PREMIJERKA U SAD-U

Kosor: Ovo je najvažniji dan cijele moje političke karijere

Optimistična sam jer znam da surađujemo u potpunosti, kaže Kosor o susretu s haškim tužiteljem Brammertzom
 Tomislav Krasnec

WASHINGTON - Ovo je najvažniji dan u mojoj političkoj karijeri - rekla je premijerka Jadranka Kosor na početku svoga službenog posjeta Washingtonu, prije nego što je otišla u Bijelu kuću na susret s potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.

Predsjednik Barack Obama nije imao u planu susresti se s hrvatskom premijerkom jer je u isto vrijeme u Bijeloj kući primio talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana te odmah potom odletio u Kaliforniju. Prije susreta s Bidenom premijerka Kosor je na hrvatskom jeziku održala govor na sveučilištu John Hopkins te doručkovala s Madeleine Albright, bivšom ameriškom državnom tajnicom u vrijeme predsjednika Clintona, koja je danas aktivna kao konzultanica i predsjednica radne skupine za promjenu strateškog koncepta NATO-a.

Kosor: Pokrenula sam najradikalniju reformu u povijesti Hrvatske

FOTO: Kosor nosila broš poput cvijeta, a Albright američkog orla

S Albright je Kosor razgovarala o članstvu u NATO-u, liderstvu Hrvatske u regiji, ali i o ženskim pitanjima.

- Nismo mogle preskočiti temu žena u politici jer obje znamo da mi žene moramo svladavati puno veće prepreke i predrasude nego muškarci u politici. S ponosom sam istaknula da u Hrvatskim oružanim snagama žene čine 9,5 posto, a NATO standard je 7 posto - rekla je Kosor.

Na pitanje što očekuje od posjeta glavnog haaškog tužitelja Zagrebu, premijerka je odgovorila da će se s Brammertzom susresti nakon povratka, a uoči njegova odlaska iz Zagreba.

- Optimistična sam jer znam da surađujemo u potpunosti. Očekujem da će to prepoznati glavni tužitelj, ali i one zemlje koje oko toga još imaju određene dileme - rekla je Kosor. Sutra će se Kosor susresti s predsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i s Jamesom Steinbergom, zamjenikom državne tajnice Hillary Clinton.

Premijerkin govor: EU najstroži prema nama

1. Naše članstvo u NATO-u i skori ulazak u EU vidim kao izgradnju moderne kuće na sigurnim temeljima. Ta kuća je, dakako, sama po sebi vrijedna, ali njezina konačna vrijednost ovisit će i o kvaliteti susjedstva.

2. Želim govoriti danas o našim susjedima u jugoistočnoj Europi i o njihovoj perspektivi da nam se pridruže u euroatlantskoj zajednici demokracija. Poput Hrvatske, oni također imaju pravo na perspektivu ulaska u NATO i Europsku Uniju. Imaju pravo tražiti i raditi u izgradnji zajedničke budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta.

3. Cijenim američku potporu politici hrvatske Vlade temeljenu na tri ključna stupa: završetak pregovora s EU, jačanje pravne države kroz

beskompromisnu borbu protiv korupcije i odlučna implementacija Programa gospodarskog oporavka.

4. Imajući u vidu novu strategiju za Afganistan i potrebe naših saveznika, nedavno je Hrvatski sabor potvrdio odluku Vlade o upućivanju dodatnih snaga u Afganistan.

5. Republlika Hrvatska prolazi kroz dosad najrigoroznije pregovore za članstvo u Europskoj Uniji i drago mi je što smo pokazali spremnost i sposobnost u rješavanju svih obveza vezanih uz proces pregovora.

6. Moj program gospodarskog oporavka možda je najradikalniji reformski proces od hrvatske nezavisnosti do danas. (T. Krasnec, S. Pavić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:48