KRONOLOGIJA

Kupnja Mercatora i preskupi krediti otvorili put u propast

 Vlado Kos / CROPIX

Izbijanje najveće gospodarske i političke krize u Agrokoru zahtijevalo je od izvanredne uprave koncerna donošenje nagodbe kojom će umiriti vjerovnike. Zašto? Kratko i jasno, u suprotnom bi slijedili ne samo stečajevi njegovih kompanija, nego i mnogih tvrtki povezanih s Agrokorom.

Najveća hrvatska kompanija, osim osnovnih djelatnosti, tijekom svog rasta ulazila je i u brojne druge biznise, kao što su turizam ili zdravstvo, a višegodišnja poslovna ekspanzija uglavnom se temeljila na skupom zaduživanju. Najveće financijsko naprezanje bila je kupnja slovenskog Mercatora 2014.

Rast dugova

Rasli su dugovi, kao i konkurencija, a investicijska je zajednica potkraj 2016. počela javno preispitivati njegove poslovne brojke. Početkom ove godine Agrokor je dogovorio sindicirani zajam za refinanciranje duga sa stranim bankama od 100 milijuna eura. No, u to se vrijeme dogodio prijelomni trenutak kada je kriza počela izlaziti na površinu. Kreditna agencija Moody’s spustila je ocjenu rejtinga Agrokoru s B2 na B3 i uvjeti po kojima su ulagači bili spremni posuditi novac kompaniji postali su neprihvatljivi. Dogovaranje kredita je propalo, a vrata financijskog tržišta počela su se zatvarati. Cijene Agrokorovih PIK-ova i obveznica počele su se snažno urušavati.

Ivica Todorić s najvećim vjerovnikom, ruskim Sberbankom, u ožujku dogovara hitan kredit za likvidnost od 100 milijuna eura. Istovremeno, dobavljači pojačavaju pritisak na naplatu dostavljene robe. Nakon dobivanja Sberbankova kredita, iscrpljene su mogućnosti vanjskog financiranja i međukompanijska likvidnost, a bankovni računi kompanija su zamrznuti. Kriza poprima široke razmjere, Todorić aktivira Zakon o izvanrednoj upravi, popularno nazvan lex Agrokor, pa u kompaniju 10. travnja ulazi izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom.

Sredinom travnja Agrokor s četiri domaće banke potpisuje ugovor o kreditu od 80 milijuna eura kojim se privremeno gasi požar u koncernu. Kako bi omogućila opstanak tekućeg poslovanja i pokrila stari dug Agrokora, izvanredna uprava u lipnju diže još jedan kredit od 480 milijuna eura, u koji je uključeno 80 milijuna eura kredita koji je Agrokor dobio u travnju. U listopadu su objavljena izvješća revizije koja pokazuju da je Agrokor u prethodnim godinama poslovao s velikim gubicima te policija uhićuje 12 osoba osumnjičenih za nezakonitosti u koncernu i pokreće potragu za Ivicom Todorićem i sinovima.

Tijekom tog razdoblja traje dogovor o restrukturiranju tvrtke kojim se u obzir uzimaju ključni čimbenici situacije u Agrokoru. Agrokor Grupa ukupno ima oko 5,5 milijardi eura dugova, s čak 12.000 prijavljenih tražbina na temelju različitih zakonskih prava, ranga i karakteristika. Niz tih tražbina Agrokor je osporio, uključujući Sberbanku.

Nacrt nagodbe

U nacrtu strukture nagodbe navedeno je da Agrokor ima 5700 hrvatskih i međunarodnih vjerovnika koji uključuju banke, investicijske fondove i dobavljače, a koji se u sljedećem razdoblju moraju nagoditi o Agrokorovoj, ali i svojoj budućnosti. Na to treba uzeti u obzir da je izvanredna uprava imala poprilično kratak rok za dogovor i provedbu restrukturiranja, jer nacrt strukture nagodbe mora biti podnesen nadležnom sudu najkasnije do 10. travnja 2018., a potom biti odobren od vjerovnika i potvrđen od suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:32