CRKVENA IMOVINA

Kosor šalje pismo Papi: Nećemo popustiti pritiscima iz Vatikana! Josipović: Neka se DORH uključi u slučaj!

Premijerka je od hrvatskog veleposlanstva u Vatikanu zatražila da poduzme sve moguće mjere u rješavanju sukoba
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor rekla je kako Hrvatska neće popustiti pritiscima iz Vatikana zbog spora kojeg porečka biskupija ima s talijanskim benediktincima te najavila da će osobno pisati Svetom ocu i tražiti ga ponovno razmotri slučaj zbog kojeg je danas primila istarskog crkvenog poglavara, biskupa Ivana Milovana.

U premijerkin ured biskup je stigao s punom torbom dokumenata. Premijerku je upoznao i s činjenicom da su talijanski benediktinci u svom zahtjevu za povrat cjelokupne imovine župe Dajla , osim Porečko-pulske biskupije, Grada Novigrada, fizičkih i pravnih osoba kojima je dio imovine u međuvremenu prodan, tužili i Hrvatsku državu.

Benedikt XVI. poništio odluku hrvatskog suda: Osigurao Talijanima zemljište i samostan u Novigradu

Biskupija je pak u svojoj protutužbi cijeli slučaj prijavila DORH-u, tražeći da se uključi u rješavanje tog crkvenog imovinskog spora.

Premijerka Kosor iskazala je punu podršku biskupu Milovanu koji se u obrani imovine svoje biskupije suprotstavio Papi, odbijajući potpis na Kancelarski sporazum u čijoj je izradi sudjelovao i nadbiskup Josip Bozanić.

Biskup Milovan rekao je kako taj cijeli spor neće narušiti unutarcrkveno jedinstveno te rekao da će se na ovu temu sastati i s kardinalom Bozanićem, ali je ignorirao pitanje osjeća li se iznevjerenim od strane zagrebačkog nadbiskupa.

Kosor je najavila da će se Vlada aktivno uključiti u rješavanje ovog slučaja, kojim je neugodno iznenađena, a prvi korak je pismo tajniku Svete stolice Tarcisio Bertoneu kojeg će poslati zajedno sa svim pravnim dokumentima.

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Zvonimir Ancić odbio je danas komentirati slučaj u Porečko-pulskoj biskupiji i samostana Dajla dodavši kako ovoga trenutka HBK-a nema komentara.

Josipović traži da se DORH uključi u slučaj

Nakon premijerke Kosor, mons. Ivana Milovana primio je i predsjednik Ivo Josipović, piše Dnevnik.hr.

Predsjednik Josipović je rekao da ne može biti pravnog posla kojim bi se zadiralo u režim Osimskog sporazuma. Josipović traži od DORH-a da se uključi u ovaj slučaj kako bi se utvrdilo cijelo činjenično stanje. Predsjednik pozdravlja angažman Vlade u ovom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 00:16