VELIKI GMAZOVI

KVARNER U STRAHU, STANOVNICI SE PITAJU: 'ZAŠTO NE TRAŽITE TE GOLEME ZMIJE?' Počelo je s videom s YouTubea, priča se raširila i uspaničila ljude

 

Misterij zmija, navodno viđenih i snimljenih na području terminala za rasute terete Luke Rijeka u Bakru, ne jenjava ni desetak dana nakon što se snimka pojavila na YouTubeu, a potom proširila portalima.

Na snimci su vidljive dvije zmije i vrstu je teško prepoznati, jer je snimano mobitelom s velike udaljenosti, što nam je priznao i Damijan Curać, Bakranin koji je prošli tjedan video podigao na YouTube.

Strah

U međuvremenu priča se raširila, tako da se do današnjeg dana spekulira s brojkom od desetak egzotičnih zmija, i to pitona koji su, navodno, čak i napustili područje terminala te Bakrani sada strahuju za svoju djecu, iako te zmije, osim na snimci, nitko od stanovnika toga primorskog gradića nije, u stvari, ni vidio.

Curać nam je rekao da je snimku dobio od jednog djelatnika na terminalu te da je, osim autora snimke, zmije vidjelo još nekoliko radnika i kooperanata Luke Rijeka.

- Definitivno se radi o pravoj snimci, iz Bakra. Nije to prvi slučaj da su radnici vidjeli zmije, ali je prvi put da su snimljene - rekao nam je Curać.

Divlje zmije

Na pitanje kako zna da se radi o pitonima, Curać kaže da je to pretpostavka, temeljem snimke, i to zbog njihove dužine, debljine, oblika glave i slično te da to nikad nije izričito ni tvrdio.

- Te dvije zmije su, očito, par, dakle mužjak i ženka, što znači da se mogu razmnožavati - rekao nam je Curać. Oko lučkih terminala, na čije područje građani ne smiju ulaziti jer je dopušteno samo za zaposlenike, zaštitna je mreža te i sam Curić kaže da je malo vjerojatno da su ih zmije napustile.

- Ima puno škrapa u koje su se mogle skloniti. Problem je što ih nitko ne traži. Grad Bakar trebao je izdati upozorenje da postoji opasnost od zmija. Ovdje se radi o divljim zmijama koje se lako mogu razmnožiti - kaže Curać.

Komunalni redari su na terenu, ali još nitko nije ugledao zmije

Maja Šepac Rožić, pročelnica Ureda Grada Bakra, kaže da od prošlog tjedna, kada se snimka pojavila, nema nikakvih novih informacijama o zmijama. Ističe da Grad Bakar nema nadležnost nad terminalima, koji su vlasništvo Luke Rijeka, te da su u kontaktu s Lukom, gdje im je rečeno da s obavijestili sve nadležne službe.

- Naši komunalni redari su stalno na terenu i nitko zmije nije vidio na području Grada Bakra. Nema nikakvih razloga za paniku. Svi sude prema snimci, a nitko ne zna o kakvoj je zmiji riječ. Da ih je netko izvan terminala vidio, to bi se već znalo - rekla nam je Maja Šepac Rožić.

Snimka zmija u Bakru pojavila se u vrijeme kada je u luci boravio brod iz SAD-a koji je stigao Engleske, a u međuvremenu je isplovio. Rukovoditelj Terminala Bakar Marino Veranić rekao nam je da, koliko je njemu poznato, zmije, osim na snimci, nisu viđene.

- Obaviještene su sve nadležne službe, zvao sam i veterinarsku stanicu i Zavod za javno zdravstvo i Lučku upravu i vatrogasce - rekao nam je Veranić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:31