KRAJ MANDATA?

KUJUNDŽIĆEVI ZADNJI SATI U VLADI Oko ministra zdravstva ostala je još samo jedna dilema

 
Milan Kujundžić i Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Nekretninska afera u koju je upao ministar zdravstva Milan Kujundžić nakon što je Telegram u utorak objavio prvi tekst u kojem problematiziraju sve okolnosti kupnje kuće u Zagrebu, da bi potom uslijedila prava lavina tekstova u kojima su se otkrile mnoge rupe u ministrovoj imovinskoj kartici, gotovo će sigurno završiti Kujundžićevim odlaskom iz Vlade.

Čini se da je jedino otvoreno pitanje hoće li Kujundžić sam podnijeti ostavku na dužnost ministra zdravstva ili će tvrdoglavo čekati da ga iz Vlade potjera premijer Andrej Plenković odlukom o njegovu razrješenju.

U četiri oka

- Premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić sastali su se nasamo u subotu u Banskim dvorima. Konačnu odluku o Kujundžiću donijet ćemo početkom tjedna.

Doneseći odluku moramo biti odgovorni, voditi računa o tome da u HDZ-u počinje proces unutarstranačkih izbora te da skoro slijede i parlamentarni izbori.

Trebamo voditi računa o interesima stranke, kao i Vlade. Naravno da bi cijela priča najelegantnije završila tako da se ministar Kujundžić sam povuče. Nisam stekao dojam da je na sastanku s Plenkovićem ultimativno odbio mogućnost da sam podnese ostavku, mislim da je svjestan svih okolnosti. Poslije toga se više nisu sastali niti je bio planiran novi sastanak na tu temu tijekom jučerašnjeg dana - kaže izvor iz Vlade.

Dodaje kako nitko u Vladi, pa tako ni premijer Plenković ne prejudiciraju Kujundžićevu odgovornost ili krivnju.

Afere

- Prvi tekstovi u medijima o Kujundžićevoj imovini dočekali su premijera Plenkovića u Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu, a prvi put su se Plenković i Kujundžić sastali nakon premijerova povratka u Hrvatsku. Nismo prejudicirali njegovu odgovornost niti mu poručili da će biti smijenjen zbog toga što ga mediji pritišću, odnosno kako bismo mi sačuvali svoj rejting. Rečeno mu je da cijeli slučaj objasni kolegama u Vladi, medijima i javnosti.

Međutim, medijska otkrića vezana uz Kujundžićevu imovinu idu dalje...

S obzirom na to da smo već jednom imali veliku rekonstrukciju Vlade (kad su zbog imovinskih afera iz Banskih dvora morali otići Goran Marić, Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac), s obzirom na to da sad idu unutarstranački izbori u HDZ-u, a ove godine ćemo imati i parlamentarne izbore, mislim da svi moramo biti odgovorni i tijekom idućih nekoliko dana donijeti odluku koja je u interesu Vlade i stranke. Dojam je da će ministar Kujundžić na koncu osvijestiti situaciju u cijelosti i ponijeti se odgovorno - kaže naš izvor iz Vlade.

Drugim riječima, premijer Plenković očekuje hitnu Kujundžićevu ostavku.

A hoće li ga ministar zdravstva doista i poslušati, još ne znamo jer nam se Kujundžić u nedjelju nije javljao na pozive niti nam je porukom odgovorio na pitanje hoće li dati ostavku na ministarsko mjesto te ako neće, očekuje li da će mu se premijer Plenković zahvaliti na suradnji, odnosno potjerati ga iz Vlade.

Većina naših sugovornika smatra da će Milan Kujundžić aktivirati svoj saborski mandat ako - ili možda bolje reći kad - napusti ministarsko mjesto. U tom slučaju iz Sabora će morati otići HDZ-ova zastupnica Dragica Vranješ koja u parlamentu sjedi kao Kujundžićeva zamjena.

Isto tako, naši sugovornici podsjećaju da je Kujundžić već jednom bio tik do smjene kad ga se premijer Plenković navodno želio riješiti u paketu s Tolušićem, Marićem, Žalac i Nadom Murganić u srpnju prošle godine, ali da je premijer na koncu odustao od prvotnog plana nakon što mu je, barem tako tvrde naši izvori iz vladajuće stranke, Kujundžić poručio da će mu raditi probleme iz saborskih klupa ako bude smijenjen s ministarske pozicije.

Kako god bilo, sad se Plenković ne treba bojati kako će se Kujundžić ponašati ako aktivira svoj zastupnički mandat jer je vladajuća većina vrlo stabilna.

Loš mandat

U proceduralnom smislu potpuno je svejedno hoće li Kujundžić dati ostavku ili biti razriješen dužnosti - matični saborski odbor o tome ne raspravlja, već samo o predloženom novom ministru, kojeg potom potvrđuju ili ne potvrđuju saborski zastupnici apsolutnom većinom glasova.

Da bi Kujundžićeva smjena i izglasavanje novog ministra zdravstva prošla glatko, potvrdili su nam u nedjelju i HDZ-ovi koalicijski partneri iz HNS-a i Kluba zastupnika Milana Bandića.

- Mi ćemo kao Klub zastupnika podržati stajališta Vlade, odnosno premijera Plenkovića. Kakva god konačna Plenkovićeva odluka bila, mi ćemo je poštovati i čuvati stabilnost Vlade i parlamentarne većine - rekao nam je u nedjelju Kažimir Varda, predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti.

Iz HNS-a su nam neslužbeno poručili kako očekuju da premijer Plenković brzo riješi situaciju s ministrom Kujundžićem jer je “cijeli slučaj već prevršio svaku mjeru”.

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović kaže kako je pomalo tragikomično da će Kujundžić otići iz Vlade zbog afere s nekretninama, a ne “katastrofalnog ministarskog mandata”.

- A ako Plenković ne smijeni svog doktora Housea, specijalista za muljanje s nekretninama, pokazat će da nema ni hrabrosti niti je u stanju upravljati velikom strankom, a kamoli Vladom - rekao je Jovanović i dodao da su “muljaže i sukob interesa duboko u stranačkom kodu HDZ-a”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:59