KRUNOSLAV FEHIR

KRUNSKOM SVJEDOKU PROTIV GLAVAŠA MUP MORA ISPLATITI 400.000 KUNA Policija mu godinama nije isplaćivala naknadu za prehranu, ali priči tu nije kraj

 
Krunoslav Fehir, Branimir Glavaš
 CROPIX

Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Puli iz srpnja ove godine, Ministarstvo unutarnjih poslova treba Krunoslavu Fehiru, bivšem policajcu bez čijeg svjedočenja ne bi bilo kaznenog postupka protiv Branimira Glavaša za ratni zločin nad srpskim civilima 1991. u Osijeku, isplatiti oko 400.000 kuna.

Ugrožen život

Ovo je iznos koji se odnosi na kršenje obaveze MUP-a da mu isplaćuju naknadu za prehranu, i to od 1. rujna 2012. do 1. veljače 2018., kada je Fehir po potrebi službe bio premješten iz PU osječko- baranjske na rad u PU istarsku. Fehir je premješten na rad u istarsku policiju još 2010., i to zato što mu je kao krunskom svjedoku protiv Glavaša bio ugrožen život.

Posvjedočio je kako je 1991. kao 16-godišnjak bio u jedinici kojoj su bila sprovedena dva srpska civila, Čedomir Vučković i Đorđe Petković, i zatočena u garažama pokraj Sekretarijata narodne obrane. Ispričao je i kako je njegov kolega natjerao Vučkovića da popije kiselinu iz akumulatora i zatim zatvorio vrata garaže te da je ubrzo nakon toga Vučković provalio ta vrata, izašao iz garaže i krenuo prema njemu. Fehir je u njega ispalio više hitaca iz automatske puške. Dalje je posvjedočio da se vrlo brzo u dvorištu pojavio i Glavaš, pitao što se dogodilo, a kad je sve čuo, rekao je da je drugi zarobljenik Petković sve čuo i vidio te da i njega treba likvidirati.

Nakon ovog iskaza Fehir je postao krunski svjedok protiv Glavaša (vještačenjem je utvrđeno da je Vučković umro od kiseline, a ne od Fehirova metka, op. a.), čime je izazvao bijes brojnih Glavaševih pristaša. Prema procjeni tadašnjeg načelnika PU osječko-baranjske Vladimira Fabera, iz sigurnosnih razloga je trebao otići iz Osijeka i Slavonije.

Do 2012. su mu se isplaćivane naknade na koje su imali pravo policajci premješteni na rad u mjesta udaljenija od 50 km od prebivališta, pa i naknada za prehranu. No, tada je promijenio radno mjesto u PU, a MUP mu je prestao isplaćivati naknadu za prehranu. Naknada mu nije isplaćivana sve do 2018., kad je otišao u mirovinu.

Još jedna tužba

- Premještaji na drugo radno mjesto po potrebi službe mogu trajati godinu dana, a moj je trajao pet godina i svake godine ga je potpisivao sadašnji pomoćnik ministra Ante Delipetar - kaže Fehir koji je već jednom u prvom stupnju dobio tužbu protiv MUP-a, ali je nakon žalbe postupak vraćen na novo suđenje. No, i u ponovljenom postupku sud mu priznaje pravo na naknadu za prehranu koju mu je MUP uskratio od 2012. do 2018.

Prema presudi, samo glavnica iznosi 174.000 kuna, kamate su u gotovo jednakom iznosu kao i glavnica, te po 40.000 kuna troškovi postupka u svakom procesu.

Fehir kaže da je spreman za nagodbu, ali i kako je moguće da podnese još jednu tužbu, zbog smještaja. MUP mu se obavezao dati na korištenje stan koji će moći otkupiti, a ispalo je da je za taj stan u Poreču plaćao najam cijelo vrijeme do odlaska u mirovinu, a otkupiti ga nije mogao jer se oko vlasništva spore lokalna jedinica i Ministarstvo državne imovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:15