I NA VLADI O GRIPI

Kosor ministrima: Perite ruke, ali ne od odgovornosti

Njen 'recept' za obranu od svinjske gripe dolazi u vrijeme kada je u Hrvatskoj, prema podacima ministra zdravstva Darka Milinovića, već oboljelo 2.523 građana, a troje ih je od te bolesti umrlo
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - "Perite ruke, ali ne od odgovornosti i posla, i držite se na razmaku od jednog metra“, preporučila je ministrima na današnjoj sjednici Vlade premijerka Jadranka Kosor.

Njen "recept“ za obranu od svinjske gripe dolazi u vrijeme kada je u Hrvatskoj, prema podacima ministra zdravstva Darka Milinovića, već oboljelo 2.523 građana, a troje ih je od te bolesti umrlo. Suzbijanje svinjske gripe Hrvatsku, kaže Milinović, košta dodatnih 200 milijuna kuna, koliko je država izdvojila za nabavu cjepiva i antivirusnih lijekova, te izradu edukativnih materijala.

Cjepivo protiv svinjske gripe u Hrvatsku dolazi početkom prosinca, a sada je u tijeku cijepljenje protiv "obične“ gripe, protiv koje je dosad cijepljeno oko 363.000 građana. Narednih dana protiv sezonske gripe trebalo bi se cijepiti još 210.000 građana, ističe Milinović.

Unatoč pandemiji svinjske gripe, u Vladi tvrde da nema razloga za paniku. Simptomi svinjske gripe gotovo su identični simptomima "obične“ gripe. U Banskim dvorima savjetuju građanima koji imaju simptome svinjske gripe da ne idu u bolnice ako za to nema potrebe, nego da se liječe kod kuće.

Unatoč tome, država je nabavila 33 respiratora, koje će staviti na raspolaganje bolnicama ako se za to ukaže potreba. Iz proračunskih je zaliha Vlada danas Klinici za zarazne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“ dodijelila nešto manje od 1,19 milijuna kuna za nabavu ECMO aparata i respiratora za djecu.

Vlada je danas u Sabor poslala i prijedlog Zakona o potvrđivanju arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Kosor vjeruje da će taj sporazum dobiti potporu i u hrvatskom i u slovenskom parlamentu.

"Tim se sporazumom pitanje granice odvaja od naših pristupnih pregovora s EU. Njime ćemo pokrenut kulturu dijaloga, što je dva puta teže od kulture rušenja“, ocijenila je Kosor.

Dodala je i kako su državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Davor Božinović i njen savjetnik Davor Stier danas u Bruxellesu dobili jamstva da će se arbitri birati po načelima nepristranosti, neovisnosti i kompetentnosti.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i zakon o udžbenicima, kojima će se osigurati trajnost udžbenika. Oni će ubuduće vrijediti četiri godine i neće više ovisiti o odluci pojedinog nastavnika, nego škole, kazao je ministar prosvjete Radovan Fuchs.

Banski su dvori danas ustrojili i Ured za središnju javnu nabavu, koji bi, tvrdi Kosor, objedinjavanjem javne nabave za sve korisnike proračuna trebao dovesti do uštede na godišnjoj razini od oko 350 milijuna kuna. Čelna osoba te institucije birat će se javnim natječajem, a kadrovi će u novi ured doći iz raznih ministarstava, u kojima su i dosad obavljali poslove javne nabave.

Vlada je danas prihvatila i ponudu Agrokora za kupnju 1,25 milijuna dionica Vupika po cijeni od 30 milijuna kuna. Agrokor je najavio i da će 25 posto plus jednu idonicu Vupika prepustiti radnicima.

Kosor je na današnjoj sjednici Vlade čestitala rođendan ministru financija Ivanu Šukeru. O novoj kadrovskoj križaljci na današnjem se otvorenom dijelu Vladine sjednice nije govorilo.

'Ne mogu se žene u reklamama stalno prikazivati kako po kući trče s viklerima i metlama'

Premijerka Jadranka Kosor osudila je danas i sve oblike diskriminacije, uključujući tu i spolnu diskriminaciju.

„Ne mogu se žene u reklamama stalno prikazivati kako po kući trče s viklerima i metlama, dok se muškarci stalno prikazuju kako dolaze izmoreni s posla“, poručila je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:32