LOV NA UTAJIVAČE

KREĆE SE U HITNU IZMJENU ZAKONA ZBOG ONIH KOJI APARTMANE IZNAJMLJUJU NA INTERNETU Nova obveza koja na snagu stupa u srpnju trebala bi ih dovesti u red

 
Ilustracija
 Tom Dubravec / CROPIX

Kako bi se napokon pravno reguliralo poslovanje Airbnba i ostalih platformi za kratkoročni najam u Hrvatskoj, Ministarstvo turizma na čelu s ministrom Garijem Cappellijem mijenja dva zakona iz segmenta turizma - o ugostiteljskim uslugama, a najesen i Zakon o pružanju usluga u turizmu, čime će, nadaju se, iznajmljivače i online platforme napokon natjerati da Poreznoj upravi prijavljuju cjelokupno međusobno poslovanje.

Kako ekskluzivno doznaje Jutarnji list, Ministarstvo turizma jučer je u Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, prije nego što ode na usvajanje u Sabor, odlučilo još promijeniti drugi stavak članka 37. te u njega dodati obvezu iznajmljivačima da pri reklamiranju i oglašavanju usluga s poreznim obveznicima Europske unije obvezno moraju istaknuti svoj porezni broj, što mnogi od njih dosad nisu činili.

Osim toga, a kako bi cijela priča na kraju bila zaokružena, Jutarnji doznaje da će Ministarstvo turizma najesen pokrenuti i hitne izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu u kojem će istu obvezu nametnuti i platformama za najam.

“Nema smisla da obvezu isticanja poreznog broja imaju iznajmljivači ako na isto ne natjeramo i online platforme. Dakle, one će izmjenama legislativa biti obvezne pri poslovanju s hrvatskim iznajmljivačima tražiti njihov porezni broj kako bi se na proviziju mogao naplatiti porez”, doznajemo od jednog izvora iz Ministarstva.

Nova obaveza

Obveza korištenja PDV identifikacijskog broja već je sada propisana Zakonom o PDV-u, ali je zaključeno kako je taj zakon pisan preširoko te kako ne obvezuje platforme.

Zato će stupanjem na snagu novog Zakona o ugostiteljskim djelatnostima, što se očekuje nakon sredine srpnja, ministar Cappelli Airbnbu, Booking.comu i ostalim online platformama uputiti posebno pismo u kojem će ih upozoriti na nastale i planirane zakonske izmjene te na obvezu da od iznajmljivača, s kojima posluju, traže porezni broj. Taj PDV identifikacijski broj, naime, predstavlja poreznu oznaku koju je svaki iznajmljivač koji posluje s drugim zemljama EU dužan zatražiti od Porezne uprave te Republici Hrvatskoj platiti PDV na provizijske usluge.

Kako je Jutarnji već pisao, analiza koju je Porezna uprava napravila još u travnju pokazala je kako 50 posto iznajmljivača tijekom 2017. godine online platformama uopće nije predalo ili je predalo pogrešan porezni broj, a dio njih potom je i lažno prikazivao kako imaju manje prihode od granice za ulazak u sustav PDV-a.

Porezna je tada za određeni dio iznajmljivača, točnije njih 6681, od Booking.coma i Airbnba tražila podatke o ostvarenom broju noćenja i prosječnim cijenama najma apartmana te potom iste podatke usporedila sa svojom statistikom otkrivši diskrepanciju između prijavljenog i stvarno uprihođenog.

Porezni broj

Slične rezultate, doznaje Jutarnji list, pokazala je i posljednja blic akcija Porezne uprave nad pet tisuća privatnih iznajmljivača koja je pokazala jednaku razinu kršenja pravila u svibnju jer opet polovica njih online platformama nije dostavljala porezne brojeve.

“Gledajte, neprihvatljivo je da takve platforme koriste državnu infrastrukturu i naš brend a da pritom ništa ne daju državi s čijim iznajmljivačima posluju”, kaže naš izvor iz Ministarstva.

Pritom je važno spomenuti da se detalji o poreznom broju u Prijedlog izmjena Zakona o ugostiteljskim djelatnostima unose nakon što je ovaj dokument već prošao javnu raspravu, zatvorenu 2. lipnja.

Odluka o unošenju obveze isticanja poreznog broja u ovaj zakon, naime, donesena je na koordinaciji Ministarstva turizma i ostalih dionika te će, iako nije prošla javno savjetovanje, uz suglasnost svih članova Koordinacije biti unesena u konačni prijedlog zakona koji Sabor može, ali i ne mora prihvatiti.

Osim toga, Ministarstvo turizma još je ranije najavilo kako će u sklopu projekta Hrvatski digitalni turizam vrijedan 39 milijuna kuna uspostaviti središnji turistički registar sa svim objektima registriranim za ugostiteljske djelatnosti, a koji će biti povezan s platformama za iznajmljivanje.

To bi im, naime, trebalo omogućiti bolju regulaciju i kontrolu sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:02