove kvote te kako njegov ostanak ovisi isključivo o njegovoj stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:15