4. GARDIJSKA BRIGADA

KRSTIČEVIĆ NAJAVIO POVRATAK DODJELE CRVENE BERETKE 'Vraćamo manifestaciju koja je za nas iz Domovinskog rata bila jako vrijedna, a ukinuo ju je Mesić'

 Jakov Prkić / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević najavio je u utorak da će na obilježavanju 27. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade u subotu u Splitu biti organiziran atraktivan program u kojem će i biti i ceremonija dodjela crvene beretke u kapeli Sv. Križa bivše vojarne Dračevca.

"Ono što je ključno u sljedeću subotu je da vraćamo manifestaciju koja je za nas iz Domovinskog rata bila jako vrijedna, a to su crvene beretke koje su ljudi nakon napornih treninga dobivali pred imenima naših poginulih branitelja u kapeli Sv. Križa i onda je 2000. godine ta aktivnost prekinuta nakon što je predsjednik Mesić bio u vojarni Dračevac", rekao je Krstičević novinarima u splitskoj Sveučilišnoj knjižnici, gdje je večeras održao predavanje "Sustav domovinske sigurnosti - Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti" u organizaciji Mladeži splitskoga HDZ-a.

Istaknuo je kako mu je drago što će se ta ceremonija obnoviti u sljedeću subotu te će mladi ljudi, kako je rekao, "pred svetim imenima pripadnika 4. gardijske brigade na ceremoniji na svetom mjestu ponovno dobiti crvenu beretku".

Također rekao kako će na dan obilježavanja 27. obljetnice osnutka 4. gardijska brigade "Paukova" u sljedeću subotu biti upriličen atraktivan program na splitskoj Rivi.

"Na prostoru Lučke kapetanije izložit ćemo tehničko-taktički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske, a nakon toga ćemo pokazati naša Krila oluje te će biti vrlo zanimljivo", najavio je Krstičević.

Govoreći o sustavu domovinske sigurnosti, Krstičević je u splitskoj Sveučilišnoj knjižnici istaknuo kako smo se zahvaljujući tom sustavu obranili u Domovinskom ratu i oslobodili Hrvatsku.

"U suvremenim ugrozama i rizicima s kojima se suočava naše društvo trebamo sustav domovinske sigurnosti u kojem su zastupljene lokalne zajednice - općine i gradovi te Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Crveni križ, Hrvatska vojska, sigurnosno-obavještajni sustav te međusobna solidarnost i zajedništvo", dodao je Krstičević.

Za današnjeg boravka u Splitu ministar Krstičević je o sustavu domovinske sigurnosti govorio i na sastanku s udrugama iz Domovinskog rata. Kako je priopćeno, tom je prigodom rekao da su hrvatski branitelji "stvarali hrvatsku državu, a danas su hrvatski vojnici baštinici tradicije iz Domovinskog rata. Krstičević je kao najvažnije dostignuće u 2018. godini istaknuo, kako je navedeno, povijesnu odluku o nabavi višenamjenskoga borbenog zrakoplova F-16 Barak.

"Ovo je jedna od najvećih i najsloženijih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo stvaralo je prevagu i pobjedu u Domovinskom ratu. Zadržali smo sposobnost nadzora zračnog prostora i tradiciju borbenog zrakoplovstva. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo od danas ima svijetlu budućnost, a Hrvatska vojska radi veliki tehnološki iskorak, u korak sa Zapadom. To je stvar nacionalnog ponosa i naša odgovornost prema budućim generacijama", rekao je Krstičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:00