OČI U OČI S PREMIJEROM

KUJUNDŽIĆ DANAS IMA SASTANAK OČI U OČI S PREMIJEROM, JE LI MINISTAR NA IZLASKU IZ VLADE? Ako povjerenstvo ocijeni da je u sukobu interesa - on odlazi

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar zdravstva Milan Kujundžić na tankom je ledu zbog afere s imovinskom karticom koja je puna nelogičnosti i zbog koje će slučaj istraživati i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Rupe iz imovinske kartice morat će detaljno pojasniti i na današnjem sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji se tek vraća iz Davosa, pa se zbog toga posljednjih dana nije stigao baviti pitanjem Kujundžićeve imovine. No, prema našim saznanjima, danas se neće odlučivati o sudbini ministra Kujundžića u Vladi, već će, govore nam neslužbeno pojedini izvori, pričekati odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Procijeni li Povjerenstvo da je ministar bio u sukobu interesa ili da je na bilo koji način prekršio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa u ovoj nekretninskoj aferi (primjerice, da ima nesklad u prijavljenoj imovini), onda je velika vjerojatnost da više neće biti ministar.

- Vidjet ćemo što će Povjerenstvo reći. Treba pustiti njih da sve istraže, da prikupe dokumentaciju i očitovanja - kaže nam jedan sugovornik iz Banskih dvora.

Premijer Plenković jučer je iz Davosa poručio da nije imao vremena vidjeti o čemu se točno radi, samo je čitao medijske napise.

- Vidjet ću se sutra s ministrom pa ću s njim razgovarati, vjerujem da će to pojasniti - poručio je premijer.

Uži kabinet

Uži kabinet Vlade održava se u 9 sati, a sjednica Vlade je u 12 sati, pa će se Plenković i Kujundžić naći u četiri oka prije ili poslije sjednice Vlade. Iz Povjerenstva je pak jučer poručeno kako će pokrenuti postupak u kojem će provjeriti sve podatke iz imovinske kartice ministra Kujundžića, odnosno usporediti ih s podacima koje će zatražiti od nadležnih tijela - Porezne uprave, zemljišnoknjižnih odjela i drugih tijela. A ako se utvrdi nesklad, Povjerenstvo će pozvati dužnosnika da se o tome očituje, a nakon što zaprimi očitovanje, odlučit će ima li elemenata za pokretanje postupka.

Kujundžić je, s druge strane, za Hinu rekao kako je u vezi njegovih kuća sve transparentno te da će se o svemu očitovati Povjerenstvu.

“Tu se nema što skrivati. Lako se može vidjeti koliko smo moja supruga i ja zaradili u posljednjih pet godina, kao i što se na mom računu može vidjeti da je moja ušteđevina rasla za od 7000 do 8000 kuna mjesečno”, rekao je Kujundžić.

A nekoliko je nelogičnosti u povećoj imovini ministra zdravstva koje će na današnjem sastanku morati naširoko objasniti šefu.

FOTOGALERIJA: Ministrova kuća u zagrebačkom Markuševcu

Prva nejasnoća je tko je Kujundžiću posudio 40 tisuća eura? I zašto ta pozajmica nije navedena u imovinskoj kartici? A druga nedorečenost je zašto je ministar u kartici prijavio da njegova nekretnina, u kojoj stanuje u zagrebačkom Markuševcu, vrijedi 900 tisuća kuna, kad su dvije bankarske procjene, prema pisanju portala Telegram, nekretninu procijenile na više od dva milijuna kuna? A zanimljivo bi bilo čuti i kako je dobio kamatu od samo dva posto za kredit od 750 tisuća kuna?

Jedan sugovornik iz HDZ-a kaže nam kako je situacija “otežana” jer je premijer u Davosu, ali da je Kujundžić uvijek bio na granici izlaska iz Vlade, a da mu je ovo sada dodatno “naškodilo”.

Drugi sugovornik, član Predsjedništva HDZ-a, smatra kako priča s Kujundžićem neće tek tako stati i da bi mu se moglo otvoriti još afera.

- Ima toga još oko njega sigurno i sad će se to početi odmotavati. U petak imamo Predsjedništvo u 15 sati, ali o tome se na tim tijelima ne raspravlja. Svakako će Plenković s njim obaviti razgovore, on će mu morati dobro pojasniti o čemu se tu radi, a ako ne može, onda će imati problem, kao i neki drugi ministri koji su morali otići - kaže naš sugovornik.

Zagreb, 220120. 
Kontakova.
Kuca koju je kupio Milan Kujundzic, ministar zdravlja.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Ministar je kupio kuću na zagrebačkim Ravnicama (na fotografiji) za 1,4 milijuna kuna. Za kredit od 100.000 eura založio je svoju vilu u Markuševcu

Slučaj Kuščević

U političkim kuloarima već se počelo spekulirati tko bi mogao biti Kujundžićev nasljednik. Pa se tako kao najizgledniji novi ministar, ode li Kujundžić, spominje njegov pomoćnik, Vili Beroš, kao osoba bliska premijeru.

Neki u HDZ-u jučer su komentirali da ih slučaj Kujundžić podsjeća na aferu s bivšim ministrom Lovrom Kuščevićem.

- Val je krenuo i pitanje je koliko će se to moći trpjeti. Ako je to istina, teško će se to moći braniti - rekao je sugovornik iz HDZ-a, dodajući da mu je teško procijeniti kakav će potez povući Plenković. Pojedini članovi kažu kako ne vjeruju da bi premijer Plenković u ovom trenutku maknuo Kujundžića iz Vlade.

- Teško mi je reći što će poduzeti. Sigurno je da će njih dvojica razgovarati, kako je Plenković i najavio, ali mislim da ga na kraju ipak neće smijeniti. Plenkoviću uvijek treba puno vremena da odluči i neke stvari prelomi. Uostalom, do sada je uvijek branio Kujundžića - rekao je sugovornik iz HDZ-a. Još jedan član stranke smatra da će Kujundžić ostati, iako je “postao teret”.

Velika pozajmica

Portal Telegram, podsjetimo, jučer je problematizirao najnoviju nekretninu koju je kupila ministrova supruga Tatjana Kujundžić. Ta nekretnina dijelom je kupljena novčanom pozajmicom koju je i u svom priopćenju potvrdio Kujundžić, a riječ je o iznosu od gotovo 300 tisuća kuna. Kujundžić tvrdi da je 40.000 eura posudio od prijatelja, da je ugovor o pozajmici ovjeren kod javnog bilježnika i novac uplaćen na račun prodavatelja kuće, međutim, ta pozajmica se nigdje ne spominje u njegovoj imovinskoj kartici. Nova kuća na zagrebačkom Maksimiru ima 288 četvornih metara, kupljena za milijun i 426.500 kuna, i to, kako je naveo ministar u kartici, “od drugih izvora dohotka, novčanom pozajmicom te zaduženjem kod banke (kredit)”.

Pritom je zanimljivo i da je kredit kojim je ta nekretnina kupljena, među ostalim, ministrova supruga dobila uz kamatu od samo dva posto u PBZ-u, i to u studenome 2019. Radilo se o stambenom potrošačkom kreditu u visini od 750 tisuća kuna. Riječ je o kreditu podignutom na rok otplate, kako je naveo ministar Kujundžić (koji ima 62 godine) u svojoj imovinskoj kartici, od 72 mjeseca (šest godina), uz ratu od 1500 eura.

Zagreb, 191018.
Nekretnine u vlasnistvu obitelji Kujundzic.
Na fotografiji:   Draskovec 8B.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Ministar je kupio kuću na zagrebačkim Ravnicama za 1,4 milijuna kuna. Za kredit od 100.000 eura založio je svoju vilu u Markuševcu (na fotografiji)

Kuća na hipoteku

Taj kredit dovodi nas i do druge nejasnoće iz imovinske kartice koju je jučer također problematizirao portal Telegram. Naime, pod hipoteku su supružnici Kujundžić stavili i stan od 131 četvornog metra, s dvojnom garažom i vrtom od 178 četvornih metara u zagrebačkom Markuševcu. Banka je na tom stanu, koji je do 2010. bio u vlasništvu tvrtke Zidni vrt d.o.o. koja ga je gradila, a čija je vlasnica također bila ministrova supruga, također liječnica, stavila zabilježbu o tom, u najmanju ruku, izuzetno povoljnom kreditu s kamatom od samo dva posto. Ministar Kujundžić taj je iznos kamate naveo u svojoj imovinskoj kartici, a vidljiva je i u zemljišnim knjigama. Portal Telegram otišao je korak dalje te došao u posjed samog ugovora o kreditu u kojem su otkrili sljedeću nelogičnost; naime, stan u vlasništvu obitelji Kujundžić u Markuševcu ministar zdravstva u kartici je procijenio da vrijedi 900 tisuća kuna. U zemljišnim knjigama vidljivo je da se radi o “stanu troetažnom, šesterosobnom, površine 135,86 četvornih metara (u podrumu 20,61, u prizemlju 69,34, a u potkrovlju 45,91 četvorni metar) s dvojnom garažom u podrumu površine 30,52 četvorna metra, terasom od 11,55 četvornih metara i vrtom površine 364,30 četvornih metara u prizemlju, te terasom jedan od 13,62 četvorna metra i terasom dva od 4,39 četvornih metara u potkrovlju”.

No, portal Telegram došao je, čini se, i u posjed vještačenja banaka za potrebe podizanja kredita, koje su od 2010. navodno nekoliko puta procjenjivale tu nekretninu. Portal Telegram tvrdi da su vještaci PBZ-a tu nekretninu u Markuševcu procijenili na više od dva milijuna kuna, a da su i vještaci OTP-a, banke kod koje imaju još jedan kredit, bili nešto konzervativniji, ali je i njihova procjena gotovo dvostruko veća nego što je Kujundžić tvrdio.

Sporna je i sama ministrova ušteđevina. Naime, u priopćenju koje je Kujundžić poslao medijima također se navodi da su za kupovinu kuće platili 55 tisuća eura iz ušteđevine koja je na računu u PBZ-u. No, nije do kraja jasno o kojoj ušteđevini ministar govori jer se u njegovoj imovinskoj kartici spominje štednja od 50.000 kuna i 30.000 eura, a te stavke u kartici nisu promijenjene u prosincu prošle godine, kad je u karticu unesena kupovina same kuće i novi kredit za kupovinu te iste kuće. Međutim, ni sami iznosi ušteđevine se ne poklapaju jer je ministar rekao da je 412 tisuća kuna “plaćeno iz ušteđevine koja je na računu u PBZ-u”, dok se u kartici spominje ukupan iznos ušteđevine od oko 275 tisuća kuna.

Ministrove sporne točke

1) Tko je ministru Kujundžiću posudio 40 tisuća eura?

2) Zašto ta pozajmica nije navedena u imovinskoj kartici?

3) Zašto je prijavio da njegova nekretnina u kojoj stanuje u Markuševcu vrijedi 900 tisuća kuna, a dvije banke su procijenile na više od dva milijuna kuna?

4) Kako je ministar dobio kamatu od samo dva posto za kredit u visini od 750 tisuća kuna?

5) Ako je platio 55.000 eura iz ušteđevine, zašto ta promjena nije navedena u kartici?

Kako je Plenković dosad smjenjivao svoje ministre

Razgovarat ću s njim kada se večeras vratim u Zagreb - tako je govorio premijer Plenković nakon što su mediji objavili SMS aferu zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića. Bilo je to još u listopadu 2018., a premijer je upravo bio u Ženevi. Slične rečenice izgovarao je i jučer kada su ga novinari pitali o aferi ministra Kujundžića, ovaj put u Davosu.

Brkić je i dalje je zamjenik, a pitanje je što će biti s Kujundžićem.

Plenković, poznato je, kadrovske odluke donosi sporo, ne voli lomiti ništa preko koljena i tek kada u pitanje dođe i njegova pozicija, ili kada afere teško počnu štetiti Vladi u cjelini, onda se odlučuje na drastične poteze.

Krenulo je prvo s ministricom Martinom Dalić. Bilo je to u svibnju 2018., kada je ministrica sama dala ostavku “zbog percepcije” u aferi grupa Borg. Plenković ju je branio do samog kraja.

Najžešći pritisci na Vladu pak počeli su nakon otkrića imovinskih afera Lovre Kuščevića. Afere su se redale iz dana u dan, no premijer je uporno branio svog ministra. Tek 8. srpnja odlučio je da Kuščević da ostavku.

S nekretninama je problem imao i Goran Marić. Još u travnju je otkriveno da nije prijavio realnu vrijednost kuće u Živogošću. Tada je Plenković govorio da je na njemu da to pojasni. I onda opet dolazi srpanj, dva dana prije Kuščevićeve smjene, Marić odlazi na razgovor u Vladu nakon što su se zaredale afere i sa stanom, i s kućom i s obnovom crkve. Marić je sam dao ostavku 15. srpnja.

Na kraju, u rekonstrukciji Vlade zbog nesrazmjera u imovini otišli su i Tomislav Tolušić, a zbog Mercedesa u dvorištu i Gabrijela Žalac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:19