NEOBIČNA POLITIKA IMENOVANJA

KRUCIJALNIM HRVATSKIM ZAVODOM, TEŠKOM 24 MILIJARDE KUNA, SVI ŠEFOVI STARIJI SU OD 65 GODINA! Na devet izvršnih pozicija u HZZO-u ljudi...

 
 CROPIX

Ne samo da Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, teškim 24 milijarde kuna, opet upravlja vršitelj dužnosti umjesto ravnatelja, nego do javnosti dolaze informacije i o drugim rukovodećim pozicijama u Zavodu koje mnogi smatraju spornima.

Ovaj put, međutim, nije riječ o kvaliteti odrađenog posla ili kvalifikacijama, nego o godinama.

Na izvršnim pozicijama unutar HZZO-a, naime, nabrojili smo najmanje devet rukovoditelja koji u ovom trenutku imaju 65 i više godina, među kojima se posebno ističe ponovno imenovana zamjenica ravnatelja i članica HDZ-a Veronika Laušin.

Novi ravnatelj

I prije odabira novog v. d. Zavoda Lucijana Vukelića, Veronika Laušin bila je zamjenica bivšeg i sada smijenjenog v. d. Fedora Dorčića, a ponovnim imenovanjem na mjesto zamjenice ravnatelja na mandat od četiri godine, ispostavlja se da će Laušin mandat završiti u 72. godini, čime će vrlo vjerojatno biti jedna od najstarijih dužnosnica u HZZO-u.

Veronika Laušin, naime, rođena je u travnju 1950. godine, što znači da je u trenutku kandidature i imenovanja za zamjenicu ravnatelja HZZO-a već imala 67 godina, ali zanimljivo, pritom ipak nije najstarija rukovoditeljica te zdravstvene institucije.

Ta je titula pripala Jasenki Pap, pomoćnici ravnatelja za pravne poslove HZZO-a, koja je rođena u prosincu 1949. godine, što znači da će za nekoliko dana proslaviti 68. rođendan.

Pap je prema podacima iz imovinske kartice pomoćnica ravnatelja postala u lipnju 2015. godine, a mandat joj završava u lipnju 2019., kad će joj biti 70 godina.

Dodatno, iz njezine imovinske kartice proizlazi da je u radni odnos prvi put stupila 1979. godine, što znači da već sada ima 41 godinu staža, a na kraju mandata to će biti 43 godine.

Trećom najstarijom rukovoditeljicom na listi ispostavila se šefica Službe za plan i analizu Ružica Čuljak.

Kako je Ružica Čuljak rođena u kolovozu 1951. godine, u ovom trenutku njoj je 66 godina, gotovo kao i rukovoditelju Službe za kontrolu i evidenciju uplate doprinosa Ivanu Klariću. On je, naime, rođen 17. prosinca 1951. godine, što znači da će 66 godina napuniti za 17 dana.

Rukovoditelji

Kako su objasnili u HZZO-u, u toj je instituciji zaposleno deset osoba s navršenih 65 godina života i 15 godina staža, a napominju da njihovi zaposlenici, prema zakonu, imaju pravo nastaviti raditi u HZZO-u i nakon 65. godine.

“Radnici HZZO-a nisu državni službenici čija prava i obveze uređuje Zakon o državnim službenicima, već javni službenici na koje se primjenjuje Zakon o radu. Prema Zakonu o radu, ugovor o radu prestaje kada radnik navrši 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža, osim ako se poslodavac i radnik drukčije ne dogovore.

Navedeno znači da radni odnos radniku HZZO-a ne prestaje po sili zakona s navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža”, stoji u službenom objašnjenju iz Zavoda.

Dodatno, iz Zavoda napominju da su zamjenik i pomoćnici ravnatelja HZZO-a, dakle Laušin i Pap, ujedno državni dužnosnici koji posao obavljaju na temelju mandata, pri čemu broj godina, čini se, nema nikakvu ulogu.

Stižu i novi

Osim nabrojenih rukovoditelja, 65 godina u ovom trenutku ima i voditelj Regionalnog ureda Zagreb Josip Silovski, rukovoditelj Službe za kontrolu Boško Pervan, rukovoditeljica Odjela za upravljanje IT sustavima Katica Novosel te rukovoditelj Odjela za nadzor IT sustava Miroslav Čarija.

Voditeljica područnih službi u regionalnom uredu Neda Modrić 65 godina će napuniti za sedam dana.

Dugotrajne karijere: Svi rukovoditelji stariji od 65

Veronika Laušin, zamjenica ravnatelja - 67 godina

Jasneka Pap, pomoćnica ravnatelja za pravne poslove - 67 godina

Ružica Čuljak, šefica službe za plan i analizu - 66 godina

Ivan Klarić, rukovoditelj Službe za kontrolu i evidenciju uplate doprinosa - 65 godina

Josip Silovski, voditelj regionalnog ureda Zagreb - 65 godina

Boško Pervan, rukovoditelj Službe za kontrolu - 65 godina

Katica Novosel, rukovoditeljica Odjela za upravljanje IT sustavima - 65 godina

Miroslav Čarija rukovodotelj Odjela za nazdor IT sustava - 65 godina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:41