UREĐENJE

KREĆE REKONSTRUKCIJA U BANSKIM DVORIMA: OBNAVLJA SE SOBA ZA SJEDNICE VLADE Traži se izvođač za prvu veliku obnovu 'Bana Jelačića'

Posljednja sjednica Vlade u Banskim dvorima, prije nego što ministri i premijer odu na ljetni odmor, održat će se 27. srpnja, a onda slijedi jednomjesečna pauza i počinju radovi na uređenju dvorane “Ban Jelačić”, u kojoj se svakog četvrtka održavaju Vladine sjednice.

Dvorana, koja je kao i kompleks Vlade na Trgu svetog Marka 2 zaštićeni spomenik kulture, temeljito će se obnoviti pod strogom kontrolom Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture, a vrijednost radova procijenjena je na 2,3 milijuna kuna bez PDV-a. Riječ je o građevinsko-obrtničkim radovima (rušenje i demontaža, radovi na podovima na kojima je hrastov parket, na stropovima na kojima su povijesno vrijedne štukature i rozeta, stolarski i bravarski radovi), mijenjat će se i klimatizacijsko-ventilacijski sustavi te elektrotehnika (rasvjeta, informatički sustavi, TV instalacije i snimanje, ozvučenja i simultano prevođenje...).

Posebno će biti zahtjevni konzervatorsko-restauratorski radovi. U dvorani “Ban Jelačić” dva su unikatna drvena pozlaćena lustera. Godine 1910., za vrijeme banovanja Nikole Tomašića, Banski dvori uređeni su i obnovljeni. Pregrađena je i ponovno uređena dvorana za primanja, a tada je napravljen i zrcalasti strop te su montirani vrijedni lusteri, a stara željezna peć zamijenjena novom keramičkom peći. Dva lustera i kaljeva peć upravo su u toj dvorani i bit će restaurirani. Poznato je da je štukaturama urešen kupolasti svod dvorana “Ban Jelačić” dobila za vladavine bana Tomašića, kada je služila kao dvorana za prijeme.

Novi stol

Posebna će se pak pozornost posvetiti rozeti na stropu, koja će se presvući novom pozlatom, kao i pozlaćeni reljefni elementi na svodu, karniše i letvice oko platnenih tapeta. Restaurirat će se i osam svijećnjaka na zidovima dvorane, kao i pozlaćena ograda svečanog, kamenog stubišta koje vodi iz prizemlja na prvi kat, gdje je dvorana “Ban Jelačić”. Također, obnovit će se drvena vrata od ariša, koja su presvučena bijelom kožom, a izradit će se nove, mjedene kvake.

Dvorana “Ban Jelačić” ministre i premijera ne bi trebala dočekati sa znatnijim promjenama, osim što će se modernizirati i postavit će se novi središnji stol s pripadajućim stolicama te radni stolovi u kutevima sobe. Novi stol bit će izrađen od iverice visokog sjaja, a središnji dio bit će od bijelog, kaljenog stakla. U sredini stola bit će dvije crveno-bijele kockice od epoxy smole s ugrađenom led lampicom koja će svijetliti kad je uključen mikrofon. Postavit će se i novi videozid dimenzija 200 x 120 centimetara, dok će na drugoj strani i dalje biti hrvatska zastava na stalku i grb Republike Hrvatske. Ministri i premijer, kažu nam u Vladi, i dalje će sjediti prema sadašnjem rasporedu.

Rok od 90 dana

Natječaj bi trebao biti okončan početkom srpnja i tada će biti odabran i izvođač radova. Rok izvođenja radova ne može biti dulji od 90 kalendarskih dana, računajući od dana uvođenja u posao. Obnova se planira od 0 do 24 sata, uključujući i subote i nedjelje, a bučni radovi u radne dane obavljat će se noću, od 17 do 8 sati. Pauza je predviđena jedino u danima državnog blagdana kako bi već na prvoj sjednici Vlade nakon ljetne stanke, 24. kolovoza, obnovljena dvorana dočekala ministre i predsjednika Vlade. U Vladi kažu da je riječ o projektu obnove koji je bio predviđen još 2009. godine.

Prema dostupnim podacima, osim nužnog preuređenja u dvoranu za sjednice Vlade koje se dogodilo nakon dovršetka obnove cijelog krila Banskih dvora 1995., koje je JNA 1991. oštetila u raketiranju, te informatiziranja dvorane za mandata premijera Ivice Račana, u dvorani su izvođeni samo radovi tekućeg održavanja. Naime, ta je dvorana do 1992. bila radna soba tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, koji se nakon napada JNA preselio na Pantovčak. Dvorana “Ban Jelačić” nije pretrpjela veća oštećenja u raketiranju. Tek se od 1995., potkraj mandata premijera Nikice Valentića, dvorana počela koristiti za sjednice Vlade.

- Već 2008. od Zavoda za zaštitu spomenika kulture zatražen je popis arhitekata, a 2009. projektna dokumentacija je naručena i završena - pojašnjavaju iz Vlade. Arhitektonski projekt uređenja dvorane “Ban Jelačić” još su 2009. izradili arhitekti Boris Ileković i Dina Vulin Ileković koji su i autori grobnice prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na Mirogoju.

Prekid jednomjesečnog godišnjeg odmora: Vlada 4. kolovoza u Kninu

Prema rasporedu koji je objavljen na stranicama Vlade u subotu, u Banskim dvorima održat će se još četiri sjednice Vlade, a onda 27. srpnja ministri i premijer idu na ljetne godišnje odmore. Međutim, Vlada će zasjedati i 4. kolovoza, i to u Kninu, dan prije proslave Dana pobjede 5. kolovoza, kada je Hrvatska vojska 1995. oslobodila Knin u operaciji Oluja. Prigodna sjednica u Kninu počinje u 14 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 01:53