ZAGREB PRIDE

KRENULA 18. POVORKA PONOSA U ZAGREBU Okupilo se više tisuća ljudi, došao i Bernardić: 'Da, smatram da djecu trebaju posvajati i istospolni parovi'

 
 Davor Pongračić / Cropix

>>> NOVO 16:50 Povorka ponosa prolazi Trgom bana Jelačića na kojem ju je pljeskom i zvižducima pozdravio velik broj građana. Atmosfera je i dalje vesela, a ozbiljnijih incidenata nije bilo.

Primijetili smo tek jednog muškarca odjevenog u crno kojeg je policija zbog vrijeđanja uklonila.

Nadomak Trgu u Ilici nasred ceste stajala je gospođa srednjih godina i gledala u nebo. Maknula se nakon nekoliko policijskih upozorenja.

------------------------

16:10 Iz hladovine uz trasu kojom se kreće povorka, sudionike pozdravljaju građani, mahom sa zastavicama duginih boja, kišobranima, te snimaju povorku.

Među građanima viđena je i Dalija Orešković sa svojim dvjema kćerima.

Nikakvih incidenata zasad nema.

------------------------

15:57 Povorka u kojoj se nalazi više tisuća ljudi krenula je od muzeja Mimare preko Frankopanske ulice i Ilice prema Trgu bana Jelačića, s kojeg će se uputiti u park Ribnjak.

Atmosfera je vrlo opuštena, incidenata nema, a povorku prati veći broj pripadnika interventne policije. Promet je obustavljen, povorku predvode 'Zli bubnjari', ore se zvižduci i pjesma...

------------------------

15:42 Povorka se počela formirati, a među okupljenima su i pučka pravobraniteljica Lora Vidović te poznati glumac Slavko Sobin.

Organizatori su uoči kretanja povorke izrazili ponos što danas mladi odrastaju u društvu u kojem je upravo Povorka ponosa najdugovječniji prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj te poručili da su mladi glasniji, hrabriji i vidljiviji u borbi za zauzimanjem novih ulica i sigurnih prostora za sve.

- Mi smo tu da im damo prostor i pokažemo da je nas koji se se borimo za slobodu i jednakost puno više od onih koji se zalažu za nejednakost i hijerarhije - poručili su.

------------------------

15:34 Na Zagreb Pride je došao i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

- Došlo je vrijeme da u ovoj državi napravimo korak dalje i da djeci koja čeznu za domom bude omogućeno da budu posvojena od roditelja koji su spremni brinuti za njih, bez obzira na seksualnu orijentaciju. Da, smatram da djecu trebaju posvajati i istospolni parovi, rekao je Davor Bernardić koji se oko 15.30 pridružio sudionicima 18. Povorke ponosa u Zagrebu.

FOTOGALERIJA: Povorka ponosa u Zagrebu

Naglasio je da dolazi na Pride svake godine jer Pride za njega znači širenje prostora tolerancije i stajanje na braniku temeljnih ljudskih sloboda.

- To su vrijednosti socijaldemokracije. Čovjek je za nas čovjek, bez obzira tko je, što je i kako se zove. Svaki čovjek zaslužuje šansu u našoj zemlji i zaslužuje pravo da zasnuje obitelj kakvu želi, rekao je Bernardić.

------------------------

15:20 - U ovih 18 godina dokazali smo da možemo zajedno mijenjati stvarnost, da je ovo zemlja za sve nas, da stojimo na pravoj strani povijesti. Ovo nije naša faza, mi smo tu, postojimo, sada smo i bit ćemo dio hrvatskog društva, poručili su sa šetališta ispred Mimare organizatori.

- Poruka ove punoljetne Povorke ponosa je da da smo tu, da ovo nije samo 'faza', dio smo hrvatskog društva, ne idemo nigdje i želimo punu ravnopravnost - rekla je programska koordinatorica Zagreb Pride Doria Jukić. Ono što se promijenilo, kada se usporedi 2002. godina kada su organizirali prvu Povorku ponosa, istaknula je, razina je nasilja i diskriminacije.

Godinama kasnije, ocijenila je, vidljiva je brojnija i snažnija podrška, ali Jukić ističe da je njihova svakodnevnica i dalje ispunjena diskriminacijom, nasiljem, homofobijom, transfobijom i bifobijom te da je vidljiva na radnim mjestima, ulicama, u školama i ustanovima.

- Moramo poslati poruku da ne pristajemo da naša svakodnevnica bude ispunjena nasiljem i tražimo nadležne institucije, Vladu, Sabor i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da jasno ustanu i kažu da nasilje nad LGBT osobama nije u redu - poručila je Jukić.

Očekuje se čitanje proglasa ovogodišnje povorke nakon čega će se formirati povorka prema Ribnjaku koju će predvoditi 'Zli bubnjari'.

Inače, među brojnim transparentima uočili smo i sljedeće natpise: 'Mizoginija ubija', 'Zajedno smo jači', 'Etikete su za odjeću', 'I believe in gay', 'Plenki, ne budi peder'...

------------------------

15:12 Organizatori su najavili da će povorka krenuti u 16 sati.

Od poznatijih javnih lica na skupu su zasad viđeni SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras, gradska zastupnica i aktivistica Rada Borić, glazbenica Mirela Priselac Remi iz grupe Elemental...

Tomislav Kukec

Tomislav Kukec
Tomislav Kukec

ZET je obavijestio da će od 15:50 do 18 sati tramvajski promet preko Trga bana Jelačića biti obustavljen te da će linije biti preusmjerene.

------------------------

14:54 Sudionici 18. Povorke ponosa počeli su se okupljati pred zagrebačkim muzejem Mimara. Do sada je stiglo 200-tinjak sudionika naoružanih zastavama duginih boja i transparentima s natpisima 'Ljubav je ljubav', 'Lezbijke su isto radnice', 'Ljubav nema spola', 'Tu smo od davnina', 'Rod na temelju samoodređenja', 'Rodno neutralni'...

Tu su i jake policijske snage, popriličan broj i interventnih policajaca i pripadnika temeljne policije. Pred Mimarom je parkirano 10 policijskih kombija te četiri automobila.

Atmosfera je vesela, čuje se pjesma, a oko 16 sati bi povorka trebala krenuti zagrebačkim ulicama.

------------------------

Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2019. pod sloganom "Osamnaest ponosnih godina" započet će danas poslijepodne okupljanjem na Trgu Franklina Roosevelta, ispred Mimare, a organizatori poručuju kako je to najdugovječniji politički prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj.

Povorka će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima - Rooseveltovim trgom, Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Jurišićevom ulicom, Draškovićevom ulicom sve do Ribnjaka, Parka ponosa - gdje će završiti javnim skupom i koncertom grupe 'Le Zbor'.

Povorci ponosa pridružit će se, među ostalima, i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

- Prije 18 godina, mi lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interspolne i kvir osobe, s našim saveznicama i podržavateljicama, hrabro smo i ponosno krenuli/e u borbu za slobodu, jednakost i prava u Hrvatskoj, baš kao što su naše suborkinje ustale protiv ugnjetavanja u Stonewallu prije 50 godina i započele pokret za prava LGBTIQ osoba u SAD-u i svijetu. Danas, kada se diljem svijeta vijore naše zastave, ponosni/e smo što smo ujedinjeni/e u pokretu koji ne poznaje granice, nacionalnost ni jezike, jer samo tako možemo pružiti otpor izolaciji i nevidljivosti naših identiteta i naših života. U Hrvatskoj smo neke bitke dobili/e, imamo zakon, ali i dalje živimo u strahu od nasilja - stoji, između ostalog, u proglasu Zagreb Pridea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:50