PRATITE UŽIVO!

Tisuće na zagrebačkoj Povorci ponosa: Bio je i Tomašević, a i vrlo neobični outfiti. Pogledajte fotografije!

Za 18 sati, pak, u Parku ponosa zakazan je aktivistički prosvjedni skup na kojem će se obratiti prisutnima predstavnici Organizacijskog odbora
 Vanesa Pandzic/Cropix

22. Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji, prošla je u subotu popodne šareno i glasno centrom Zagreba - od Mimare do parka Ribnjaka, gdje su aktivisti na prosvjednom skupu poručili da zajedno u ‘drugarstvu i solidarnosti‘ pružaju otpor transfobiji svake vrste.

Ovogodišnja Povorka ponosa ove se godine održava pod geslom "Zajedno za trans prava!" i posvećen je trans zajednici, svim interseksualnim, rodno varijantnim i nebinarnim osobama.

"Glasno prosvjedujemo i kažemo da nam je dosta homofobije, bifobije, transfobije i interfobije. LGBTQ zajednica postala je snažan, odgovoran i samosvjestan dio naše zemlje, ali nažalost naše borbe nisu završene sve dok naši zakoni i naše institucije ne prepoznaju i ne zaštite sve naše trans sestre i braću", istaknuto je na skupu.

image

Tomislav Tomašević

Ivana Nobilo/Cropix
image

Peđa Grbin

Hajdi Karakaš Jakubin

Organizacijski odbor Povorke ponosa na skupu je naveo da u zadnjih godinu dana svjedočimo jačanju transfobije, govoru mržnje, diskriminacije i nasilja, usmjerenog prema trans osobama.

"Na meti smo raznih političkih aktera koji svoje karijere grade na uštrb trans osoba, naših prava i života. U kapitalističkom društvu koje traži brze i lake klikove našli su se razni samoproglašeni stručnjaci i transfobi, a kad im ponestane reklama, senzacionalistički nas mediji koriste za podizanje svoje čitanosti", istaknuli su.

Iz Organizacijskog odbora naveli su i da su trans osobe često izložene nasilju i zlostavljanju. Kažu i da im je ‘uskraćeno pravo na osobni identitet, na slobodu kretanja u javnom prostoru, na tjelesnu autonomiju te pravo na privatni i obiteljski život‘.

"Mi smo tu da se borimo za sebe i za one čiji se glas ne čuje", dodali su i dobili pljesak okupljenih.

image

Povorka ponosa

Ivana Nobilo/Cropix
image

Povorka ponosa

Ivana Nobilo/Cropix

Povorku su s ulica i trgova gledali brojni građani i turisti

Zvuk bubnjeva, glazbe, zvižduka i pljeska orio se centrom Zagreba poslijepodne nakon što je povorka oko 16 sati krenula s Rooseveltovog trga.

Povorku su gledali brojni građani i turisti. Kod Ribnjaka su s balkona pušteni šareni baloni i razvijena je velika zastava duginih boja.

U veseloj i šarenoj povorci mogli su se vidjeti razni rekviziti, zastave, ali i transparenti poput: "Mizoginija ubija", "I see gay people", "More love less hate".

Na Ribnjaku vlada opuštena atmosfera uz glazbene ritmove, a sudionici zagrebačkog "prajda" sjede na travi, plešu ili se druže, a u parku će ostati do 21,30 sati uz zabavni i aktivistički program.

Službeni after-party "HeatRave" održat će se u Boogaloo-u u 22 sata, gdje će u sklopu programa nastupati zagrebački drag kolektiv House of Flamingo i Jovanka B. Titutka, koja je nedavno bila dijelom nastupa benda Let3 na Euroviziji.

22. Povorku ponosa zajednički su organizirali kolekTIRV, Zagreb Pride, Dugine obitelji, K-zona, House of Flamingo, Trans Mreža Balkan, Ponosni Zagreb, Zbeletron, uz podršku Grada Zagreba.

Povorku podržali i političari

I ovogodišnjoj Pride povorci su se pridružili, među ostalima, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaet, predsjednik SDP-a Peđa Grbin sa članicama/ovima SDP-a, pripadnicama/ima Foruma žena i Foruma mladih, te saborske zastupnice Rada Borić i Katarina Peović te saborski zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić.

Gradonačelnik Tomašević rekao je kako gradska vlast želi da se cijela LGBT zajednica i sve LGBT osobe osjećaju dobrodošlo u Zagrebu, da se osjećaju ravnopravno i da se ne osjećaju diskriminirano po bilo kojoj osnovi.

image

Sudionici Povorke

Ivana Nobilo/Cropix
image

Zastava duginih boja na Povorci ponosa

Ivana Nobilo/Cropix

Grbin je rekao kako sudjeluje u Povorci ponosa zato što misli da treba pružiti podršku hodu za slobodu, jednakost, ravnopravnost, a pogotovo ove godine kada je tema tako pogođena, a to je borba za trans prava, koja se gaze.

Zagreb Pride je došao podržati i gradonačelnik kanadskog grada Kitchenera Berry Vrbanovic koji je podrijetlom iz Zagreba.

Povorku je osiguravala policija, prema procjeni medija sudjelovalo je nekoliko tisuća osoba, a organizatori još nisu naveli o broju sudionika.

Iz Policijske uprave zagrebačke Hini su večeras potvrdili da je, prema prvim informacijama, devet osoba dovedeno u prostorije policije zbog protupravnog ponašanja tijekom održavanja Pridea, te će utvrditi sve okolnosti događanja, o čemu će policija izvijestiti javnost.

Povorku ponosa pratili smo iz minute u minutu, tijek događaja pročitajte ispod:



NOVO 20:00 22. Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji, prošla je u subotu popodne šareno i glasno centrom Zagreba - od Mimare do parka Ribnjaka, gdje su aktivisti na prosvjednom skupu poručili da zajedno u ‘drugarstvu i solidarnosti‘ pružaju otpor transfobiji svake vrste. Sve je prošlo mirno i bez incidenta, uz osiguranje zagrebačke policije.


17:14 Na ulazu u Ribnjak iz zgrade preko puta nastavila se tradicija bacanja balona. Kad se osam osoba pojavilo na balkonu s kojeg su počeli letjeti baloni povorka je zastala i počela trubiti, fučkati, mahati....


17:07 - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u subotu, sudjelujući na 22. Povorci ponosa, kako gradska vlast želi da se cijela LGBT zajednica osjeća dobrodošlo u Zagrebu.

image

Sudonica Povorke

Ivana Nobilo/Cropix
image

Povorka Ponosa

Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

"Zagreb pride je ove godine posvećen prije svega trans osobama tako da i njima želimo dati podršku i želimo da cijela LGBT zajednica, da se sve LGBT osobe osjećaju dobrodošlo u Zagrebu, da se osjećaju ravnopravno, da se ne osjećaju diskriminirano po bilo kojoj osnovi. To nam je jako bitno i na tome ćemo i dalje raditi", rekao je Tomašević uoči početka povorke koja se kreće središtem Zagreba, od Rooseveltovog trga do parka Ribnjak.

Podsjetio je kako su u izborni program napisali da će kao gradska uprava sudjelovati na Povorkama ponosa.

"Ne samo da sudjelujemo, nego i kao Grad dajemo logističku podršku da se organizira ovogodišnji Zagreb Pride", poručio je Tomašević.

Potvrdno je odgovorio na pitanje može li se reći da je Zagreb bok uz bok s europskim gradovima po pitanju Pridea.

"Konačno je sjelo i to da na Pride, kao i u drugim europskim metropolama, dolaze gradonačelnici glavnih gradova. Vi znate da prije nas to nije bio slučaj", dodao je Tomašević.

Organizatori Pridea naveli su da se govor mržnje širi u javnom, medijskom i političkom prostoru zbog čega se osjećaju neprihvaćeno, a zagrenački gradonačelnik je ustvrdio kako Pride zato i postoji.

"Da osvijesti da su LGBT osobe ovdje i da imaju prava koja im neki desni političari žele oduzeti, smanjiti i šire govor mržnje koji je vrlo neodgovoran, a kojeg nažalost i dalje možemo čuti", rekao je Tomašević.

Ipak, smatra kako se s vremenom situacija mijenja na bolje.

"Iz Pridea u Pride, ovdje stalno vidimo hrpu mladih ljudi, nema incidenata već dugi niz godina. Mislim da na kraju Zagreb u tom smislu može biti ponosan kao grad koji doista prihvaća sve razlike i gdje se svi mogu osjećati dobrodošlo i ugodno", poručio je Tomašević.


16:45 - Zagrebački gradonačelnik Tomašević i njegovi zamjenici, Dolenec i Korlaet pozdravili su povorku na ulazu u Jurišićevu.


16:30 - Povorka je nakon pola sata hoda po Ilici stigla na zagrebački glavni Trg. Sve protječe mirno, policijski službenici postrojeni uzduž trase na udaljenosti od pet metara budno motre cijelo događanje. Građani ih pozdravljaju i mašu.


16:05 - Povorka ponosa je krenula!

Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji, koja se ove godine održava pod geslom "Zajedno za trans prava!", krenula je u subotu oko 16 sati prema parku Ribnjak s ispunjenog zagrebačkog Rooseveltovog trga praćena zvukovima bubnjeva.

Brojni veseli i šareno odjeveni građani ističu simbolične dugine boje, zastave, natpise i rekvizite, a usprkos nadolazećim oblacima ispred zagrebačke "Mimare" počeli su se okupljati oko 15 sati.

Sudionici "prajda" krenuli su Frankopanskom ulicom prema centru grada, a proći će Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića, zatim Ulicom Nikole Jurišića te Draškovićevom i Šoštarićevom ulicom. Dolazak u Park Ribnjak očekuje se oko 17,30 sati.

Za vrijeme prolaska povorke tom je trasom tramvajski promet obustavljen.

Geslo ovogodišnje povorke je "Zajedno za trans prava!", a organizatori su upozorili kako u posljednje vrijeme svjedočimo jačanju transfobije, govoru mržnje, diskriminacije i nasilja usmjerenom prema trans osobama.

"Na meti smo raznih političkih aktera koji svoje karijere grade nauštrb trans ljudi i naših prava i života. Politika, raznorazne stranke, institucije i crkve, javni i medijski prostor ispunjeni su transfobnim porukama kojima se pokušava degradirati naše identitete i dokinuti nam temeljna ljudska prava", istaknuto je u proglasu uoči povorke.

Naveli su kako su inicijative kojima se pokušavaju smanjiti njihova izborena prava i ograničiti dostupnost javnog zdravstva, samo neki od poteza kojima im se poručuje da nisu jednaki u društvu i da njihovi životi ne vrijede.

Trans osobe su često izložene nasilju i zlostavljanju, uskraćeno im je pravo na osobni identitet, na slobodu kretanja u javnom prostoru, na tjelesnu autonomiju, i pravo na privatni i obiteljski život.

"Trans zajednica je snažna, hrabra i ustrajna! Nadahnuće crpimo iz antifašističke, feminističke i kvir borbe za društvo pravde i solidarnosti. Naši životi su vrijedni i dragocjeni, zato u ime slobode svih nas prosvjedujemo i poručujemo: Zajedno za trans prava!", poručili su organizatori.

Na Ribnjaku će se održati i prosvjedni skup te zabavni i aktivistički program koji će trajati do 21,30 sati. Nastupit će reperica Macha Ravel i DJ Luna. Službeni after-party "HeatRave" održat će se u Boogaloo-u u 22 sata.

Povorci su se pridružili, među ostalima, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaet, predsjednik SDP-a Peđa Grbin sa članicama/ovima SDP-a, pripadnicama/ima Foruma žena i Foruma mladih, te saborske zastupnice Rada Borići i Katarina Peović i saborski zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić.


15.45 - Dosta stranaca se također okuplja pred Mimarom. Čuje se engleski, njemački, španjolski, talijanski... Na proputovanju kroz Zagreb Marcella iz Bologne sa suprugom se odlučila zaustaviti u metropoli.

- Vraćajući se za Beč gdje radimo već 2 godine, po povratku sa kratkog odmora na Pltivicama odlučili smo stati u Zagrebu. Prvi je put da smo na gay prideu i došli smo podržati ravnopravnost spolova - kaže za Jutarnji Talijanka sa austrijskom adresom.

Vidjeli smo i nekoliko političara, između ostalih Peđu Grbina i Davora Bernardića.


Unatoč promjenjivom vremenu, jer se izmjenjuju sunce, oblaci i kišica, mali i veliki, stari i mladi, kućni ljubimci na četiri noge uz snažne poruke obitelji duginih boja okupili su se dobro raspoloženi na zakazanom mjestu ispred Muzeja Mimara. I dok i dalje pristižu u velikom broju kako bi Povorka ponosa krenula po 22. put prema Ribnjaku, sve se odvija pod budnim okom policije u uniformama, ali i u civilu. Ništa se ne smije prepustiti slučaju. Nekolicina ljudi s kojima smo razgovarali prije početka polaska povorke kažu da vjeruju da će ih ove godine biti isto kao i lani, ako ne i više, te se nadaju da će i ovoga puta sve proći u najboljem redu.

- Došli smo iz Splita jutros pokazat zajedništvo, da smo svi mi ljudi od krvi i mesa. I svatko od nas ima svoje mjesto pod suncem. Pokažimo Europi i svijetu da na hrvatskom teritoriju homofobiji nema mjesta. Nije teŝko. Samo dobra volja treba - kaže za Jutarnji Mate iz Splita.

image

Pripreme za povorku

Hajdi Karakaš Jakubin/

Zagrepčanka koja je, kako kaže, na poslu doživila homofobni napad prije nekoliko godina, svake godine dolazi na Pride s nadom da će društvo konačno prihvatiti različitosti je pravo na izbor je iznad svega.

Kad povorka krene u 16 sati već ustaljenom trasom od Trga F. Roosevelta preko Trga Republike Hrvatske kroz Frankopansku po Ilici i potom preko Trga bana Josipa Jelačića kroz Jurišićevu i Draškovićevu te preko Trga J. Langa predviđeno je da oko 17.30 stiže na Ribnjak u Park ponosa. I u tom će vremenskom periodu biti na navedenoj ruti preusmjeren gradski promet.

image

Sudionici Povorke

Ivana Nobilo/Cropix
image

Sudionici Povorke

Ivana Nobilo/Cropix
image

Zastava duginih boja na Povorci ponosa

Ivana Nobilo/Cropix
image

Sudonica Povorke

Ivana Nobilo/Cropix

Za 18 sati, pak, u Parku ponosa zakazan je aktivistički prosvjedni skup na kojem će se obratiti prisutnima predstavnici Organizacijskog odbora Povorke ponosa, a uslijedit će i drugi prigodni govori.

Uoči ovogodišnjeg Zagreb pridea organizatori su ukazali da u posljednje vrijeme "svjedočimo jačanju transfobije, govoru mržnje, diskriminacije i nasilja usmjerenom prema trans osobama."

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

- Na meti smo raznih političkih aktera i akterica koji svoje karijere grade nauštrb trans ljudi i naših prava i života. Politika, institucije i crkve, javni i medijski prostor ispunjeni su transfobnim porukama kojima se pokušava degradirati naše identitete i dokinuti nam temeljna ljudska prava. Trans zajednica je snažna, hrabra i ustrajna! Nadahnuće crpimo iz antifašističke, feminističke i kvir borbe za društvo pravde i solidarnosti. Naši životi su vrijedni i dragocjeni, zato u ime slobode svih nas prosvjedujemo i poručujemo: Zajedno za trans prava! - priopćili su organizatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:58