SUSRET NA PLESU

KRSTIČEVIĆ ODBIO RUSKE AVIONE 'Želim one sa Zapada' VELEPOSLANIK 'Kvaliteta naših aviona puno je bolja od onoga što vam nude. A puno su jeftiniji'

 
Damir Krstičević
 Krešimir Žabec / JUTARNJI LIST

Puno je godina prošlo otkad su se hrvatski vojnici, najviši vojni časnici, djelatnici Ministarstva obrane divili ruskoj tehnici u nekoj hrvatskoj vojnoj bazi.

Jučer se to dogodilo na predstavljanju osam od ukupno deset remontiranih transportnih helikoptera MI 171 Sh kojima ponovno raspolaže Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Predstavljanje helikoptera bilo je i prilika da ruska strana potakne skromnu vojno-tehničku suradnju Hrvatske i Rusije. “Želimo da hrvatska strana ozbiljno razmotri mogućnost remonta borbenih helikoptera Mi-24. Hrvatska ih ima 6 komada, a s obzirom na to da dugo stoje, mislimo da bi se od njih mogla napraviti dva-tri helikoptera. Moguću suradnju vidimo i u obnovi flote Hrvatske ratne mornarice”, nabrajao je jučer na pisti vojne baze Pleso mogućnosti daljnje vojno-tehničke ruski veleposlanik Anvar Azimov.

On ipak naglašava su Rusi realisti. “Hrvatska je članica NATO saveza i ima obveze prema drugim članicama. Rusija ne želi konkurirati niti jednom strateškom partneru već nudimo konkretnu pomoć. Rusija je spremna pomoći ako postoji želja s hrvatske strane”, naglasio je.

Hrvatska se već prije više godina jasno opredijelila za prelazak na zapadnu vojnu tehnologiju. Da se od toga ne odustaje, potvrdio je jučer i ministar obrane Damir Krstičević nakon što je pohvalio remont ruskih helikoptera. “Postupno ćemo kroz nekoliko sljedećih godina nabaviti Black Hawk helikoptere od Sjedinjenih Američkih Država.

SAD su nam donirale dva nova helikoptera i očekujem da će oni biti u sustavu Ratnog zrakoplovstva za otprilike dvije godine, a do sredine sljedeće godine ćemo riješiti svu potrebnu dokumentaciju.” Krstičević je bio jasan i po pitanju nabave borbenih aviona: “Želio bih novi avion, četvrte generacije, zapadne proizvodnje”.

“Ali mogu vas uvjeriti da je razina kvalitete ruskih borbenih aviona puno bolja od onoga što partneri nude Hrvatskoj. I ne samo bolja nego i puno jeftinija.”, uvjeravao nas je Azimov. “Nismo dali ponudu jer Hrvatska to od nas nije tražila. Ali ako nam se obrate, mi smo spremni.”, rekao je. Upitan je li Rusija ljubomorna na zapadne zemlje koje opremaju Hrvatsko ratno zrakoplovstvvo, Azimov odgovara: “Nismo ljubomorni jer smo jači od svih njih”.

Remont deset transportnih helikoptera Mi 171Sh trajao je više od godinu dana i vrijedan je 206,9 milijuna kuna. Nositelj remonta bio je Zrakoplovno-tehnički centar, a njihov inozemni partner je bila ruska tvrtka Russian Helicopters. Oni će se koristiti sljedećih osam godina ili 2000 sati po helikopteru, kada će biti vrijeme za novi remont.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:36