SJEDNICA VIJEĆA ZA OBRANU

KRSTIČEVIĆ DOBIO ZELENO SVJETLO: KREĆE SE U NOVU NABAVKU AVIONA! Neslužbeno doznajemo kome je MORH već pristupio, ponuda Zubaka se ne razmatra

Damir Krstičević
 Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Nakon dugotrajne sjednice Vijeća za obranu u Banskim Dvorima, iz Vlade su tek šturo priopćili kako su raspravljane aktivnosti o postupku nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe Oružanih snaga.

Vijeće za obranu potvrdilo je potrebu očuvanja sposobnosti zaštite zračnog prostora vlastitim višenamjenskim borbenim avionima.

- Vijeće je predložilo Vladi osnivanje međuresornog povjerenstva s ciljem provedbe svih aktivnosti vezanih za nabavu višenamjenskog borbenog aviona - ističe se u priopćenju.

Tako je sada na Vladi da osnuje Povjerenstvo koje će potom definirati sve parametre daljnjeg postupka. Kako saznajem,o na sjednici Vijeća se nije definiralo hoće li se u nabavku aviona ići putem natječaja ili direktnim pregovorima s proizvođačima aviona. Također, nije definirano ni koliko bi država izdvojila novca za nabavku eskadrile borbenih aviona.

No, Vlada i ministar obrane Damir Krstičević dobili su zeleno svjetlo državnog vrha da krenu u novi proces nabavke aviona.

Prema dostupnim informacijama, nakon što Vlada osnuje Povjerenstvo, MORH bi uputio zahtjeve za ponudama američkom Lockheed Martinu i švedskom Saabu.

Ponuda trgovca oružjem Zvonka Zubaka za prodaju rabljenih aviona Mirage 2000 iz Brazila u državnom se vrhu ne razmatra.

Predstavnici MORH-a, Oružanih snaga i Vlade već su razgovarali s predstavnicima ovih tvrtki o budućem procesu nabavke aviona.

Prema neslužbenim informacijama, namjera je vodstva MORH-a da zahtjeve za ponudama pošalje što prije kako bi odgovore dobili u jesen te da se ugovor s odabranim ponuditeljem potpiše u lipnju sljedeće godine.

Nabavka borbenih aviona je, kako saznajemo, bila jedina tema sjednice na kojoj su kao vanjski gosti sudjelovali zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mato Mikić, pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov te premijerov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert Kopal. On je u ovaj proces nabavke aviona uključen kao glavni premijerov operativac te je već sudjelovao na jednom ranijem sastanku predstavnika MORH-a, Glavnog stožera s predstavnicima švedskog Saaba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:16