BORBA PROTIV UTAJE

LALOVAC NA SASTANKU EUROPSKIH MINISTARA FINANCIJA 'Nema nedodirljivih u lovu na utajivače poreza'

 Neja Markičević/CROPIX

BRUXELLES - Ministar financija Boris Lalovac jučer je u Bruxellesu rekao novinarima da u Hrvatskoj više nema nedodirljivih kada je u pitanju borba protiv utaje poreza te da se nada da će i od država poput Austrije i Švicarske dobiti podatke o računima hrvatskih državljana u njihovim bankama.

Na upit o istrazi dvadesetak državljana Hrvatske koji imaju velike račune u stranim državama, Lalovac je rekao da su oni bili pozvani u poreznu upravu da se izjasne o svojim tako velikim iznosima te da prijave imovinske kartice.

- Ono što je sada bitno jest da nema nedodirljivih, svi će morati položiti račune i reći odakle im toliki novac, da vidimo je li tu bilo utaje poreza. To je proces koji je ispred nas i mislim da je ured za velike porezne prevare počeo davati rezultate - izjavio je Lalovac koji vjeruje da ima još slučajeva neprijavljene štednje i teško objašnjivih iznosa jer hrvatske vlasti još nisu mogle dobiti uvid u račune u Austriji i Švicarskoj.

Lalovac je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara financija EU na kojem se razgovaralo o gospodarskoj situaciji u državama članicama i u državama iz procesa proširenja. U očekivanju današnje odluke Europske komisije oko mogućih korektivnih mjera za Hrvatsku zbog makroekonomskih neravnoteža Lalovac je rekao da je optimist i vjeruje da se ta mjera neće aktivirati, nego će to biti pojačan nadzor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:06