RAT ZA SMILJE

KRČANI PROSVJEDOVALI NA MOSTU 'Ovo je devastacija otoka usporediva s elementarnom nepogodom'

Krk, 220109.Danas je na Krckom mostu - na ulazu preko mosta sa krcke strane bio organiziran prosvjed stanovnika Krka. Promet je bio zaustavljen na dvadeset minuta izmedju 12 sati i 12 i dvadeset minuta. Prosvjed su organizirali ovcari otoka Krka kako bi upozorili javnost na velike stete koje im rade divlje svinje. Procitan je Apel u kojima negoduju zbog neaktivnosti nadleznih sluzbi i protiv lovackog lobija koji pogoduje razmnozavanju divljih svinja.Foto: Zeljko Sop / CROPIX
 Zeljko Sop / Cropix

Prolom oblaka osujetio je ideju koordinacije otočkih udruga o blokadi Krčkog mosta zbog ilegalnih berača smilja, no prosvjed je ipak održan. U 8 sati ujutro uz naplatne kućice okupilo se nekoliko desetaka otočanam uglavnom poljoprivrednika, stočara i lovaca, s transparentom „Magrižari raus“ (magriž je lokalni naziv za smilje), te su zauzeli jedan prometni trak ispred kućice, tako da su automobili nesmetano prolazili. Poruka je, međutim, ipak odaslana - idući puta, ako se nešto ne poduzme po pitanju berača smilja s kontinenta koji, unatoč zabrani, dolaze i devastiraju otok, uslijedit će prava blokada mosta, ali i samoorganiziranje građana koji će ići u „osobnu zaštitu parcela“ te podizati kaznene prijave.

Goran Marević, tajnik maslinarske udruge Drobnica pročitao je zahtjeve u ime koordinacije otočkih udruga. Oni od nadležnih tijela traže da se provedu svi zakonom dozvoljeni koraci i izvidi, da se postave kontrolne točke na mostu koji je „usko grlo“ s nadzornim kamerama, da se pojača kontrola otkupljivača i prerađivača smilja kako bi se ustanovilo da li netko kupuje smilje s otoka te da se provjere ugovori s Hrvatskim šumama kojima berači znaju baratati.

Prema Marevićevim riječima, berači, kojih je 200-injak na dan, devastiraju otok i čupanjem bilja iz staništa ostavljaju opustošene parcele iza sebe, čime izazivaju eroziju tla.

- Devastacija na više načina traje već mjesecima. Stanovnici Krka uvijek su bili poligon za akcije kao što su porezne inspekcije, carina, pa su se znali zatvarati kafići zbog pet kuna viška u kasi. Zašto sada Krk ne bi bio poligon za provođenje zakona o zabrani branja smilja na otocima? Policija radi u okvirima svojih mogućnosti i ovlasti, ali čeka zahtjev nadležnog ministarstva koje je tek neki dan poslalo jednu osobu na teren. Ako se krivolovcima mogu oduzimati sredstva za krivolov, recimo kombi? automobil, barka, podvodna puška, zašto se to ne bi moglo vršiti i u ovom slučaju, pa da se beračima zaplijeni kombi? Imamo informaciju da je cijena kilograma smilja narasla na 15 - 20 kuna, a berači rade bez ugovora, na crno. Ako se nešto ne poduzme, idući puta selimo na susjedni trak - rekao je Marević.

Prosvjednike je došao podržati i gradonačelnik Krka Dario Vasilić.

- Ovo što se događa otocima je pravo divljaštvo i može se usporediti s elementarnom nepogodom. Ako nekome treba bilje neka ga uzgaja, a ne da uzima ono što je priroda dala zajednici - poručio je Vasilić.

Stočar Ivan Bonifačić tvrdi da berači ulaze na privatne parcele.

- Uništavaju mi ogradu, ruše vrata. Jedan telac mi je zbog toga pobjegao. Njihovi djedovi nisu gradili suhozide, ali ih oni svejedno ruše - rekao je.

Slično govori i ovčar Darko Polonio.

- Ruše ogradu, ovce izlaze i onda ih moram tražiti i skupljati - kaže.

Ilegalni berači predstavljaju problem i za lovce.

- Kada smo u organiziranom lovu na divlje svinje, znaju se pojaviti osobe koje ne bi trebale biti na terenu. To je vrlo opasno. Osim toga, na proljeće, u vrijeme kada se gnjezdi jarebica kamenjarka, berači je ometaju u njenom prirodnom staništu - priča lovac Goran Frgačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 01:41