POSJET ULJANIKU

Kosor o prognozi Economista: Potvrđuju što ja govorim, a o mom optimizmu se govori s podsmijehom

 Srecko Niketic / CROPIX

PULA - Premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nije u ponedjeljak u Puli za posjete brodogradilištu Uljanik htjela komentirati nagađanja o skorašnjim unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Komentirala je međutim optimističke gospodarske prognoze za Hrvatsku u 2011. godini uglednog britanskog lista Economist. On naime piše kako Hrvatska u ovoj godini može očekivati gospodarski oporavak, rast BDP-a od dva posto, pad nezaposlenosti i porast plaća.

- Jako mi je drago da ugledni Economist potvrđuje ono o čemu ja govorim, a zbog čega se u Hrvatskoj o tom mom optimizmu govori s podsmijehom. A ja sam optimistična i dalje. Gospodarski rast kojeg smo skromno predvidjeli da raste 1,5 posto za ovu godinu može biti i veći, ako realiziramo velik dio investicija koje smo najavili. Značilo bi to onda i pad nezaposlenosti, što je naš najveći problem kojeg nastojimo riješiti, pa i ove najave britanskog Economista potvrđuju da možemo svladati krizu uz još malo više rada, upornosti i zajedništva - rekla je premijerka Kosor.

Nakon razgovora s predstavnicima Uljanika premijerka je ustvrdila kako je pulsko brodogradilište prvo u Hrvatskoj koje je ocijenjeno od Europske komisije kao brodogradilište koje nije u teškoćama. - To je velika stvar za Istri i za Hrvatsku, kao i za sve zaposlenike u Uljaniku, koji na taj način doprinose našim naporima da zatvorimo poglavlje 8 u pregovorima s Europskom Unijom, a vjerujem da će se to dogoditi na proljeće - kazala je premijerka. Komentiravši poslovanje Uljanika ustvrdila je kako pulsko brodogradilište ima dobru poslovnu budućnost, pa je tako i na sam Badnjak ugovorio izgradnju još jednog broda.

- Što se tiče ostalih brodogradilišta sve radimo u dogovoru s Europskom komisijom. Vjerujem da ćemo biti jednako uspješni i dobiti pozitivno mišljenje Europske komije o planu restrukturiranja brodogradilišta koji imaju kupce i osigurati nastavak njihove proizvodnje. No, naglašavam svaki korak činimo isključivo i samo u dogovoru s Europskom komisijom - poručila je Kosor.

Premda je bilo najavljeno da će se u Puli premijerka susresti i s predstavnicima zadarske Tankerske plovidbe i splitskog Brodosplita to se nije dogodilo. Na pitanje zašto oni nisu stigli u Pulu, Kosor je odgovorila da se radilo o krivoj najavi iz Vladina ureda. Izbjegla je odgovor na pitanje kada će se s njima naći, ponavljajući da će privatizacija biti sprovedena isključivo u dogovoru s Europskom komisijom.

- Mi se i danas ponašamo kao 28. članica Europske Unije, iako ćemo pregovore završiti krajem lipnja, nakon čega ćemo potpisati pristupni ugovor - zaključila je predsjednica Vlade. Predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajković je pak na pitanje je li se s premijerkom i njezinim suradnicima razgovarala o toma da Uljanik pruža kompletan menadžment, narudžbe, nabave i sve to do isporuke broda za splitski Brodosplit kazao kako će se o tome razgovarati u Zagrebu.

- Svaku ideju o pomoći Brodosplitu koja je u skladu s pravilima Europske komisije i Europske unije, mi ćemo apsolutno podržati i pomoći njezinu realizaciju - kazao je prvi čovjek pulskog Uljanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:39