AKTUALNI SAT

Tomašević: ‘Zar Hrvatska pripada HDZ-u?‘; Plenković: ‘Od vas nisam očekivao ove trivijalne pitalice‘

Sjednica koja je počela u utorak trajat će sedam tjedana, a po potrebi i dulje, naime već sada na raspravu čeka 108 točaka.
Tomislav Tomašević i Andrej Plenković
 Cropix

Aktualnim prijepodnevom u utorak je započela 6. sjednica Sabora. Premijer Andrej Plenković i njegovi ministri izašli su pred saborske zastupnike i odgovarali na njihova pitanja.

Već po običaju, prijepodne je zaiskrilo između Plenkovića nezavisne zastupnice Karoline Vidović Krišto. Zastupnica je premijeru postavila pitanja vezana uz Emila Tedeschija, Ivana Turudića te Dragana Kovačevića.

- Kako će izgledati suđenje direktoru Janafa kad se zna da je njegova sestra radila za Turudića? Izvršna vlast otvoreno krši zakone. Jeste li svjesni da je utjecaj na pravosuđe kazneno djelo?, upitala je.

- Pogledajte malo bolje odgovore koji su vam upućeni sa sjednice Vlade pa ćete vidjeti da su vam upućeni. Što se tiče odabira sudaca, promaklo vam je, niste upućeni o reformama u pravosuđu, politika ne imenuje suce u RH. Vaša pitanja koja mi djeluju na retoričke eskapade ne znam da trebaju odgovor, no primjećujem da ste brzi na prozivanju ljudi po nacionalnoj osnovi i nazivanju Vlade četničkom koalicijom. Otkad ste u Saboru smo oduševljeni vašim inicijativama, dajete nemjerljiv doprinos kulturi u Saboru. Vaše teze su toliko izlizane da se čudim tko bi im mogao povjerovati. Ne znam jel' ih pišete sami, no nisu nimalo dojmljive, uzvratio je Plenković.

Zanimljiva je bila i rasprava Tomislava Tomaševića i Plenkovića. Zastupnika Zeleno-lijevog bloka zanimalo je misli li premijer da Hrvatska pripada HDZ-u kad kritike na račun HDZ-a vidi kao rušenje države.

- Malo više sam od Vas očekivao, a ne ove trivijalne pitalice. Moram priznati da niste na razini trenutka. To što ste vi u Saboru u stanju izgovoriti da čujete da je nešto bilo u HDZ-u je dosta pretenciozno. Jeste li možda bili ukopčani na zoom pa slušali tko je što govorio ili poklanjate povjerenje nečijoj interpretaciji, rekao je, između ostalog, Plenković.

Raspravu iz minute u minutu pratite ovdje:

14:37 Tomislav Tomašević, Zeleno-lijevi blok: "Smatrate li da Hrvatska pripada HDZ-u? Vidimo na Predsjedništvu HDZ-a da kritike od strane nas u oporbi na račun HDZ-a vidite kao rušenje države, da kritike o odgovoru države nakon potresa vidite kao demontiranje države, čime nas kvalificirate kao državne neprijatelje, a medije koje kritički izvještavaju o poslijeratnoj obnovi na Baniji, a ne na Banovini, kao podrivatelje temelja državnosti.

U isto vrijeme, HDZ-ov župan, unatoč tome što ima nekoliko nekretnina, živi u državnoj kući i njemu je to najnormalnija stvar. Toliko mu je to normalno da se brani zašto besplatno živi u toj kući time da plaća režije. Pazite paradoks, jučer ste na Vladi donijeli odluku da građane na Baniji pogođene potresom oslobodi od plaćanja režija u zimskim uvjetima, a u isto vrijeme župan te županije živi u kući u državnom vlasništvu besplatno i hvali se time da je barem plaćao svih ovih godina režije. Pitam Vas i kao predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a, smatrate li da je Hrvatska vlasništvo HDZ-a pa je time i svatko tko je protiv HDZ-a automatski protiv ove države?", upitao je Tomašević premijera.

Plenković: Malo više sam od Vas očekivao, a ne ove trivijalne pitalice. Moram priznati da niste na razini trenutka. To što ste vi u Saboru u stanju izgovoriti da čujete da je nešto bilo u HDZ-u je dosta pretenciozno. Jeste li možda bili ukopčani na zoom pa slušali tko je što govorio ili poklanjate povjerenje nečijoj interpretaciji? Ne znam o čemu vaša politička stranka koja je nastala kao neki pokret u gradu Zagreba protiv Bandića ili kao bivše članove nevladine udruge GONG ili što ste već, o čemu raspravljate na vašim sastancima.

Dopuštate li vi nama političarima valjda jednako vrijednima kao vi da imamo neki svoj stav, analizu, procjenu tko što čini s kojim ciljem? Ako gledate čitalačku zastupničku ekipu koja dolazi na aktualni sat već godinama s unaprijed pripremljenim pitanjima koje valjda radi neka PR agencija, i unaprijed napisanim dogovorima, i u stanju su to čitati. Što je to? To je agenda? Uopće ih nije briga što je tko odgovorio, bitno je samo zalijepiti etiketu. Vaša teza o tome mislimo li da je HDZ država – pa naravno da ne mislimo. HDZ je politička stranka koja postoji, za razliku od Vas, 30 godina, koja je sudjelovala u svim bitnim procesima za suvremenu Hrvatsku. Znači li to da poistovjećujemo HDZ s državom? Ne. Smatramo li da su naši politički oponenti rušitelji države? Ne. Ali tu smo i da ne dopuštamo rušenje povjerenja u institucije...", rekao je Plenković.


13:30 - Premijer Andrej Plenković izvijestio je u utorak saborske zastupnike da je na područje pogođeno potresom dostavljeno 555 kontejnera i kućica te najavio da će do početka veljače udovoljiti registriranim potrebama.

- Podatak s kojim raspolažemo je da je na adrese dostavljeno 555 mobilnih stambenih jedinica, kontejnera i kućica, na struju je spojeno njih 650, a kada se govori o robnim zalihama i brzini isporuka mi ćemo u kratkom roku, do početka veljače, doći do potreba koje su registrirane - kazao je Plenković tijekom aktualnog prijepodneva.

Nije realno da zemlja poput Hrvatske na skladištu ima 1500 kontejnera koje su stambenog karaktera, odgovorio je Romani Nikolić (SDP) koja je zatražila reviziju robnih zaliha.

Nikolić je rekla da je na terenu potrebno 1000 kontejnera, a da su robne zalihe imale na raspolaganju tek 100-ak, ističući da u robnim zalihama treba utvrditi tko tamo i što radi te odgovornost onih koji su doveli do takvog stanja.

Plenković je naveo da je u robnim zalihama bilo 300 kontejnera, od kojih je 200 raspoređeno za potrebe testiranja na koronavirus, a nakon potresa preostali su odmah raspoređeni u Sisačko-moslavačku županiju.

Od EU zatraženo 200 kontejnera, stiglo 112, 154 bilateralnom suradnjom

Putem europskog mehanizma zatraženo je 200 dodatnih kontejnera, od kojih je dosad stiglo 112, a putem bilateralne suradnje stigla su još 154 kontejnera, rekao je.

Osim toga, dodao je, država je naručila još 428 stambenih kontejnera, od kojih je dosad došlo njih 206, a paralelno s tim od hotelijera su otkupljene gotovo sve raspoložive mobilne kućice, njih 264 od kojih je dosad isporučeno 168.

Oni sami već su ranije donirali 125 kontejnera, kazao je Plenković.

Vlada dogovorila s BAT-om nastavak proizvodnje u Kanfanaru

Na pitanje Marina Lerotića (IDS) poručio je da je Vlada pronašla rješenje u konzultacijama s British American Tobaccom (BAT) da se zadrži proizvodnja u tvornici u Kanfanaru i zadrže radna mjesta.

Vezano za sredstva iz EU-a za ublažavanje posljedica potresa kazao je kako se krenulo u relokaciju postojeće financijske omotnice u iznosu od 111 milijuna eura, kako bi se i ta sredstva stavila u funkciju obnove.

- Iz postojeće financijske perspektive Vlada nastoji izvući maksimu - naglasio je Plenković.

--------------------------

13:05 - Siniša Hajdaš Dončić (SDP) obratio se Plenkoviću.

- Nedavno ste rekli da imate ticala za to tko su ti crveni, žuti, bijeli vragovi koji rade na demontiranju države. Kako to da onda niste primijetili da u svim državnim institucijama koje su pod vlašću HDZ-a imamo sve više nekompetentnih, stranačkih poslušnika koji demontiraju državu. Mora postojati zdravo nepovjerenje u institucije, kod nas se pretvara u toksični cinizam, čemu možda i vi samo doprinosite svojim izjavama o urotama. Zašto niste gradili inkluzivne institucije, kako to vaši radari nisu vidjeli? - upitao je Hajdaš Dončić premijera, a on mu je odgovorio:

- Nisam čuo vaše pitanje? Nema područja u kojemu nismo učinili više nego vi i vaša vlada. Bitno je da smo do epidemije imali plus u svakom aspektu: veće plaće, kontinuirani rast od tri posto, investicijski kreditni rejting, ubrzali smo apsorpcijsku europskih sredstava. A 2020. smo pokazali snagu države: pomogli smo privatnom sektoru da isplati plaću, osigura likvidnost, porezno smo rasteretili i građane i gospodarstvo. Država koja je samostalna tek 30 godina mora još uvijek graditi svoje institucije, mora imati agilne ljude koji će provesti reforme u javnom interesu...

--------------------------

12:10 - Zlatka Hasanbegovića (Blok za Hrvatsku) zanimalo je kada ministrica kulture misli Vladi uputiti zahtjev za razrješenjem intendantice HNK.

- Višegodišnja agonija HNK u kojoj glavnu ulogu ima vaša miljenica Dubravka Vrgoč kulminirala je nepoštivanjem epidemioloških mjera u HNK. Prema tvrdnjama sindikalnih predstavnika intendantica zaokupljena megalomanskim stvaranjem privida u javnosti prekršila je važeće propise i nije zaštitila svoje djelatnike, zbog čega je podignuta i kaznena prijava. Sindikalni povjerenici poručuju da su izgubili povjerenje i traže njezinu smjenu zbog suptilnog zastrašivanja zaposlenika, što joj je omiljena metoda vladanja. Zaposlenici HNK su taoci Dubravke Vrgoč na sramotu cijele Hrvatske. Kada ćete sukladno zakonskim odredbama Vladi uputiti zahtjev za razrješenjem Dubravke Vrgoč s mjesta intendantice HNK u Zagrebu? - upitao je.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek odgovorila je na njegovo pitanje:

- Kad se za to steknu uvjeti i kad za to budem imala razlog. Čudi me da citirate one koji su i vas najviše napadali. Ne znam otkud potreba za plasiranjem neprovjerenih informacija. Optužbe bilo kome da namjerno krši zakon - vrlo su ozbiljne. Jako se moramo suzdržavati, u trenutku kad veliki broj građana nije znao gdje se zarazio, da upiremo prstom u neku osobu i proglašavamo je neodgovornom. Prikupila sam sve podatke koji su mi bili dostupni, a DORH-u prepuštam da vidim je li bilo kršenja zakona. Razgovarala sam sa svima, kao i s predstavnicima umjetnika koji imaju sasvim drugo mišljenje i nikakvog dokaza nema da su se kršile epidemiološke mjere. Upravo suprotno, tri inspekcije su to utvrdile. Jučer s predstavnicima Radničkog vijeća čula sam da je jedan dio zaposlenika, mimo odluke uprave, nastupao izvan kazališta. Vjerujem da o uspjehu HNK govore rezultati, publika, uspjesi; više od šest milijuna prihoda, preko 400 izvedbi, popunjenost kazališta, 14,15 nagrada. Sve dok publika hrli u kazalište, dok su umjetnici zadovoljni, po mom dubokom uvjerenju neće se steći uvjeti da preispitujem je li netko uspješno ili neuspješno radio. I nikad to neću raditi na temelju paušalnih procjena, pogotovo u uvjetima pandemije - kazala je.

--------------------------

11:50 - Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak na aktualnom prijepodnevu u Saboru kako nema nedodirljivih kada je u pitanju korupcija.

- Nema nedodirljivih, kome to dosad nije jasno - trebalo bi im to biti jasno - naglasio je Plenković odgovarajući na pitanje Ivane Posavec Krivec (SDP) koja je prozvala HDZ da predvodi korupciju u Zagrebačkoj županiji.

Posavec Krivec podsjetila je i na nedavne Plenkovićeve tvrdnje o tome kako ima "istančane radare" te ga podsjetila na slučajeve u kojima su istaknuti članovi HDZ promakli ispod tog radara, kao i na slučaj sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića.

- Sad vam promiče i Žinić, kojeg iako zarađuje 18.000 kuna i ima četiri nekretnine, država stambeno zbrinjava po cijeni od 100 kuna. Sve ovo govori da ili nemate tako istančane radare ili da uvodite praksu da za odgovorne dužnosti predlažete HDZ-ovce sklone nezakonitom djelovanju i korupcijskim radnjama - ustvrdila je Posavec Krivec.

Rada Borić (Nova ljevica) pitala je kako je moguće da Vlada nije donijela odluka da se humanitarne organizacije oslobode plaćanja PDV-a . „Zbog toga umjesto četiri mogli smo imati pet kontejnera”', kazala je Borić.

Plenković je rekao da je od ministra financija zatražio očitovanje što se može napraviti podsjetivši na neke druge akcije kada je Vlada vraćala naplaćeni PDV.

Zahvalio je pritom svim volonterima koji su pomogli na Banovini.

- Takva društvena solidarnost je pozitiva za ozračje u društvu i to cijenimo - istaknuo je premijer.

Nikola Grmoja (Most) zaključio je da Plenković nije odgovorio ni na jedno pitanje upućeno iz redova oporbe, već samo na ona unaprijed pripremljena iz redova svoje stranke. Upozorio je i na pitanje ovrha na području pogođenom potresom pitajući zašto Vlada to nije uredila zakonom.

- Odmah smo reagirali da se zastane s aktivnostima vezanim za ovrhe na tom području, prema tome optuživati nas da smo bešćutni i da nemamo empatije ne stoji - odgovorio je Plenković te otklonio tvrdnju da su članovi vladajuće većine čitali pripremljena pitanja.

Marijan Pavliček (Hrvatska konzervativna stranka) obratio se premijeru:

- Kažete da ste za suverenizam, a stanje na terenu vas demantira. Mnogi spomenici podignuti su poginulim četnicima na čijim nadgrobnim napisima se negira postojanje hrvatske države. Je li to pravna država? Zašto niste uklonili te spomenike i kada to mislite riješiti?

Premijer mu je odgovorio kako ima još puno za naučiti što je suverenizam i što je potpora ove vlade gradu Vukovaru...

- Kad to stavite na kup onda biste mogli tumačiti što je HDZ učinio za branitelje i što i danas s jedinstvenim zakonom čini za hrvatske branitelje. Ta temu, od vas koji ste nastali kao derivat manjih stranaka i smatrate da možete docirati HDZ-u, je passe, promašili ste nekoliko desetljeća. Ne znam jeste li u klubu koji se polako topi i rastapa i optužuje HDZ da smo doprinijeli raspadu Domovinskog pokreta. To su teme za koje trebate pitati ministra graditeljstva, oni su ti koji se bave tom temom. A mi ćemo raditi još intenzivnije i za Vukovar, i za branitelje, borit ćemo se za hrvatske nacionalne interese, radit ćemo na suživotu u Hrvatskoj, poštivanju manjinskih prava, uključivanju manjina u život jer je to dobro i korisno za hrvatsku državu - kazao je.

--------------------------

11:35 - Pitanje premijeru Plenkoviću uputio je HSS-ovac Krešo Beljak:

- Zbog čega u akcijskom planu u većini slučajeva stoji privremeno ukidanje harača, a ne stalno? Razmišljate li da ukinete obavezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori, da se nameti ili barem jedan dio njih apsolutno nepotrebnih, trajno ukine? Baš nitko ne smatra da je to išta korisno osim načina kako bi se stotine ljudi uhljebile i dobili plaće...

Premijer je odgovorio: - Drago mi je da podržavate aktivnosti za rasterećenje naših građana, ukupno smo rasteretili građane i gospodarstvenike za devet milijardi kuna, a 1,8 milijuna naših sugrađana ne upada u škare poreza na dohodak, u SDP-ovom mandatu bilo ih je duplo više nego sada koji plaćaju. Čak 93 posto poduzetnika plaća najnižu stopu poreza na dobit, deset posto. Svi akcijski planovi su rasteretili građane za milijardu i 115 milijuna kuna. Zašto su neke odluke privremenog karaktera? Zato što su donesene u kontekstu pandemije. U godini iza nas održali smo gospodarstvo i privatni sektor s više od osam milijardi samo za plaće. To su potezi bez presedana. Uspjeli smo premostiti tešku situaciju, spriječiti novu nezaposlenost i propast mnogih poduzeća. Ne znam jesu li sad članarine za HGK i HOK fundamentalno pitanje.

Beljak se osvrnuo na Plenkovićeve komentare: - Imputirate mi da sam bio u SDP-u. Nisam bio u Vladi. Tu vam je kolega Stier pa nek vam kaže kako to radimo mi u Samoboru s vrlo ograničenim ovlastima - mi smo ukinuli brojne namete. Nisam nikad rekao da to što radite ništa ne valja i da samo kritiziram. Ne ide mi u glavu da država koja je bila pred bankrotom, nije imala za plaće nastavnika, odjednom ima novca za sve. Bojim se da će naša djeca i naši unuci to morati plaćati.

- Krešo Beljak uvijek je crna ovca, nije dobro kad vas pohvalim ni kad vas pokudim. Ispričavam se gospodinu Bošnjakoviću kojeg sam nedavno povezao s kriminalnom hobotnicom u Zagrebačkoj županiji, razgovarao sam s njime i on me uvjerio da nema ništa s time, da netko može postati direktor Vodovoda bez nula dana u struci i visoke stručne spreme. Zahvaljujem ministru Malenici što je poštivao zakon, nisam vjerovao da je to moguće od jednog HDZ-ovca - kazao je Beljak.

--------------------------

10:45 - Šef oporbe Peđa Grbin postavio je pitanje o obnovi potresom razorenog područja.

- Pojasnite javnosti hoće li se obnova obavljati u iznosu od 100 posto ili postoji drugačija formula o kojoj je odgovorio ministar Horvat. I odnosi li se to na građane Siska? U Zagrebu je došla razlika za struju ljudima u kontejnerima u iznosu od preko 4000kn, hoćete li i njima režije otpisati? - upitao je, a premijer Plenković je odgovorio:

- U svim uvjetima nastojali smo pomoći ljudima, od potresa 29.12. prvo smo proglasili dan žalosti, odluku o novčanoj pomoći, odluku o volonterima, niz odluka poput ove o oslobađanju plaćanja računa, odluke da nema cestarina, na donacije oslobodili PDV. Ministar Horvat je jutros rekao da je sisačka županija potpomognuto područje, grad Sisak nije. Ono što želim poručiti, mi smo spremni pomoći Siščanima na maksimalan način, da se ne osjećaju diskriminirano, no moramo naći sistem vizavi građana u Zagrebu, Zaprešiću, Kašini... Ima prostora s obzirom da je potres Sisak razorio toliko da više nije isti kada su se kriteriji postavljali.

Grbin mu je odgovorio: - Govorili ste četiri minute i niste mi dali odgovor. Građanima je još manje jasno što ih čeka u obnovi, što će se i u kojem obujmu financirati. Molim vas da istu odluku o otpisu režija donesete za područje Zagreba, žive u kontejnerima, a računi im idu u nebo.

Dragana Jeckov iz SDSS upitala je: Nakon katastrofalnih potresa na Baniji svi smo se uključili volontirajući kako smo mogli i znali. Molim egzaktne brojke: koliko se ljudi nalazi u kolektivnom smještaju, koliko ih nema smještaj i kada će krenuti obnova?

Odgovorio joj je potpredsjednik Vlade Boris Milošević:

- Potres je prouzročio veliku materijalnu štetu, Vlada je stoga i proglasila prirodnu katastrofu i osnovala Stožer za potres. Isti dan se krenulo sa zbrinjavanjem ljudi koji su pogođeni potresom. Ljudi žele smještaj što bliže svom domu i blagu; u vojarni u Petrinji i toplicama smješteno je oko 400 osoba, Središnji državni ured i stambeno zbrinjavanje stavio je na raspolaganje sve svoje stanove, i tako je zbrinuto 114 osoba te osigurano 500 mobilnih jedinica, s tim da još uvijek ne znamo točan broj svih koje su stigle preko privatnih donacija, samo jučer postavljene su 42.

- Prijavljeno je štete na skoro 45. 000 objekata, od toga je pedeset posto pregledano. Kad usporedimo sa Zagrebom, to je gotovo 20.000 oštećenih objekata više. Crveni križ podijelio je 477 tona hrane i 240 tisuća toplih obroka. Svi ćemo dati svoj doprinos da obnova što prije krene i što prije završi - kazao je.

Marija Selak Raspudić reagirala je na Plenkovićevu konstataciju kako je ovaj saborski aktualac 'dan čitanja zastupničkih pitanja', čime se Plenković referirao na činjenicu da su Selak Raspudić i Karolina Vidović Krišto čitale napisana pitanja.

- Premijer, ničim izazvan, proziva mene i kolegicu da je loše što čitamo, to je zato što nema odgovore na naša pitanja; da Vi čitate koliko sam ja čitala, i Vi biste postali doktor znanosti kao ja, a ne bi bili tek magistar - rekla je Selak Raspudić premijeru i zaradila opomenu.

--------------------------

10:40 - Premijera je nakon Krišto, napala i Mostova Marija Selak Raspudić. Komentirala je javnu nabavu cjepiva i zaštitne opreme.

- Sve do danas nabava medicinske opreme izuzeta je iz Zakona o javnoj nabaci. Ako je to u početku i bilo opravdano, zašto je tomu tako i dalje kad se stabiliziralo tržište. Po kojem kriteriju se provodi cijepljenje političara preko reda, prijevremenim cijepljenjem počašćeni su i saborski zastupnici, a sada vidimo i najavu župana i lokalnih političara. Zašto bi neki vijećnik imao prednost pred nekim 90-godišnjakom? Imajuću u vidu da smo od pet uspjeli navući šest cjepiva u jednoj dozi zanima me tko je ugovorio da farmaceutske kompanije mogu svojevoljno određivati cijene, što radite da tajni ugovori s farmaceutskim kompanijama postanu transparentni? - upitala je Selak Raspudić, a Plenković je odgovorio:

- Ovo je danas dan čitanja pitanja zastupničkih pitanja. Zaštitne opreme nije bilo nigdje za nabaviti. Hrvatska za ovakvu vrst epidemije nije imala dovoljno zaštitne opreme; ni maske, ni zaštitnih odijela, ni vizira... Kako smo nabavili tu opremu? Osobno sam razgovarao s kineskim premijerom i dogovorio dovoljnu količinu zaštitne opreme koja nije ostavila liječnike, policajce, civilnu zaštitu bez nje. Zamolit ću ministra Ćorića da dođete kod njega u ured, da razgovarate s ljudima koji rade u robnim rezervama - i vidite koliko je došlo brodova i koliko je robe po kojoj cijeni nabavljeno. Nema nikakvog razloga da to ne saznate. Što se tiče cjepiva dogovorili smo prioritete za cijepljenje: za ljude krhkog zdravlja i oni koji su najizloženiji osigurano je da se cijepe s prvim dozama. Sabor je jednako vrijedan, ako ne i vrjedniji od Vlade, i zastupnici trebaju dobiti pravo da se cijepe. To je na vama hoćete li to iskoristiti. Ostali nisu predviđeni, nije to nikakva orkestrirana akcija na terenu. Kako se događa da se lokalni dužnosnici cijepe, to ću vidjeti s ministrom zdravstva. Naručili smo, kao i svi, više cjepiva ne bi li se osigurali u pravom trenutku.

--------------------------

10:30 - Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto postavila je premijeru Andreju Plenkoviću pitanja vezana uz Emila Tedeschija, Ivana Turudića te Dragana Kovačevića.

- Kako će izgledati suđenje direktoru Janafa kad se zna da je njegova sestra radila za Turudića? Izvršna vlast otvoreno krši zakone. Jeste li svjesni da je utjecaj na pravosuđe kazneno djelo? - napala je premijera koji joj je odgovorio:

- Pogledajte malo bolje odgovore koji su vam upućeni sa sjednice Vlade pa ćete vidjeti da su vam upućeni.

Što se tiče odabira sudaca, promaklo vam je, niste upućeni o reformama u pravosuđu, politika ne imenuje suce u RH. Vaša pitanja koja mi djeluju na retoričke eskapade ne znam da trebaju odgovor, no primjećujem da ste brzi na prozivanju ljudi po nacionalnoj osnovi i nazivanju Vlade četničkom koalicijom. Otkad ste u Saboru smo oduševljeni vašim inicijativama, dajete nemjerljiv doprinos kulturi u Saboru. Vaše teze su toliko izlizane da se čudim tko bi im mogao povjerovati. Ne znam jel' ih pišete sami, no nisu nimalo dojmljive - kazao je Plenković, a Krišto mu nije ostala ravna:

- Arogancija je nepristojna i odraz je karakterne nestabilnosti... Ogromna većina građana zna da pravosuđe nije neovisno, prožeto je utjecajem udbaške duboke države. Vaš utjecaj na pravosuđe pokazali ste kad ste priveli Cvitana i kad je Saucha prešao vladajućoj većini. Svaka zlouporaba ne završi dobro.

-------------------------

10:15 - Na početku sjednice ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio je na pitanje zastupnika o relaksaciji mjera vezanih uz pandemiju i novom soju koronavirusa.

- 330 je dan od početka pandemije u Hrvatskoj i situacija je zadovoljavajuća. Bilježimo pad od 29 posto u odnosu na raniji tjedan kad je riječ o novozaraženima, ali nije dobra visoka stopa kumulativnog mortaliteta, no ta stopa prati pad zaraženih tri do četiri tjedna nakon pada broj novozaraženih. Moramo biti oprezni zbog novog soja virusa. I kad je riječ o popuštanju mjera, to nas tjera na oprez. Naglo popuštanje ne bi bila opcija. Moramo iz dana u dan pratiti situaciju i eventualno jednu po jednu mjeru relaksirati. Kad je riječ o novom soju, pratimo na dnevnoj bazi pojavnost i mijenjamo listu zemalja u kojima on postoji - odgovorio je.

Vladimir Bilek, zastupnik manjine, upitao je ministra graditeljstva Darka Horvata kako će se obnavljati objekti stradali u potresu te da li oni koji su dobili žutu naljepnicu mogu sami krenuti s obnovom, a da im se kasnije refundiraju sredstva.

Do sada je prijavljeno 42.037 šteta, a statičari su pregledali 20.001 objekt. Markice koje se lijepe na pregledane objekte su preliminarni identifikatori u kojoj je mjeri oštećen objekt. Zelene markica znači da će se vrlo brzo moći osposobiti za život, žuta znači da je potreban detaljan pregled, a crvena da nije sigurna za stanovanje. Hitnim intervencijama će crvene moći biti pretvorene u žute. Sve te zgrade sa žutim i crvenim naljepnicama morat će dobiti elaborat u koji će biti uključena sva potrebna ispitivanja. Struka sugerira da je velik dio prijavljenih objekata srušen ili će se morati srušiti.

Na pitanje Bileka je li Sisak nepravedno izostavljen od stopostotnog financiranja za obnovu, odgovorio je:

- Poruka svim građanima, nikoga ova Vlada nije zaboravila i neće ostaviti i prepustiti samom sebi u segmentu stambenog zbrinjavanja. Jedan dio sisačko-moslavačke županije nalazi se u potpomognutim područjima jer je to neki europski standard i dužni smo se po njima ravnati. No poruka je, svi oni kojima su kuće i stanovi uništeni do te mjere da će se kuće i zgrade morati rušiti, država će u 100-postotnom iznosu naći ili izgraditi novi stan ili kuću ili naći zamjensko rješenje ne pitajući za trošak. U segmentu onih jedinica koje ćemo morati sanirati primjenjivat će se kriteriji koji su poznati i jedan dio Siščana će biti oslobođen plaćanja 20 posto iznosa participacije ako njihov dohodak na dan od 22. ožujka ne prelazi iznos neoporezivog dohotka u iznosu od 200.000 kuna, čiji prihodi ne prelaze 4000 kuna, koji nemaju druge imovine veće od 200.000 kuna ili su osobe s invaliditetom, bit će oslobođeni plaćanja tih 20 posto. U segmentu onih stambenih jedinica u kojima ćemo morati sanirati konstrukcijski ili cjelovito obnavljati, primjenjivat će se kriteriji koji su poznati u Zakonu i tim kriterijima velik dio Siščana bit će oslobođen onih 20 posto iznosa, koji su dužni platiti stanovnici i drugih potresom pogođenih krajeva, ako njihov dohodak, uključujući i njihovog partnera, na dan od 22. ožujka ne prelazi iznos neoporezivog dohotka, ako nema druge značajne imovine, ako je osoba s invaliditetom ili korisnik socijalne skrbi.

Svi koji su slabijeg imovinskog statusa, umirovljenici i nezaposleni neće trebati participirati u obnovi - kazao je.

-------------------------

10:05 - Minutom šutnje, Hrvatski sabor u utorak je na početku zasjedanja, odao počast svim osobama smrtno stradalim u razornim potresima koji su pogodili Hrvatsku, za osam mladih izgubljenih života u novogodišnjoj noći kod Posušja te svim žrtvama koronavirusa.

Sabor je to učinio na početku nove sjednice i redovitog proljetnog zasjedanja koje počinje 15. siječnja i završava 15. srpnja.

Saborski zastupnici su odali počast i svima koji su dali život za domovinu i svim palim hrvatskim braniteljima.

Nova sjednica, na kojoj su se zastupnici okupili nakon jednomjesečne stanke, počela je 'aktualnim prijepodnevom', ždrijebom je odlučeno da prvi pitanje članovima Vlade postavlja nezavisni Vladimir Bilek, a posljednji, 41. HDZ-ov zastupnik Ivan Celjak.

Sjednica koja je počela u utorak trajat će sedam tjedana, a po potrebi i dulje, naime već sada na raspravu čeka 108 točaka, a sasvim je izvjesno da će ih uskoro, što iz Vlade, što od zastupnika, stići još.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:14