POD POVEĆALOM

KRENULI NAKON OTKRIĆA JUTARNJEG USKOK pokrenuo izvide o slučaju Mercedes i Žalac, ispitani svjedoci

U provedenim razgovorima pokušano je utvrditi tko je u obitelji Žalac koristio sporni automobil
 CROPIX

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac uskoro bi trebala doznati hoće li je nadležno Državno odvjetništvo u Vinkovcima, zbog naleta automobilom na desetogodišnju djevojčicu 9. ožujka ove godine, optužiti za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće s posljedicom teške tjelesne ozljede. Ministrica istodobno čeka kako će se razvijati postupak koji je protiv nje zbog afere Mercedes pokrenulo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

Međutim, zbog afere Mercedes za ministricu Žalac u međuvremenu je iskrsnuo novi “problem”. Naime, medijski napisi o tom slučaju te javni istupi same ministrice i drugih umiješanih osoba izazvali su i interes USKOK-a koji je odlučio prikupiti i provjeriti sve podatke kako bi se utvrdilo je li u cijeloj priči možda bilo nezakonitih pogodovanja, trgovanja utjecajem ili sličnih kaznenih djela iz nadležnosti tog tužiteljstva. Kako neslužbeno doznajemo, USKOK je već prije nekog vremena pokrenuo izvide o aferi Mercedes kako bi se ispitale sve okolnosti pod kojima je skupocjeni automobil unajmljen.

Ključno pitanje

Jutarnji je list prvi sredinom ožujka objavio informacije o skupocjenom Mercedesu E 220 koji je tijekom prvih mjeseci ove godine bio parkiran u dvorištu obiteljske kuće ministrice Žalac u Vinkovcima. Taj luksuzni automobil inače je u vlasništvu jedne leasing kuće, a korisnik leasinga, tvrtka Star Rent a Car, dala ga je u jednogodišnji najam. Prema izjavama susjeda obitelji Žalac, automobil je koristio ministričin suprug Mario Žalac. No, ministrica Žalac je to onda demantirala, i to na dosta konfuzan način. Najprije je izjavila kako su vozilo kupili njezini roditelji, zatim je počela govoriti o najmu, a onda i o “rentanju s ciljem moguće kupnje”. Na kraju je rekla da je Mercedes unajmila njezina majka.

Mediji su problematizirali i cijenu najma, iznoseći indicije da je luksuzni Mercedes unajmljen po cijeni znatno nižoj od tržišne. Naime, najam je ugovoren po mjesečnoj cijeni od 903 eura, odnosno manje od 7000 kuna, dok drugi ponuđači isti model nude po cijeni od 13 do 14 tisuća kuna.

Zbog svega navedenog afera Mercedes bacila je novo svjetlo na odnos ministrice Žalac i vlasnika tvrtki Jolly Auto Line i Star Rent a Car, Josipa Stojanovića Jollyja. Jer, tvrtka Jolly Auto Line sudjelovala je i sudjeluje u natječajima za modernizaciju splitskoga gradskog i prigradskog prometa, vrijednima više desetaka milijuna kuna, koji se financiraju sredstvima EU. Jedan od tih natječaja raspisalo je izravno Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova na čijem je čelu Gabrijela Žalac. Rezultati još nisu poznati.

Pokušali smo dobiti i službenu potvrdu od USKOK-a da su krenuli istražiti ovaj slučaj. No, nisu nam željeli potvrditi, ali niti demantirati da su naložili provođenje izvida.

“Povodom vašeg upita, obavještavamo vas da o tome provode li se izvidi ili ne, sukladno zakonskim odredbama, ne dajemo informacije”, kratko su nam odgovorili.

Tko je plaćao

Međutim, iz pouzdanih izvora doznali smo da su istražitelji u međuvremenu upravo po nalogu USKOK-a na terenu obavili obavijesne razgovore s više osoba kako bi se prikupili podaci o tome tko je stvarno koristio Mercedes “parkiran” u dvorištu obiteljske kuće ministrice Žalac. Navodno se prikuplja i sva potrebna dokumentacija vezana uz najam vozila, a provjeravaju se i informacije o poslovnoj povezanosti Stojanovićevih tvrtki s Ministarstvom.

Istražitelji bi tijekom izvida s jedne strane trebali utvrditi jesu li možda Stojanovićeve tvrtke imale povlašteni tretman na natječajima ili drugim poslovima s državom, a s druge strane bi se trebalo utvrditi sve relevantne činjenice vezane za najam Mercedesa, tko je kada i s kim dogovarao i ugovorio najam upravo tog vozila, tko je plaćao mjesečne rate, zašto je ugovor o najmu ovjeren tek mjesec i pol nakon sklapanja, iako ovjera uopće nije bila nužna, te postoji li opcija da najmoprimac otkupi vozilo nakon isteka ugovora o najmu i pod kojim uvjetima.

Valja napomenuti da izvidi USKOK-a ne predstavljaju kazneni progon niti znače da će do njega automatski doći, nego se radi o raščišćavanju sumnji, pa oni koji nisu ništa zgriješili s tim ne bi trebali imati nikakav problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:56