MINISTAR FINANCIJA

LALOVAC O KOLEGI VARGI 'Volio bih kad bi svi ministri mikroskopski gledali svaki trošak'

Zagreb, 021214. Markov trg.Sabor.Redovita sjednica Sabora s raspravom i glasovanjem o prijedlogu proracuna.Na fotografiji: Boris Lalovac.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u utorak kako očekuje da će se uspjeti ostvariti njegov plan da deficit proračuna ove godine bude između 12,5 i 13 milijardi kuna.

"Na današnji dan je deficit 13,1 milijardu kuna, što je logično jer u prvih 15 dana imamo pojačanu isplatu što se tiče mirovina, plaća, samo na mirovinama imamo tri milijarde kuna, na plaćama dvije milijarde", kazao je Lalovac odgovarajući nakon predstavljanja izvješća Svjetske banke "Pregled javnih finanacija: restrukturiranje za stabilnost i rast" na upit o stanju proračuna te ima li deficit pod kontrolom.

Lalovac kaže kako, na temelju analiza isplata za plaće, procjenjuje kako bi se na plaćama mogla ostvariti ušteda do 200 milijuna kuna, a su dosta ispod planirane razine i materijalni rashodi.

"Tako da se nadam da ćemo do kraja godine, a ostalo je vrlo malo radnih dana, uspjeti ostvariti ono kao što sam planirao - da će deficit biti između 12,5 i 13 milijardi kuna do kraja godine. Jer krajem mjeseca uvijek dolaze prihodi od PDV-a i drugih dijela prihoda, znači nisu ravnomjerni tijekom cijelog mjeseca, ali evo za prvih 15 dana smo vrlo blizu. Ako bi se tako ostvarilo, do kraja godine to bi bilo značajno ispod planiranih brojki", kazao je Lalovac.

On je početkom mjeseca poručio kako se nada da u prosincu neće doći do "eksplozije" proračunske potrošnje, već da će financijski 2014. završiti puno bolje nego je planirano proračunom, odnosno da bi deficit mogao biti 12 do 12,5 milijardi kuna, što znači tri milijarde kuna manje nego je predviđeno rebalansom proračuna za 2014.

Na upit odakle prijeti najveća opasnost da se taj njegov plan ne ostvari, ministar je danas kazao kako je i Svjetska banka upozorila na brojne probleme - učinkovito trošenje sredstava i u dijelu zdravstva i u dijelu određenih subvencija.

"Ne govorim pojedinačno. Volio bih da svi ministri, nevezano za kolegu Vargu, slijede politiku da se mikroskopski treba gledati svaki trošak i da trebamo odgovorno upravljati svojim resorima", kazao je Lalovac na upit je li najveći problem resor zdravlja i ministar zdravlja Siniša Varga.

Komentirajući medijske napise da je ministar Varga za korištenje službenog automobila za odlazak na skijanje u Italiju uplatio u proračun 3.679,76 kuna za dnevnice vozača, cestarine, hotelski smještaj vozača i gorivo, Lalovac je podsjetio na svoju poruku da se nada da ministri neće potrošiti sve što je planirano u proračunu do kraja godine.

"Ja se nadam da se neki neće vraški potruditi da me demantiraju da se može taj novac potrošiti. I da ćemo svakako biti odgovorniji u budućnosti", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:26