UŽIVO: POPLAVE

Zašto su barijere popustile pa naselja završila pod vodom? ‘To je bio pokušaj korištenja nove tehnologije‘

Gotovo 300 mm oborina palo je u gornjem toku sliva rijeke Kupe, što je izazvalo naglo povećanje razine vodostaja
 Robert Fajt/Cropix

Ključni događaji dana:

- Kupa je dosegnula vodostaj od 8 metara

- Karlovačko naselje Brodarci je poplavljeno, box barijere su pregažene


NOVO 21:40 - Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je u nedjelju navečer da su izvanredne mjere obrane od poplava uvedene zbog oštećenja nasipa u Lipiku i mogućnosti izlijevanja ribnjaka kod Marijinog sela u rijeku Ilovu.

Kako je objavljeno na Twitteru, nema opasnosti od plavljenja naselja i infrastrukture.


20:55 - U Karlovačkoj županiji nigdje više nema opasnosti od poplava, rijeka Kupa u Kamanju je unutar 24 sata pala za 171 centimetar, a od 14 sati vodostaj pada i u Karlovcu, te se val spušta nizvodno, prema Sisku, izvijestio je u nedjelju navečer Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije.

Vodostaj Kupe u Karlovcu je u 14 sati iznosio je 804 centimetara i od tada konstantno pada, a u 20 sati bio je 790 centimetara, pet centimetara manje nego sat ranije.

Promet se na mnogim prometnicama normalizirao, ali zbog vode na cesti za sada ostaje zatvorena državna cesta 228 na dionici Kamanje-Ozalj, zatim ceste Brodarci, Zorkovac, Levkušje te DC 228 u Gornjem Pokuplju, rekla je Hini načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar.

U ovom su trenutku otvorene prometnice u Pokuplju, Podbrežju, Brihovu, Bukovcu, Trgu i Obrežju Vivodinskom, sve na ozaljskom području, a tamo je voda ušla u 10 kuća i u još 16 podruma i garaža, Voda se uglavnom povukla, a vatrogasci pomažu isušiti kuće.

U Žakanju je voda prijetila ući u devet kuća, ali svih su devet kuća vatrogasci obranili pravodobnim postavljanjem vreća. Poplavljena su samo dva mlina pored Bubnjaraca i u Brihovu.

U Kamanju je spašeno svih pet ugroženih kuća, jedino su poplavljene prostorije i cijeli prostor Nogometnog kluba Vrlovka, te u Obrežju jedna vikendica.

Rijeka Dobra je u Ogulinu izazvala poplavu u više od 20 objekata, možda i 30 stambenih objekata i u brojnim podrumima i gospodarskim objektima. Grad Ogulin osigurao je kontejnere, a vatrogasci su ljudima na svakoi vrsti pomoći, rekla je Hajsan Dolinar.

U Karlovcu su poplavljene dvije kuće, u naselju Brodarci, a tamo je voda ušla i u 15 gospodarskih objekata. Vatrogasci i volonteri su s vrećama s pijeskom obranili mnoge od njih, kao i kuće u Koritinji, Donjoj Jelsi, Velikoj Jelsi, Donjem Pokupju i Gracu, a odrađeno je i puno vožnji čamcima.

Čamci su bili sredstvo transporta i u poplavljenim selima Šišljavić i Koritinja.

Za sve te i mnoge druge aktivnosti Stožer zahvaljuje vatrogascima i svim pojedincima za dobrosusjedsku pomoć, da se pokazala velika solidarnost u noći sa 16. na 17., a zahvaljući čemu su se zaštitili ljudi i spasilo mnogo imovine.

Načelnica Hajsan Dolinar ustvrdila je za kraj “da se u ovoj kriznoj situaciji pokazalo da sustav Civilne zaštite funkcionira, kao i ljudskost, solidarnost.


19:57 Vrhunac ovog vodenog vala iz Karlovca je krenuo prema Sisku i Petrinji. U mjestu Blatnica, desetak kilometara nizvodno od Karlovca nalazi se HRT-ova novinarka Zrinka Grancarić, koja je istaknula u središnjem Dnevniku HRT-a kako cesta nije prohodna. Dodala je kako je dubina vode trenutno četrdesetak centimetara.

Vozila ne mogu voziti, a sedam kilometara od mjesta Blatnica, nalazi se mjesto Koritinja, te se do njega ne može uopće doći.

- Rekli su nam vatrogasci ni za živu glavu nemojte uopće pokušavati, poručila je HRT-ova novinarka.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin naglasila je kako je u ovom trenutku desetak naselja na području grada Ozlja i Karlovca odsječeno. Prometnice su poplavljene i to tih mjesta se ne može doći.

- U svim drugim dijelovima voda se povukla. I sada su na redu čišćenja. Cijeli taj dio koji je poplavljen u ova tri dana, a to su naše općine Kamanje i Žakanje, te gradovi Ozalj, Karlovac i Ogulin. Voda se povlači i možemo reći s optimizmom da je vodostaj u opadanju, poručila je Furdek-Hajdin.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin dodala je kako ugroza od poplava više ne prijeti toj županiji.


19:30 Jedan od problema koji je isplivao na karlovačkom području nakon velikih kiša je upravo nedostatak pravih nasipa koje se u Brodarcima prvi put pokušalo nadomjestiti mobilnim box barijerama koje se pune vodom, javlja RTL.

Prvi put je ovaj hrvatski proizvod isproban u ožujku 2019. godine, na vježbi civilne zaštite upravo u Brodarcima gdje je objašnjeno kako jedan box može primiti tonu do tonu i pol vode.

Dobro uigrana ekipa za sat vremena može postaviti 500 metara ovakvih barijera koje bi trebale zaustaviti vodu koja nadire, ali ovaj put nisu uspjele. Zasigurno nije pomogla ni procjena Hrvatskih voda koje su predvidjele vodostaj od 750 centimetara, a bio je pola metra viši, čak 800.

Stanovnici, kojima su jučer tvrdili da problema neće biti, traže odgovor: Zašto su barijere popustile, a mi pod vodom?

"To je bio jedan pokušaj korištenja jedne nove tehnologije. Postavljene su, testirane su. Nažalost, uočeni su neki nedostaci kod njih što ne znači da se ne mogu unaprijediti, ali u ovom slučaju nisu pokazale tražene rezultate", kaže Mišo Čičak, voditelj službe zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama, navodi RTL.


14:17 - U 14 sati u Karlovcu ja zabilježen pad vodostaja Kupe za 1 cm, te on sada iznosi 803 cm.

Ovakva situacija nagovještava otjecanje vodenog vala iz Karlovca te stagnaciju i smirivanje vodotoka, a i s obzirom na to da se ne najavljuju nove oborine.

Nakon što je 48 sati na karlovačkom području kiša padala bez prestanka, ovo je prvi puta da vodostaj Kupe na ovom mjernom mjestu ne raste od petka u 11 sati. Sve oči sada su uprte u Sisak, kojemu se približava silni vodeni val. Dobra okolnost za njih je što se nizvodno od Karlovca ovoga puta ne slijevaju ogromne količine Mrežnice, odnosno Korane, kao prethodnih godina. Na mjernim mjestima Kupa raste oko 3 do 5 centimetara po satu.


12:55 - Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, županica Karlovačke županije Martinom Furdek Hajdin, generalni direktor Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i suradnici Civilne zaštite u nedjelju su obišli najkritičnija područja ugrožena poplavom u Karlovačkoj županiji, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.

- U najugroženijem dijelu, općini Kamanje, rijeka Kupa je u padu oko pola metra. Nizvodno, u mjestu Koritinja i dalje postoji ugroza od rijeke Kupe radi povećanog vodostaja rijeke Korane koja se ulijeva u Kupu - reklo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Državna intervencijska postrojba civilne zaštite u Kamanje je dostavila jedan elektroagregat, četiri potopne i tri motorne pumpe s pripadajućim cijevima.

Ravnateljstvo civilne zaštite stavilo je u pripravnost i modul za spašavanje na vodi Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.

- Žurne službe su na terenu i rade na ispumpavanju vode te dostavi dodatnih vreća s pijeskom - dodalo je Ravnateljstvo civilne zaštite.


11:56 - Brodarci, karlovačko naselje na Kupi, najgore je prošlo u izlijevanju rijeke iz korita. Mještani nam kažu kako se sinoć činilo da će sve biti u redu, međutim jutro im je donijelo vodu u dvorišta, ponegdje i kuće, možda je poplavljeno ili odsječeno stotinjak objekata.

image

Prizori iz Brodaraca

Robert Fajt/Cropix
image

Prizori iz Brodaraca

Robert Fajt/Cropix
image

Prizori iz Brodaraca

Robert Fajt/Cropix

- Prognoze su jučer bile dobre i izgledalo je da ćemo proći bez posljedica, no ujutro mi je u dvorištu bilo oko 60 cm vode - kaže nam mještanin Ivan Petrunić, dodajući da se njemu čini da su prošli čak i gore od rekordne poplave iz 2014. godine. Tada je plavio čitav grad, ovogodišnja poplava zahvatila je uglavnom samo njih, u manjoj mjeri još neka naselja na drugim lokacijama.

image

Prizori iz Brodaraca

Robert Fajt/Cropix
image

Prizori iz Brodaraca

Robert Fajt/Cropix
image

Prizori iz Brodaraca

Robert Fajt/Cropix

Neki mještani ljuti su na vlasti i njihove loša prognoze, koji su najavljivali vodostaje od oko 750 cm, no Kupa je u Karlovcu premašila 800 cm te još nije ušla u fazu stagnacije, koja se ipak očekuje narednih sati. Boks barijere u Brodarcima su se pokazale potpuno nekorisnima, jer ih je vodni val doslovno pregazio.

image

Prizori iz Brodaraca

Robert Fajt/Cropix
image

Prizori iz Brodaraca

Robert Fajt/Cropix
image

Prizori iz Brodaraca

Robert Fajt/Cropix

Lošu prognozu u Hrvatskim vodam pravdaju obilnim padalinama u Gorskom kotaru i neočekivanim dolaskom tzv. sekundarnog vala.

image

Prizori iz Brodaraca

Robert Fajt/Cropix
image

Prizori iz Brodaraca

Robert Fajt/Cropix
image

Prizori iz Brodaraca

Robert Fajt/Cropix

11:45 - U Ogulinu je poplavljeno dvadesetak kuća, voda je ušla u stambeni prostor, dio cesta je i dalje poplavljen, a za promet je zatvoren dio državne ceste D42 koji ide kroz grad, no kiše više nema i vodostaj Dobre opada, potvrđeno je u ogulinskom Stožeru Civilne zaštite.

Kako kaže gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, koji je na terenu, štete tek treba zbrojiti, ali procjena je da je najmanje 20 kuća poplavljeno u naseljima Kirasići, Podvrh Žegar i Vučići.

"Mogu reći da je najgore prošlo, razina Dobre na očigled opada, ali će trebati sigurno cijeli dan da se povuče sa svih prometnica. U Ogulinu je danas sunčani dan i život se polako vraća u normalu, nakon naporne i neizvjesne subote", kazao je.

Posljedice izlijevanja i u ozaljskom kraju

Posljedice izlijevanja Kupe u ozaljskom kraju još su prisutne. Trg, Levkušje, dio Donjeg Pokupja i Zorkovac na Kupi i dalje su odsječeni, jer se voda s prometnica sporo povlači, iako je vodostaj i četrdesetak centimetara niži nego sinoć, doznaje se od načelnika Stožera Civilne zaštite Stjepana Basara.

Danas se, kaže, “do poplavljenih sela može, ali u visokim čizmama”, pa stoga građanima i dalje pomažu vatrogasci s čamcima.


11:30 - Najgore je stanje u karlovačkom naselju Brodarci, gdje je poplavljeno na desetke kuća i dvorišta. Box barijere su pregažene, građani kažu da je za njih ovo veća poplava od najgore poplave 2014. godine. Čini se da se na ovom naselju sve prelomilo.


11:20 - Na području Karlovačke županije najkritičnije je na području grada Ozlja gdje je zbog poplave ugroženo 40-ak objekata a u gornjem dijelu Kupe, u najugroženijem dijelu općine Kamanje, rijeka je u padu oko pola metra, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.

Nizvodno, u mjestu Koritnja i dalje postoji ugroza od rijeke Korane koja se ulijeva u Kupu i povećava njezin vodostaj.

Žurne službe su na terenu i rade na ispumpavanju vode te dostavi dodatnih vreća s pijeskom.

Zbog vode na kolniku za sav promet je zatvoreno desetak državnih, županijskih, lokalnih te nerazvrstanih cesta.


10:58 - Stanja na poplavljenom području u gornjem toku Kupe se popravlja, nakon što je kiša prestala padati u subotu poslijepodne.

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Delnice nisu morali intervenirati od jučer. U selu Kuželj, u kojem se iz korita izlila rijeka i pritoke, nekoliko podruma je poplavljeno. Crpljenje je uglavnom dovršeno, a ostala su još dva podruma.

U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, u kojem je smješten postav Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, za sad je vizualno stanje bolje nego jučer, a posljedice će se utvrditi naknadno. Do daljnjega je Kaštel zatvoren za javnost, a sanacija i čišćenje počinje odmah po stabiliziranju vremena, doznaje se.

Nakon prestanka oborina, voda je u opadanju. Nakon niza dana s iznimnom količinom oborina, i protekla 24 sata do 8 sati u nedjelju zabilježene su znatnije količine u Gorkom kotaru. Tako je u Begovom razdoblju palo 69 litara, u Crnom Lugu 49, a u Delnicama 50.

Nekoliko lokalnih cesta je oštećeno i zatvoreno za promet.


10:50 - Zbog jakog nevremena i nabujalog vodostaja rijeka, više stotina vatrogasaca je u posljednja 24 sata odradilo ukupno 117 intervencija u pet županija, a većina njih su bile sanacije krovišta te ispumpavanje vode, izvijestila je u nedjelju Hrvatska vatrogasna zajednica.

Najviše vatrogasnih intervencija zabilježeno je na području Bjelovarsko-bilogorske županije, njih 65. Iako su se vatrogasci iz Karlovačke županije i Grada Zagreba vratili u svoje stanice, bjelovarskim vatrogascima pomoć i dalje pružaju kolege iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.

Na uklanjanju stabala, postavljanju barijera protiv poplava te također na sanaciji krovišta i ispumpavanju vode radili su vatrogasci Karlovačke županije koji su imali 12 intervencija na kojima je sudjelovalo 158 vatrogasaca s 50 vatrogasnih vozila.

Zbog velikih oborina i naglog porasta vodostaja na gornjem toku rijeke Kupe, glavni vatrogasni zapovjednik uputio je izvanrednu dislokaciju vatrogasnih snaga iz Međimurske županije sa sedam vatrogasaca i tri vatrogasna vozila u ispomoć karlovačkim kolegama, dodali su iz HVZ-a.

Posljedice nevremena sanirale su se i u ostalim županijama. Vatrogasci Sisačko-moslavačke županije zabilježili 13 tehničkih intervencija, sudjelovalo je 34 vatrogasaca sa 16 vozila.

Jedanaest intervencija odradilo je 46 vatrogasaca Primorsko-goranske županije, koji su uklanjali stabla i granje, sanirali krovišta, izvlačili vozila te izrađivali zečje nasipe.

Na području Zagrebačke županije 76 vatrogasaca su uklanjali srušena stabla i ispumpavali vodu, na ukupno 16 intervencija.


9:30 - U Karlovcu je Kupa u 8 sati dosegla 796 centimetara, osjetno više od prognoze te je dio predgrađa od Selca do Šišljaviča odsječen zbog vode na DC 36, a na drugoj je strani u Brodarcima poplavljeno nekoliko kuća i vatrogasci pomažu građanima, rekao je Hini u nedjelju gradonačelnik Damir Mandić.

Stožer CZ Grada Karlovca zasjeda, prikupljaju se podaci o izlijevanju rijeka na prometnice, polja i dvorišta, a žurne su službe na terenu, rekla je načelnica Stožera Ivana Fočić.

Dodala je i kako su jutros za promet zatvorene lokalne nerazvrstane u Brodarcima, Brođanima, Donjem Mekušju, na Gradcu i cesta Mekušje-Kamensko.

S obzirom na to da je vodostaj Kupe u Karlovcu cijelu noć rastao te raste i dalje, a 796 centimetara je znatno više od prognoze Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije da će se vrhunac držati par centimetara iznad 750. U Hrvatskim vodama smatraju da sada jest vrhunac vrlo blizu, da glavnina vala već odlazi nizvodno prema Sisku.

“Sada imamo vrhunac vodnog vala, zaista smo blizu, ali se ne može reći hoće li nastupiti stagnacija za sat dva ili više”, rekla je Hini voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

Činjenicu da se nije potvrdila njena procjena rečena sinoć na Stožeru, da će vrhunac biti tijekom jučerašnje večeri ili noći, već je Kupa nastavila rasti, te raste i u nedjeljno jutro Željeznjak je projasnila da je nakon stagnacije vodnog vala uzvodno od Karlovca, u Gorskom Kotaru došlo do sekundarnog vala, jer je obilna kiša nastavila padati, te je i vodostaj nakon opadanja opet počeo rasti. Riječ je o rekordnim padalinama i u Gorskom Kotaru i u Ogulinu.

Od subote navečer su na snazi izvanredne mjere za obranu od poplave, jer je Kupa prešla 750 centimetara, u 22 sata je bila na 759, jutros u sedam sati 793, da bi u osam bila na 796 i raste.

Rijeka Dobra, koja se u Ogulinu izlila dolazi u Karlovac i puni Kupu na ušću u Pokuplju, a kako ju pune dalje nizvodno od centra grada i pritoke Meežnica i Korana usporava se protok ogromne količine vode.


7:10 - Prema podacima Hrvatskih voda, izvanredne mjere na snazi su na postajama Ilova - Veliko Vukovje kod Kutine i Kupa - Karlovac dok su redovne mjere proglašene na postajama Sunja - Sunja u Sisačko-moslavačkoj županiji i Korana - Karlovac.

U nedjelju, u 6 sati, na postaji Ilova - Veliko Vukovje vodostaj je iznosio 501 centimetar, na postaji Kupa - Karlovac iznosio je 791 cm, na postoji Sunja - Sunja iznosio 184 cm, a na postaji Korana - Karlovac iznosio je 720 centimetara.

Pripremno stanje na snazi je na sljedećim postajama: Kupa - Zapeć, Gornja Dobra - Turkovići, Donja Dobra - Lešće toplice, Kupčina - Lazina brana, OK Kupa-Kupa - Donja Kupčina, Kupa - Jamnička Kiselica, Kupa - Farkašić, Ilova - Garešnica, Akumulacija Pakra - Ak.Pakra,

* * *

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Jurovski Brod u subotu je u popodnevnim satima na svojoj Facebook stranici objavilo da je tijekom proteklih 24 sata svoje selo nedaleko branilo od poplave.

U akciji je sudjelovalo 25 vatrogasaca iz DVD-a Jurovski Brod, Zakanje, Jurovo i Bubnjarci.


Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je kako je Kupa dosegla rekordne razine vodostaja od 1966., no istaknuo je kako njen vodostaj, čije se najviše razine tek očekuju, ne donosi ugrozu.

Gotovo 300 mm oborina palo je u gornjem toku sliva rijeke Kupe, što je izazvalo naglo povećanje razine vodostaja, rekao je za Dnevnik HRT-a.

Vodostaj Kupe u 18 sati zabilježio je 793 centimetra, što je 20-ak centimetara do razine kada se aktiviraju izvanredne mjere zašite od poplava.

No, ističe da nema razloga za brigu jer ti vodostaji “neće ništa ugroziti”.

Na neki način su spavale Mrežnica i Korana, što je doprinijelo da relativno bezbrižno podnesemo ovaj vodni val, rekao je Đuroković i dodao da je obrana od poplava lakša i zbog činjenica da je bila suša pa je tlo apsorbiralo velike količine oborina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:03