DOMAĆE JE DOMAĆE

Kupujmo hrvatsko: Testirali smo našu čizmu i u Afganistanu

ZAGREB - Hrvatski vojnik u potpunosti je postao hrvatski proizvod. Nakon odore, puške, kacige i pištolja, pripadnici Oružanih snaga nosit će i čizme hrvatske proizvodnje. Ministarstvo obrane potpisalo je ugovor s Hrvatskom zajednicom proizvođača o kupnji nove čizme.

Ugovor na četiri godine

Zajednicu proizvođača čine četiri proizvođača, a na čelu je tvrtka INKOP iz Poznanovca. Ugovor je potpisan na četiri godine i vrijedan je 19,021 milijun kuna. Isporuka prvih čizama počinje sljedeći mjesec, a ove će godine biti isporučeno nešto više od 14.000 pari čizama.

Hrvatski prozvođači pobijedili su stranu konkurenciju na međunarodnom natječaju kvalitetom, ali i cijenom. Cijena jednog para čizama je 580 kuna bez PDV-a, što je 40 posto manje od cijene konkurencije. Ministar Božinović tvrdi kako ovo možda nije najbolja vojnička čizma na svijetu, ali kvalitetom ne zaostaje za onima koje imaju vojnici drugih svjetskih vojski.

Kvalitetna oprema

Razvoj čizme trajao je dvije godine, a testirali su je, između ostalog, naši vojnici u Afganistanu i Siriji. Napravljene su tri verzije: zimska, ljetna i pustinjska.

Ministar Božinović tvrdi da se nakon završetka projekta opremanja hrvatskog vojnika malo koja vojska svijeta može pohvaliti kvalitetnijom opremom za svog vojnika u misijama, a sve je rezultat domaće pameti i proizvodnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:03