PROBLEM PREKOVREMENOG RADA

Kujundžić najavio da će Plenković uskoro primiti liječnike

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.11.2019. u 17:26

Zagreb, 270919.
Ministarstvo zdravstva.
Ministar zdravstva Milan Kujundzic ispred Vlade te Brankica Grguric ispred Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara medicinskih tehnic?ara i Stjepan Topolnjak ispred Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske potpisali Dodatak II. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Na fotografiji: Milan Kujundzic. Foto: Marko Todorov / CROPIX *** Local Caption ***
Marko Todorov / CROPIX

Milan Kujundžić

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak, nakon sastanka sa čelništvom Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), koji je najavio prikupljanje potpisa liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad dulji od 48 sati tjedno, da će liječnike primiti premijer Andrej Plenković kroz desetak dana.

HLS i Hrvatska liječnička komora najavili su akciju povlačenja suglasnosti od 1. prosinca kao novi korak u borbi za zakonit rad liječnika i odgovor na Vladinu šutnju na zahtjeve za donošenjem zakona o plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora. Upozorili su i na tri milijuna prekovremenih sati liječnika godišnje, tužbe podnesene zbog neadekvatno plaćenih prekovremenih sati i sve veći nedostatak liječnika.

"Razgovarali smo o Zakonu o reprezentativnosti jer je uistinu nepravedno da liječnici nemaju reprezentativni status. To je ranije trebalo biti riješeno i vjerujem da ćemo to riješiti na sastanku s premijerom i ministrom rada u idućih desetak dana", rekao je Kujundžić nakon sastanka.

Smatra kako pravo liječnika da pregovaraju o svojim radnim i materijalnim pravima treba biti riješeno kroz Zakon o reprezentativnosti, a ne kroz posebni Zakon o plaćama liječnika, što je jedan od zahtjeva liječničkih udruga.

Vjeruje da do povlačenja suglasnosti za prekovremeni rad neće doći jer, kaže, bez sustava dežurstava i prekovremenih sati zdravstveni sustav u Hrvatskoj, kao ni u svijetu, ne može funkcionirati.

S obzirom na druge zahtjeve liječnika, Kujundžić je rekao da Ministarstvo zdravstva maksimalno otvara vrata specijalizacijama liječnika, radi se na poboljšanju uvjeta rada u bolnicama u koje se investira te se otvara prostor za veće zarade.

Istaknuo je da su liječničke plaće u mandatu ove Vlade povećane za 18 posto.

Predsjednica HLS-a Renata Čulinović-Čaić rekla je da dvije godine čekaju da ih premijer primi na sastanak, a danas je 73 dan otkako su uputili takav zahtjev.

"Zamolili smo ministra da to prenese premijeru - vrijeme je da nas premijer primi jer je očito da se svi problemi liječnika moraju riješiti u uredu premijera". rekla je predsjednica HLS-a dodavši kako je njihov primarni cilj dobiti strukovni kolektivni ugovor .

Ako se ne pokrene rješavanje liječničkih problema, naša je akcija spremna i malo je potrebno da se liječnički korpus pokrene, upozorila je Čulinović-Čaić.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo