KUŠČEVIĆEV MONOPOLY

KUŠČEVIĆEV MONOPOLY Na štali sagradio kuću pa kao načelnik potpisao odluku da je može legalizirati. Bio na poreznoj listi srama, sada je veleposjednik

 
 CROPIX, Booking.com

“Nije više na listi poreznih dužnika” navodi se u “vremeplovu” na financijskom servisu Poslovna Hrvatska uz tvrtku Kuščević d.o.o. iz Nerežišća, koja je bila u vlasništvu ministra uprave Lovre Kuščevića, a koja od kolovoza 2013. godine više nije na toj listi.

No, u svjetlu Kuščevićeva odgovora novinarki na pitanje “ima li toliko nekretnina da ih ne može pratiti”, kad je rekao “Bogu hvala, da”, istražili smo njegov poslovni put prije nego što je ušao u politiku te naišli na spomenutu tvrtku koja je 2012. otišla u stečaj.

Kad smo ga jučer pitali što se dogodilo s tom tvrtkom, odakle porezni dug i zašto je otišla u stečaj, Kuščević nam je rekao da mu to nije poznato jer je od 2005. izašao iz te tvrtke kao direktor. Riječ je, naime, o tvrtki koju je 2002. osnovao Lovro Kuščević, a od 2010. kao njezin vlasnik vodio se njegov brat Branimir Kuščević.

Stečaj

Tvrtka je bila registrirana kao trgovina na malo namještajem. Sudeći prema podacima o prihodima koji su još uvijek vidljivi u poslovnim servisima, tvrtka je 2005. prijavila prihod od 5,4 milijuna kuna, a godinu dana poslije 6,7 milijuna kuna. Te 2006. godine zapošljavala je 11 ljudi. Pokušali smo razgovarati sa stečajnom upraviteljicom koja je provela postupak, ali jučer nam je rekla da nije u mogućnosti pričati.

U imovinskoj kartici Lovre Kuščevića iz 2011., kao njegovo bivše radno mjesto navodi se tvrtka Kuščević d.o.o. Naveo je da je u njoj bio direktor i godišnje ostvarivao neto primitak u visini od 70.000 kuna, dakle mjesečno 5,8 tisuća kuna. Kad smo jučer pitali ministra uprave Kuščevića o kakvom je poreznom dugu bila riječ i što se dogodilo s tvrtkom da je otišla u stečaj, odgovorio nam je da ne zna jer je izašao iz tvrtke 2005. godine kad je postao načelnik.

Ukazali smo mu da je tvrtka navodno tek od 2010. godine promijenila vlasnika i da je to osoba istog prezimena kao i on pa da je čudno da u mjestu kao što su Nerežišća nije čuo što se dogodilo sa salonom namještaja koji je on pokrenuo.

- Otišao sam raditi za opće dobro. Ne znam što se kasnije događalo s tom tvrtkom - ponovio nam je ministar uprave Lovro Kuščević o čijim nekretninama proteklih dana piše portal Telegram. Međutim, najveće iznenađenje na to bile su reakcije ministra Kuščevića koji je, kad su ga novinari pitali kako to da je propustio svoju nekretninu upisati u katastar, uzvratio:

- To sam pročitao u medijima. Zaista sam to propustio. Dao sam zahtjev da se unese u katastar. Hvala Bogu, imam puno nekretnina, nije moguće sve to pratiti. Dao sam zahtjev da se evidentiraju u katastru sve moje nekretnine.

Upis u katastar

Telegram je otkrio da je ministar 11 godina nije upisao u katastar. Za taj prekršaj predviđena je kazna od 3000 do 6000 kuna.

Kad je Plenkovićeva Vlada došla u Banske dvore, ministar Kuščević istaknuo se, što se tiče imovine, jer je u imovinskoj kartici naveo da posjeduje najvredniju nekretninu, kuću u Nerežišćima, vrijednu čak šest milijuna kuna.

Riječ je bila o kući s okućnicom veličine 952 kvadrata, koju je procijenio na šest milijuna kuna. U posljednjoj imovinskoj kartici navedene su kuća od 350 četvornih metara, vrijedna šest milijuna kuna, te kuća s okućnicom od 60 četvornih metara koju je procijenio na dva milijuna kuna. Potom šuma od 14.784 četvorna metra te još jedna šuma od 3528 četvornih metara, kao i građevinska zemljišta u vlasništvu supruge - jedno vrijedno 900.000 kuna te još jedno vrijedno 400.000 kuna. Ostalo su nabrojane pokretnine.

Rasprodana

Kuščevićeva vila Holiday Home Nerezisca 13 iznajmljuje se na turističkim portalima na kojima je vidljivo da je gotovo cijelo ljeto rasprodana. U imovinskoj kartici ministar uprave navodi da na godišnjoj razini od “iznajmljivanja smještaja u kući” ostvari primitak od 120 tisuća kuna. Tjedan dana tamo stoji 16.391 kunu, što znači da dan u prosjeku stoji 2340 kuna. Kuščevićevo zemljište nalazi se na kraju Nerežišća. Tamo je kuća za koju Kuščević u imovinskoj kartici navodi da ima 350 četvornih metara s okućnicom. No, prema zemljišnim knjigama, na tome je mjestu samo zemljište, a kuća ne postoji.

Portal Telegram jučer je otkrio da se nasuprot ministrove kuće, o kojoj su već izvještavali, nalazi još jedna čestica u Kuščevićevu vlasništvu, označena kao 4038 k.o. Nerežišća. Ta se čestica u katastru, navodi portal Telegram, vodi kao pašnjak i cesta, ukupne površine 2648 kvadrata. U stvarnosti je tamo još jedna ministrova kuća i velika nadstrešnica koja navodno izlazi iz dopuštenih gabarita.

Kuća je sagrađena na negrađevinskom zemljištu, a prema tvrdnjama Telegrama, ministar je prvo zatražio dozvolu da se tamo sagradi štala, koja se prema propisima smije podići na poljoprivrednom zemljištu, a kada je ta štala dovršena, Općina Nerežišća, u kojoj je tada bio načelnik, donijela je novi prostorni plan kojim je, navodi Telegram, omogućeno da se štale prenamijene u stambene zgrade.

Napravio sam propust. Ako me kazne, postupit ću po odluci suda

Ministar Lovro Kuščević napisao je priopćenje nakon što je u javnosti odjeknula vijest o drugoj nekretnini koju posjeduje.

“Sukladno zakonskim propisima gospodarski objekt - štala u Nerežišćima izgrađena je prema građevinskoj dozvoli te je za istu ishođena i uporabna dozvola (završno Izvješće nadzornog inženjera), a predmetni objekt je služio za uzgajanje kunića i peradi. Kasnijim Izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Nerežišća zabranjena je izgradnja gospodarskih objekata - štala na udaljenosti od naselja manjoj od 200 metara. Kao kompenzacijska mjera za sve dotad izgrađene gospodarske objekte koji se nalaze u tom pojasu, omogućena je promjena namjene. Stoga je za predmetni objekt ishođena građevinska dozvola za promjenu namjene, a nedugo nakon toga i nova uporabna dozvola sukladno novoj namjeni (...)

Istina je kako sam napravio propust i nisam predao zahtjev za upis u katastar, no čim sam upozoren, predao sam navedene zahtjeve i očekujem provedbu istih. Ukoliko bude pokrenut prekršajni postupak i budem prekršajno kažnjen, postupit ću po odluci suda.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:05