APSURD

Kupio od Županije zgradu u pola cijene za starački dom, ali ga sada ne želi otvoriti

Josip Šimag
 Vanja Nezirović

Tvrtka Eti Inženjering iz Zaboka je 2013. od Krapinsko-zagorske županije kupila zgradu za 3,2 milijuna kuna, koja je prema prvoj procjeni vrijedila 7,7 milijuna kuna, isključivo kako bi u njoj izgradila starački dom, ali danas, sedam godina kasnije, zgrada je gotova, no vlasnik u njoj odbija otvoriti dom.

- Ne mogu otvoriti dom za starije i nemoćne zato što studija isplativosti pokazuje da bi bilježio stalni gubitak - tvrdi Josip Šimag, vlasnik Eti Inženjeringa. Iz Županije mu pak poručuju da će “poduzeti apsolutno sva pravna sredstva kako bi se objekt stavio u funkciju za koju je izdana građevinska i uporabna dozvola”, a to je starački dom. No, poduzetnik Šimag uzvraća da će, ako netko drugi ne preuzme zgradu, tražiti prenamjenu njezine djelatnosti.

Ponuda županiji

- Tražim rješenje kako bih isplatio uloženu investiciju. Ako Županija inzistira da se u toj zgradi otvori starački dom, onda neka to naprave sami. U tom slučaju spreman sam im je ponuditi natrag. Nudim Županiji otkup zgrade, koja inače vrijedi 30 milijuna kuna, po cijeni od 25 milijuna kuna, i može otplata na deset godina - poručuje Šimag iz Eti Inženjeringa. Apartmane u toj zgradi već je počeo davati u kratkoročni najam radnicima, a ostatak zgrade stoji neopremljen, iako je uporabna dozvola za otvorenje doma izdana još krajem 2018. Šimag ponavlja da je ispunio obaveze iz ugovora koji je 2013. potpisao sa Županijom i da nema namjeru otvoriti starački dom.

Na pitanje da je zgradu kupio za 3,2 milijuna kuna upravo zato da bi u njoj otvorio dom, odgovara:

- Nije meni nitko ništa poklonio. Staru bolnicu smo do temelja srušili, dakle prodali su mi zemljište, a 70-ak eura po četvornom metru za zemljište je sasvim realna cijena u Zaboku.

Šimag dodaje da ne želi ugroziti vlastiti građevinski posao koji mu, tvrdi, dobro ide, zbog doma za starije i nemoćne.

- Poslujem bez kredita pa sam i ovu zgradu podigao bez ijednog kredita, sve iz dobiti i tekućeg poslovanja - kaže Šimag, koji je to zaključio nakon što je proveo anketu među 30-ak potencijalnih korisnika od kojih je samo dvoje izjavilo da bi mogli podmiriti troškove od oko 6000 kuna za smještaj u domu. Šimag kaže da bi po trenutno vrijedećim zakonima dom trebao imati minimalno 40 djelatnika.

- Raspisali smo natječaj za prijam u rad medicinskog osoblja na koji se nije javila ni jedna medicinska sestra. Napravili smo i studiju isplativosti iz koje je vidljivo da bi dom u svom radu bilježio stalni gubitak u godišnjoj procijenjenoj visini od 621.800 kuna - kaže Šimag.

Iz Županije su ga zvali na razgovor nakon tragedije u Andraševcu.

- Investitor je i tijekom razgovora u Županiji iskazao sumnju u realizaciju projekta, što je za nas neprihvatljivo. Cilj Županije je da se stvore bolji uvjeti za skrb za starije i nemoćne osobe - navode u odgovoru iz Županije. U Krapinsko-zagorskoj županiji, naime, nema državnih ni decentraliziranih domova za smještaj starijih i nemoćnih osoba. Istodobno demografska kretanja su takva, navode, da su potrebe za skrbi za starije i nemoćne osobe sve veće i da će u budućnosti biti još izraženije.

- Bez obzira na trendove deinstitucionalizacije socijalnih usluga, uvijek će postojati potreba da se za dio korisnika skrb organizira u okviru doma za starije i nemoćne osobe kao institucionalnog oblika skrbi. Upravo se time vodila Županija u donošenju odluke da se na prostoru bivše opće bolnice u Zaboku izgradi dom za starije i nemoćne - stoji u njihovu odgovoru.

Bez rezultata

Županija je u realizaciju te odluke krenula raspisavši natječaje za izgradnju doma za starije i nemoćne osobe tijekom 2010. i 2011., ali bez rezultata.

- Prvi javni natječaj za prodaju nekretnine isključivo u svrhu izgradnje doma za starije i nemoćne osobe po cijeni od 1,050.102,98 eura objavljen je 2011., a ponuda nije bilo. Potom je javni natječaj ponovljen 2012., ali također nije bilo ponuda. Cijena nekretnine od tri milijuna kuna za treći javni natječaj utvrđena je po ovlaštenom stalnom vještaku za graditeljstvo na temelju provedenih natječaja, isključive namjene nekretnine za izgradnju doma za starije i nemoćne osobe i stanja nekretnine - navode u odgovoru iz Županije. Na taj su natječaj stigle tri ponude, a Eti Inženjering je izabran kao najpovoljniji ponuditelj za kupnju nekretnine (ponuđena cijena 3,200.500 kuna) s obvezom izgradnje doma za starije i nemoćne osobe. Prema tom ugovoru iz 2013. godine kupac je trebao započeti s radovima najkasnije u roku od deset mjeseci te započeti obavljati djelatnost u roku od 30 mjeseci.

Ali isprva su u zgradi bile ordinacije primarne zdravstvene zaštite pa kupac nije mogao započeti s radovima koji su naknadno podijeljeni na dvije faze.

- Za dom za starije i nemoćne osobe ishođena je pravomoćna uporabna dozvola 27. prosinca 2018. - kažu u Županiji, a slijedom informacija da se ova građevina koristi za kratkoročni najam u Županiji kažu kako su zatražili očitovanje investitora. Prodajom te nekretnine bavila se i Državna revizija.Na dva objavljena natječaja, 2011. i 2012., nije stigla ni jedna ponuda.

- U prosincu 2012. zaposlenik Županije (savjetnik za investicije) dao mišljenje da bi prema praksi Ovršnog zakona početna cijena na trećem natječaju mogla biti 1/3 procijenjene vrijednosti na prijašnjim natječajima te je izrazio mišljenje o cijeni od tri milijuna kuna - navodi se u reviziji koj smatra da je cijena trebala biti viša jer su sredstva od prodaje, prem aodluci Županije, trebala pokriti trošak rekonstrukcije Doma zdravlja čija ugovorena vrijednost iznosi 5,1 milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:44