OBRAČUN

KUJUNDŽIĆ TRAŽI DA SE PETROVU, STRENJI-LINIĆ I JOVANOVIĆU TRAJNO ODUZME LIJEČNIČKA LICENCA 'Obmanjivali su javnost u vezi sa slučajem Mattea Ružića'

 CROPIX

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je u ponedjeljak za Novu TV da će pred Hrvatskom liječničkom komorom pokrenuti disciplinski postupak da se trajno oduzmu liječničke licence zastupnicima Mosta Boži Petrovu i Ines Strenji Linić te SDP-a Željku Jovanoviću zbog, kako je rekao, obmanjivanja javnosti po pitanju okolnosti smrti Mattea Ružića.

Rekao je i da će se konzultirati s odvjetnicima te nakon toga vidjeti ima li osnove za kazneno gonjenje.

Učinio je to nakon što je na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare, na kojoj je objavljen nalaz obdukcije tijela preminulog Ružića, najavio tužbe protiv onih koji su, kako je rekao, pokrenuli hajku.

Kujundžić je, kao što smo već javljali, nakon što su njegovu ostavku uz čitav niz kritika na njegov i na račun organizacije sustava Hitne pomoći zatražili Petrov i Strenja-Linić, prošli tjedan rekao da 'ugledna tzv. doktorica iz Sabora i doktor iz Sabora, Linić i Petrov, u hrvatskoj medicini znače manje nego ja u hrvatskoj poljoprivredi'.

U međuvremenu je proteklog vikenda SDP-ovac Željko Jovanović Kujundžića prijavio Liječničkoj komori zahtijevajući pokretanje disciplinskog postupka zbog te izjave, za koju tvrdi da predstavlja kršenje medicinske etike.

- Ovakvom izjavom Kujundžić nije usmjerio na čuvanje ugleda liječništva, već je, naprotiv, povrijedio kolege liječnike i ovakvom neutemeljenom i paušalnom ocjenom omalovažio njihov rad, znanje i časne namjere u skrbi za pacijente. Time je nanio nemjerljivu štetu ne samo dr. Strenji Linić i dr. Petrovu, nego kompletnom liječničkom korpusu i narušio ugled liječnika u društvu, te ugrozio povjerenje pacijenata prema navedenim, ali i svim liječnicima u Hrvatskoj, naveo je Jovanović u svojoj prijavi.

Ines Strenja Linić odbila je u ponedjeljak navečer komentirati ministrove najave te je samo kratko kazala kako će tijekom sljedećih dana biti sazvana konferencija u Mostu gdje ćemo dobiti odgovor. Njezin stranački kolega Petrov nije se u ponedjeljak navečer javljao na telefon, dok je Željko Jovanović ostao zatečen ovom informacijom.

- Ostao sam bez teksta jer je to čovjek kojem je Vijeće časti HLK već donijelo odluku da se mora ispričati svim liječnicima jer ih je nazvao lijenim neznalicama, koji ne zaslužuju plaću, što je i učinio. Nakon toga je paušalno i neutemeljeno izvrijeđao kolegicu Strenju Linić i Petrova i na taj način uvrijedio sve liječnike, jer je takvim istupom doveo u pitanje povjerenje pacijenata u liječnike. I onda se on usuđuje staviti se u ulogu suca koji će oduzimati licence nama koji smo licence dobili po svim pravilima HLK - kaže Jovanović za Jutarnji i dodaje kako je to još jedan razlog zašto više ne zaslužuje biti ministar. Smatra kako je jedno politički govor, a drugo uplitanje u struku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:17