OPOVRGAVA GLAVNE TEZE OPTUŽNICE

Kotromanović: Zapovijed je bila zbrinuti, a ne progoniti civile!

Teza o zločinačkom pothvatu je besmislena jer se ne može izvesti bez vojnika na terenu
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Besmisleno je tvrditi da je Oluja bila zločinački pothvat jer takvog dogovora i plana nije bilo - rekao nam je danas stožerni brigadir Ante Kotromanović, jedan od zapovjednika u Oluji.

- Nikada nismo dobili zapovijed, instrukciju, a ni sugestiju da pljačkamo, ubijamo ili protjerujemo ljude koji su živjeli na području oslobođenome u Oluji - protumačio je nekadašnji zapovjednik operativne grupe Sinj.

Dodao je da se takav plan, da je i postojao, ne bi mogao izvesti bez vojnika na terenu, a oni nisu dobili takvu zapovijed. - Naši su vojnici imali zapovijed zbrinjavati civile, pružati im pomoć i nitko od vojnika nije krivo ni pogledao, a kamoli da je organizirano zlostavljao lokalno stanovništvo - objasnio je Kotromanović. Brigadir Kotromanović je istaknuo da je lokalno stanovništvo od 1993. godine na području koje je oslobođeno tijekom Oluje imalo planove evakuacije koji su se uvježbavali.

Uspoređujući Oluju s drugim vojnim operacijama, rekao je i da je lokalno stanovništvo pred vojnim operacijama napuštalo svoje domove i nakon završetka Drugoga svjetskog rata, kada je pučanstvo odlazilo pred savezničkom vojskom, a ipak te akcije nisu nikada bile opisivane kao akcije u kojima se sustavno progonilo lokalno stanovništvo.

- Istodobno, Srebrenica i Vukovar nisu dobili takve karakteristike, tamo nije prepoznat genocid i prekomjerna upotreba topništva.

Za neselektivno granatiranje Kotromanović je rekao da nisu imali ni dovoljno streljiva ni dovoljno topništva.

- Na Knin je ispaljeno nešto više od 200 granata, a samo nekoliko ih je palo na nevojne ciljeve - istaknuo je Kotromanović i usporedio količinu granata koje su ispaljene na Vukovar i Dubrovnik, a Haaški sud ta djela nije promatrao istim mjerilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:35