SASTANAK S ERJAVCEM

KRSTIČEVIĆ 'Nakon što nam stignu izraelske F-16-ice, Hrvatska bi mogla obavljati i nadzor slovenskoga zračnog prostora'

Ministar obrane Damir Krstičević i slovenski ministar obrane Karl Erjavec
 MORH

- Hrvatska bi mogla obavljati nadzor slovenskoga zračnog prostora kada tu sposobnost osigura novim avionima F-16 - rekao je danas, nakon sastanka sa slovenskim ministrom obrane Karlom Erjavcem na novinarskoj konferenciji u Ljubljani, hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

On je rekao kako je to bila jedna od tema razgovora sa slovenskim kolegom u sklopu jednog oblika moguće suradnje dviju država. U ovom trenutku slovenski zračni prostor nadziru Italija i Madžarska.

U službenom priopćenju MORH-a navodi se kako je ministar Krstičević rekao da "na području obrane imamo priliku za unapređenje suradnje u mnogim područjima, a jedno od njih je područje zrakoplovstva, i to u (…) području sposobnosti zaštite zračnog prostora, odnosno Air Policinga". U priopćenju nakon sastanka na službenim stranicama slovenskog ministarstva obrane nema ni riječi o ponudi hrvatskog ministra za zaštitu slovenskog zračnog prostora.

Krstičević je prije nekoliko mjeseci prilikom posjeta Albaniji najavio da je Hrvatska i toj zemlji spremna ponuditi nadzor zračnog prostora avionima F-16 kada dostigne tu sposobnost.

Na sastanku u Ljubljani razgovaralo se i o nedavno potpisanom Sporazumu o uspostavi multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga, koji će biti smješten u Zemuniku pokraj Zadra. Slovenski ministar obrane najavio je da će Slovenija na obuku u Zemunik uputiti dva svoja pilota. Prema njegovim riječima, Slovenija namjerava kupiti tri nova helikoptera pa im je ova obuka iznimno važna.

- NATO-ovo središte u Zemuniku dat će veliki doprinos razvoju novih sposobnosti hrvatske, slovenske, mađarske i bugarske vojske - rekao je ministar Krstičević te je potvrdio da je "cilj susreta sa slovenskim ministrom Erjavcem zajednička suradnja koja je strateški bitna za Republiku Hrvatsku i Sloveniju". Kao potvrdu strateški važne suradnje, Krstičević je najavio i skoro imenovanje nerezistentnog vojnog izaslanika za Sloveniju sa sjedištem u Zagrebu, čiji će zadatak biti da nadzire provedbu svih dogovorenih projekata vojne suradnje dviju država.

Oba su ministra puna hvale za međusobnu vojnu suradnju na svim područjima te se nadaju da će ona biti još bolja. Ministar Krstičević je prvi strani ministar obrane koji je posjetio ministra Erjavca u Ljubljani nakon njegova ponovnog dolaska na mjesto ministra obrane. Krstičević je pozvao Erjavca u posjet Zagrebu te je rekao kako je vrijeme da sljedeće godine, nakon pet godina, slovenski ministar obrane dođe u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:48