ISTJEČE ROK

Kujundžić: “Radimo na zakonu o pobačaju. Tko? To ne želim reći”

Milan Kujundžić
 Tomislav Kristo / CROPIX

Novi zakon koji će regulirati temu pobačaja na zahtjev žene trebao bi, sukladno odluci Ustavnog suda, biti gotov i prihvaćen u Saboru najkasnije do kraja veljače 2019. No, tri mjeseca prije roka, nije ni počeo postupak javne rasprave niti je poznato tko ga izrađuje.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, u čijem je resoru ovaj zakon, jučer je na pitanje hoće li ispoštovati odluku Ustavnog suda, odgovorio kako “uistinu postoji radna skupina koja radi, uspoređuje iskustva i zakone drugih zemalja”.

- Tako da se vrlo ozbiljno radi, a mi u Ministarstvu zdravstva obično ne pričamo puno dok nije gotovo - rekao je Kujundžić za N1. Na pitanje tko je sve imenovan u radnu skupinu, ministar je odbio odgovoriti.

- E, to ne govorimo. Imena ne govorimo - rekao je. Odluka resornog ministra da ne obznani članove radne skupine u najmanju je ruku neobična. Uobičajeno je da zakon izrađuju ili sami stručnjaci pojedinog ministarstva ili da ministar oformi radnu skupinu čiji su članovi poznati - o njihovom se imenovanju donosi odluka koja se obično objavljuje na mrežnim stranicama ministarstva.

Ministar nije htio naznačiti ni iz kojih krugova dolaze ti stručnjaci ni koje su njihove stručne reference.

- Trebalo bi doslovce, kako je rekao jedan vještiji pravnik, osigurati veliki stadion, jer nema Hrvata koji ne bi htio sudjelovati. To je nešto što je vrlo osjetljivo i što se može gledati s puno aspekata. Mi ne možemo sve dovesti. Dakle, tko ima svoje predstavnike, kroz oblike savjetovanja imat će priliku reći svoje prijedloge, koji će onda biti analizirani - odgovorio je.

Izrijekom je upitan hoće li u radnoj skupini biti predstavnici Crkve ili konzervativnih udruga, na što je opet odgovorio općenito, no rekao je kratko “da” na upit imaju li oni njegovo zeleno svjetlo. Sve će korisne savjete uvažiti, komentirao je neformalnu radnu skupinu na čelu s ginekolozima dr. Jasenkom Grujić Koračin i dr. Dubravkom Lepušićem te bivšom pravobraniteljicom za djecu Ivanom Milas Klarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:57