POVRATAK SUBORCA

Kotromanović: 'Neizmjerno sam sretan što ćemo iduće godine godišnjicu Oluje slaviti u društvu generala Gotovine'

 Goran Mehkek / CROPIX

Samo 15 minuta nakon što je predsjednik Žalbenog vijeća Haaškog suda Theodor Meron izgovorio: generali Gotovina i Markač nisu krivi i odmah mogu na slobodu, razgovarali smo s ministrom obrane Antom Kotromanovićem . Gotovinin prijatelj i suborac upravo se spremao Vladinim avionom po generala u Haag.

- Nego kaj da idem dočekati Gotovinu - rekao nam je Kotromanović.

Osjećam se kao 1995.

Ministre, kako se osjećate danas kad general Gotovina izlazi na slobodu, njegov ste prijatelj, a bili ste i suborci?

- Prekrasno! Osjećam se kao 1995. godine, kad smo pobjedili. Cijelo vrijeme sam tvrdio da je Gotovina nevin. Čak i onima koji to nisu smjeli reći uporno sam ponavljao zašto sam siguran u njegovu nevinost jer znam što smo radili - radili smo čisti vojnički posao!

Napokon imamo i potvrdu iz Haaga da se radilo o čistom vojničkom poslu i da nitko više ne može prigovarati za akciju Oluja. Oluja je naša najveća operacija i svi branitelji koji su u njoj sudjelovali sretni su nakon ovakve oslobađajuće presude.

Jeste li očekivali oslobađajuću presudu? Jer, čak i najveći optimisti mislili su da ona ne može biti potpuno oslobađajuća i nadali su se da će kazna barem biti smanjena kako bi generali mogli na slobodu.

- Bio sam spreman na sve, kao i kod prvostupanjske presude. Tada sam doživio potpuni šok. Primjerice, general Zdilar i ja nismo spavali cijelu noć. Ali i sada POVsam očekivao pozitivan ishod i u njega duboko vjerovao jer znam da je Gotovina nevin. Nikada nije naredio: ubijte, zapalite...

Dapače, on je uvijek davao drugačije zapovijedi. Nitko ne može bolje od nas koji smo bili s njim na terenu znati da je sve što je činio, i što smo činili, bilo kako bi se neke stvari spriječile.

A oni koji su nešto napravili neka odgovaraju, a ne da za njih odgovaraju nevini ljudi.

Što bi bilo da presuda nije bila oslobađajuća i da je Hrvatska optužena za zločinački pothvat zbog etničkog čišćenja?

Jasna zadaća

- Ta optužba o zločinačkom pothvatu, kao i ona o prekomjernom granatiranju, po mome je mišljenju bila napisana vrlo aljkavo.

Jer, naprosto to nije bio dio politike niti dio vojne politike.

Mi smo imali točnu, jasnu zadaću - osloboditi Republiku Hrvatsku u njezinim granicama i to smo učinili.

U kolovozu ste javno priznali da vam se uopće ne ide na proslavu Oluje u Knin jer uz vas nema čovjeka koji je za nju najzaslužniji.

- Da. I zato sam neizmjerno sretan što ćemo iduće godine Oluju slaviti s Gotovinom.

Strah od nemira

Jeste li se pribojavali braniteljskih nemira u slučaju da je potvrđena osuđujuća presuda?

- Nisam se bojao nemira, ali da se to dogodilo, ja ne znam što bih. Ne znam što bih sam sa sobom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:14